click this to be awesome person

Monday, 24 November 2014

[Homemade] Mangga Epal Asam Boi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Weekend kali ni banyak spend time kat dapur.
Dah alang2 mencuba resepi untuk makanna
pejal Darwisy sambil tu rajinkan diri buat
mangga epal asam boi yang dikatakan fenomena tu.
Sampai ada yang jual RM20 sebalang.
Giler lah buat duit sungguh. Hiks.

Dah alang2 my yayang ajak bfast kat luar
hari minggu hari tu dah alang2 keluar g makan pagi
kat kedai mamak singgah kedai acheh kat Taman Bunga Raya
beli buah mangga epal ni hah.
Dah lama nak beli asyik lupa.
Semalam singgah pun sbb nak beli pisang 
then nampak buah mangga epal ni gemuk2
rasa geram pulak, elok sgt la kat kedai acheh ni
jual asam boi sekali. 


4 biji dapat banyak ni je?
Oh rasa mcm x ckup. Dah laki bini asyik 
mengulang makan je. Ni masa gula tak cair lagi,
dah masuk dalam fridge dah cair dan sejuk
rasa best sgt! 

Bahan-Bahan Diperlukan :

Mangga epal 4 biji
15 biji asam boi
Cili padi 3 biji
Gula pasir secukup rasa
Air masak setengah cawan

Jangan lupa shake lepas dah tutup tu
then simpan dalam fridge 1 jam atau lebih.
Cadang nak bawak opis hari ni tapi 
dah tak brp nak banyak sebab my yayang pun suka jugak.
Air tangan isteri. ^_^


My yayang request untuk buat lagi.
Nak bawak ke opis katanya.
Nampaknya kena g beli lagi la mangga epal ni.
Tapi masa beli tu 4 biji RM4.50.
Tak sure mahal ke murah.
Sebab tak pernah beli buah mangga,
selalu amek kat pokok umah mak Iza
dan kat umah MIL di Ipoh.
Nak tunggu pokok mangga belakang rumah berbuah
memang makan tahun lah sebab baru je tanam dalam tahun ni.


Dari makan jeruk yang banyak bahan pengawet
baik buat sendiri ye. Hanya memerlukan
sedikit kerajinan dan semangat gitu.


**Terima Kasih Kerana Membaca**

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails