click this to be awesome person

Friday, 3 April 2015

[Viral] DIY Helium Balloons??? Baking Soda + Vinegar = Helium????

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pagi ni macam biasa tengok FB jap,
tertarik dengan DIY projek yang kawan share pada wall die.
Cuba baca, wah menariknyaa...
Boleh buat belon terapung dengan sendiri di rumah
tanpa gas helium???
Kan belon yang ada gas helium mahal,
satu biji boleh cecah RM3.00 - RM5.00 lah.
So disebabkan isu GST tengah hot ni memang elok
lah nak cari langkah penjimatan.



Kalau tengok gambar kat atas ni mesti bukan budak2 aje suka,
mak bapak sekali suka kan? Sebab dah terbayang majlis sambutan
hari lahir anak dikelilingi dengan belon terapung yang 
boleh dibuat sendiri di rumah kan??? Hah, macam tulah jugak
andaian Iza. Siap x sabar nak balik ni buat tau.
Sudahnya ada kawan Iza komen kat info yang Iza share ni di FB,
die cakap "Iza, ada tak baca komen2 di page yang share ni?"
Terus Iza baca, alahai...Indah khabar dari rupa.
Memang betul belon tu mengembung dek hasil campuran
soda bikarbonat dan cuka tetapi bukan boleh terapung.



Step by step of DIY projek for inflate the balloons without 
inflatable the balloon using your mouth. 


Absolutely the simple thing needed, but the result its not like
helium balloons. So the project was failed for me. 
Its only the another way to inflate the balloon beside
using your mouth to inflatable.

Kecewa sungguh. 
Tadi tak puas hati bersungguh cari kat google dan
you tube. Jumpa satu cara bagi menggantikan helium gas,
tapi caranya agak bahaya kalau tak buat dengan betul.
Guna DIY hydrogen gas tapi ada campuran yang
Iza takut nak buat sebab boleh explodes jika
x kena cara. Maka, Iza pendamkan je hasrat tu.
Harap akan ada lagi experiments dan research yang 
dapat membantu menggantikan helium gas ini.


**Terima Kasih Kerana Membaca**

^izzah_nhkm^


12 comments:

  1. iza.. nak tny.. tp out of topic. hehe.. kan iza ada tampal wallpaper dkt meja makan kan.. kalau kite cabut.. varnish dkt meja makan tu dia lekat sekali x? nak try tp tkt. heee

    ReplyDelete
  2. > Syuhairah Anuar

    bergantung pada kualiti varnish tu rasanya dear. sebab so far iza pernah tersilap tampal pada meja makan (senget) then cabut balik xde pulak melekat kesan varnish. tapi yang ikut melekat masa tampal kat meja kecik ikea yang RM29.90 tu yang warna warni tu tanggal cat die, so bargantung pada kualiti n jenis cat / varnish. hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum,nak tanya sikit...
    untuk next ballon tu kena masukkan baking soda pada ballon & kena tukar ke vinegar dalam botol tu?
    hope dapat tolong :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam sis, maaf sy x dpt bantu sebab eksperimen ni x menjadi untuk buat belon jadi terapung "float". hanya untuk mengisi angin di dalam belon je means memudahkan belon kembung dari ditiup guna mulut.

      Delete
  4. So belon xakan terapung la ye.. lorrr jngtkan terapung mcm belon helium tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah dear. Mmg skdr utk kembung kan belon je. Huhu tipah tertipu

      Delete
    2. Ha ah dear. Mmg skdr utk kembung kan belon je. Huhu tipah tertipu

      Delete
    3. Ha ah dear. Mmg skdr utk kembung kan belon je. Huhu tipah tertipu

      Delete
  5. Assalam iza, boleh tak nak mintak izin iza nak share pasal ni kat FB? So diorg dpt tau kan beza antara helium gas yg selamat dgn gas yg dibikin sendiri

    ReplyDelete
  6. REACTION CUKA DAN SODA TU MENGHASILKAN GAS KARBON DIOKSIDA BUKAN GAS HELIUM . TAKE NOTE LA IBU2 BAPAK2

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah pasal. kena siasat dlu sblm viral kan.

      Delete
  7. Mmg belon tu takkan terapung if guna kaedah ni sbb gas yg terhasil adalah co2.

    Gas helium adalah gas asli yg tidak dpt direka semula. Hati2 dgn gas pasar malam depa guna hidrogen buatan sendiri, terapung tapi bileh meletup terbakar!!
    Salam.

    Lps ni kalau nak cari belon helium dan juga barang party yang lain, boleh terjah ke party shop kami di:

    GLOWING PARTY HOUSE

    Bangi Sentral outlet 0389122915
    Reko Sentral Kajang outlet 0387271445
    The main place mall usj21 subang outlet 0380207681

    Belon helium serendah rm3 je complete set with curly ribbon n weight!

    Professional service. Complete range party shop and one of the pioneer in Malaysia!

    Gitu.... jemput datang!

    Utk sample n profile balloon deco, like our fb page www.facebook.com/glowingpartyhouse
    Instagram @glowingpartyhouse

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails