click this to be awesome person

Thursday, 19 June 2014

Tutorial Untuk Block Stranger Dari Copy/Paste Gambar Dari Blog

(Entry 19/6/14)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sementara tengah menunggu nak masuk 
meeting kat opis ni jom Iza
nak tutorial pasal macam mana
cara nak elakkan reader/stranger
daripada copy/paste gambar dari blog kita
atau senang cte disabled-right-click-on-mouse.
Bukan apa, semalam Iza ada
baca kat FB ada satu group ni
memanipulasikan gambar
ibu-ibu mengandung.
Diorang buat group then "curi"
gambar ibu-ibu mengandung
masukkan dalam group tu.
Itu tak kisah lagi,
tapi yang menyebabkan Iza jadi mual
pabila baca komen-komen mereka
yang memang 100% bermotifkan
ke arah seks. Isteri orang pun
ada yang join group tu tau.
Ada juga beberapa gambar
blogger2 terkenal semasa preggy
dimasukkan ke dalam group tu.
Alhamdulillah gambar Iza xde.
Hehehe. Syukur.
Sebab x pernah upload pun 
gambar pregnant cam ne diorang 
nak dapat sumber ye dok?
So dari sebab itu
Iza terpanggil nak buat tutorial
ni sejurus terus apply to my blog.
Minta maaf lah kepada
yang lepas ni nak copy gambar tak dapat.
Perlu hormat pada privacy orang lain ye.

Pertama sekali korang kena lah ada blog
kalau tak cm ne nak follow tutorial ni kan?
Hehehehe


Pegi dashboard 
klik layout yang sebelah kiri gambar
dalam kotak merah tu.



Add Gadget
sila follow je macam dalam
gambar supaya korang tak sesat.


Lepas klik Add Gadget
akan pop-up benda alah belah kiri tu.
Klik HTML/JavaScript
lepas tu korang copy code kat bawah ni
dan paste kat ruangan tu.

<script language=javascript>
<!--

//edit by unwanted


var message="hak cipta terpelihara..no copy paste ye reader sekalian..";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


Seperti gambar di atas ni ye.
Lepas tu jangan lupa save pulak.




Yang korang dah save tadi
dah pun wujud pada layout korang tu.
Biar je kat situ tak yah nak 
letak tempat lain pulak nanti payah nak jumpa.
Yang tulisan warna biru tu
ikut korang nak tulis apa.
Yang lain tu tak yah nak ubah dah ek.


Jadi bila dah siap save korang
g view blog dan try right click memang
tak leh lah ye.
Hehehehe. 
So agak selamat di situ.
Tapi.
Tak guna gak sebab kalau 
klik biasa je kat imej tu
akan jadi besar kan?
So dari situ boleh save gak gambar tu 
dgn tekan right click.


Jadi penyelesaiannya adalah
masa korang nak buat new post
masa upload gambar tu korang klik balik
perkataan "link" tu supaya
bila reader nak klik pada gambar
tak dapat view tuk besarkan gambar.
So selesai masalah 
sebab xleh nak copy/paste.
Tapi dalam blog Iza ni untuk gambar
tertentu je Iza ada buat cara gini.
Especially gambar diri sendiri
dan keluarga serta berkaitan privasi.
Okey done sharing.
Hasil google, youtube sume.
Ingat lagi dulu nak buat thesis/project paper
degree ada guna sistem SPSS.
Nak belajar cari guru memang mencabar.
Ada senior ni ajar guna youtube je.
Mudah katanya lebih cepat.
Hehehe.

**Terima Kasih Kerana Membaca**

^izzah_nhkm^




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails