click this to be awesome person

Monday, 21 November 2016

Family Bonding @ Gold Coast Morib Water Theme Park & Birthday Celebration

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


GOLD COAST MORIB WATER THEME PARK


Rasa dah lama tak update blog pasal personal life kan? Memandangkan 17/11/16 hari tu birthday mak Iza so kami adik beradik sepakat nak pergi short vacay yang berdekatan sahaja. Yelah nak pergi jauh-jauh masing-masing banyak komitmen tersendiri kan jadi untuk make it happen kami ke Gold Coast Morib Water Theme Park sahaja. Tapi kami tak stay di resort sebaliknya stay di homestay sekitar pekan Banting, dekat juga dari homestay ke Water Theme Park dalam 10-15 minit. Reason tak stay di dalam resort sebab bila pergi dengan mak Iza ni dia suka memasak dan homestay jela yang selesa untuk memasak. Kalau room apartment ni boleh juga masak cuma tak berapa cozy la unless ambil yang betul-betul ada space untuk masak dan yang penting satu unit apartment at least ada 3 bed room. Homestay yang kami stay ada 4 bed room dan harga sangat affordable RM380 untuk 3 hari 2 malam. Gambar homestay Iza tak sempat nak snap sebab Iza tiga beranak sampai homestay lewat malam. If ada yang nak booking atau berminat boleh ke link ni Yana Homestay Morib. Memang selesa dan bersih, setengah homestay kurang jaga kebersihan. Yang ni alhamdulillah puas hati. So kami 3 beranak sampai homestay dalam jam 1.30 pagi sebabnya Iza siapkan barang-barang event dan tunggu suami habis syif keje dia. Family adik beradik dan mak Iza dah sampai awal petang Jumaat tu.


Lepas sarapan pagi di homestay yang sememangnya air tangan mak lah kan, terus gerak ke Water Theme Park. Sampai tengok parking full. Sure fully occupied apartment dalam resort tu. So parking di belakang dan jalan kaki lah sikit. Yang paling tak sabar tentu lah budak-budak kan.




Yang MD ni drama sangat taknak jalan sebab nampak ada monyet-monyet liar berkeliaran sekitar parking. Ibu is malas nak layan sebab ibu pun tak cukup rest so gagahkan lah berjalan ye.


MD dan kakak Qadirah. Iza kadang-kadang pun confuse dengan si kembar ni mana kakak mana adik. Ada masa rupa lain ada masa sama. But for time being boleh recognize sebab masing-masing gigi rongak depan. Bezanya kakak rongak satu, adik rongak dua. Haha.


Request nak bergambar sorang dari Mak Lang. Layan kan aje lah. Dah big girl sangat tahun depan dah standard one.


Kakak and adik. Nur Qadirah and Nur Qadisah.


Ticket price. Kalau nak murah better korang cari thru agen dalam FB lagi murah. Yang paling kiteorang tak boleh hadam ialah wristband kanak-kanak dan orang dewasa sama je warna. Tak ada perbezaan warna langsung. So kalau beli yang kanak-kanak punya pun tak pe sebab boleh pakai tak de pun check beriya. Alahai.


Sampai-sampai yang lain tak sabar nak melompat dalam air. Yang sorang ni dok termenung. 


Menang tang posing jela MD ibu ni. Bila ajak mandi cakap "Ibu, Awisy tak nak ibu. Takut" Ceh...malu lah hero ibu ni yang lain semua heroin relax je. Sudahnya kena lah teman dia bergilir di tepi pool. Puas semua orang umpan dia cakap best la apa lah. Paksa bawak dalam pool menjerit sepanjang masa. Bingit telinga semua orang. Tapi tak boleh nak marah sangat lah, ibu pun jenis macam tu lambat panas. Orang dah lencun bagai dah nak balik baru la ada mood dan berani nak masuk dalam air. T_T


 




Yang si Qasrina ni pun sama. Mulanya menangis tak nak lama-lama dah nampak semua orang seronok baru lah nak mandi main-main air. Dia ngan MD ni sebaya. Beza 3 bulan aje.


Along's family. 


Keje dua beranak ni posing jela tepi pool. Hahaha. Nasib la.


Ibu suruh buat sign peace dia main air. 


Abah jela sakan berenang la menyelam la. Dan ibu ngan anak takut air. Takut-takut berani, kalau tak paksa boleh je. Tapi nak tunggu dengan kerelaan hati tu lambat sikit la ambil masa.


Ni part anak yang emosi bila ibu berlakon lemas.


Bonding time.


Apalah yang dok fikir tu Muhammad Darwisy?


See, mood dia baru datang. Baru berjinak-jinak nak main air walhal masa ni orang dah mula naik dari pool.


Puas abah umpan naik benda alah tuh. Dia tengok je dari jauh. Qasrina pun berani naik dia terjegat aje.





Gambar ni slack sebenarnya sebab kening Iza huru hara, MD pulak tak nak pandang kamera.


Percubaan ambil gambar 5 orang budak-budak ni memang kena cuba berkali-kali. Yang si kecik tu teruja terlebih nak main air. Jatuh sekali nasib sekejap je dan tak lemas.



Tengok tu, lambat sangat kan nak ambil gambar dia nak gelongsor sendiri. Kelam kabut masing-masing.


Tunggu si Qasrina la merajuk tak nak bergambar. Puas pujuk baru nak datang. Adalah yang tak kena tu.


Nur Qasrina, Nur Qadirah, Muhammad Darwisy, Haffiya Al-Syahirah dan Nur Qadisah. Nampak tak siapa yang paling gedik dalam gambar ni? Yes, the answer is my MD. Gedik sungguh aihhh. Settle kisah di Water Theme Park proceed ke pantai Morib sebab mak nak ambil angin tepi pantai sambil makan cendol ke rojak ke tapi tak kesampaian sebabnya cuaca panas dan budak-budak semuanya dah lena. Kesian pulak nak kejut. So tapau makanan sikit bawak balik homestay. Lagi pun makanan kat homestay banyak lagi nanti membazir pulak. Rehat-rehat dulu petang tu baru kami keluar makan malam sekali celebrate birthday mak. 

Oh lupa nak bagi review sikit pasal Gold Coast Morib Water Theme Park ni, keseluruhannya bagi Iza agak tidak berpuas hati sebab? Aspek kebersihan pihak yang bertanggungjawab tak jaga. Pool kotor, tepi-tepi pool berlumut which is MD pun geli nak pijak especially pool budak-budak lah. Then toilet sangat lah menggelikan bila mana ada banyak panty liner dan pad di dalam toilet. Betul itu sepatutnya tanggungjawab pengungjung tapi at least cleaner kena lah selalu check kan. Sampai tersumbat siap air bertakung. So end up Iza salin baju di area sink je la sebab dah kembang tekak masa tu. Part entry fees mahal tu tak kisah sangat jika berpuas hati tapi bila kita rasa tak best so rasa pergi sekali pun dah okey dah tak de rasa nak datang lagi for the next time. So sorry for this bad review from me.


BIRTHDAY CELEBRATION @ PANTAI MORIB

Agenda seterusnya diteruskan dengan makan malam di sekitar Pantai Morib. Majoriti vote untuk makan ikan bakar berbanding western food. Iza pulak kalau ke sini memang tak kan lepaskan peluang makan sotong kering bakar tapi sayangnya gerai tu tak jual dah sebab stok sotong susah nak dapat katanya. 



Sebelum ke gerai makan jom ambil gambar dengan nenek dulu. Tak cukup korum cucu lagi dua orang masih dalam kereta masa ni.


MD ni kan kalau bergambar susahnya lah nak duduk diam dengan "behave" pose. Cheeky sangat aihh.


Kamarun & Zuraidah Clan. Syukur alhamdulillah. Walau dah 4 tahun awah ayah pergi tapi kami masih merasai kehadiran arwah bersama. Kalau arway ayah ada memang meriah lah celebrate sekali sebab birthday arwah ayah 14/11 awal beberapa hari dari birthday mak 17/11.


Moga keluarga ini sentiasa dirahmati Allah dan dilimpahkan kasih sayang yang berpanjangan hendaknya. Amin ya rabbal alamin.


Sebelum sampai kedai makan layan budak-budak ni nak belon. Mulanya ingat free tapi kena bayar satu belon RM1.00. MD tu takut sebenarnya dengan clown.


Sesi potong kek hari lahir untuk mak tersayang. Minta brother yang main busker kat sekitar tu nyanyikan lagi ulang tahun untuk mak sekali.


4 siblings from 5. Adik Iza yang sorang tu kembar, tapi meninggal masa lahir. Tinggal lah kami 4 orang. Nampak tak siapa paling tak cukup "zat" dan ketinggian? Hahaha.


Selamat hari ulang tahun kelahiran buat mak yang ke 55 tahun. Semoga diberi kesihatan tubuh badan dan mental yang berpanjangan. Diberi kesudahan umur yang baik dan diberi kebahagiaan di dunia juga akhirat hendaknya. Amin.


Comel je kek ni. Sedap! 





Selesai makan budak-budak ni tak sabar nak main giant bubble. Layankan ajela. MD tu lead dia yang paling tak menyabar, orang tengah makan dia dok repeat "Awisy nak belon"


Feeya belum pandai jalan lagi. Esok dah pandai memang sakan lah main sekali kakak-kakak dan abang ye.


Feeya gigi rabbit. :)



Family portrait yang tak berapa nak jadi sebab gambar penuh bayang dan over lighting. Kami tiga beranak balik terus ke rumah Salak Tinggi sebab esok ada event jadinya banyak barang-barang kena prepare. So berpisah sampai di sini saja, mak dan adik beradik yang lain balik ke homestay semula. Alhamdulillah walau singkat masa tetapi family bonding dan quality time itu amat penting. Next time kita plan repeat tempat lain pulak. Sekian.

**Terima Kasih Kerana Membaca**

^izzah_nhkm^








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails