click this to be awesome person

Wednesday, 16 April 2014

Tutorial - DIY Drill / Menggantung Hiasan Dinding

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ni saja nak post
pasal cara nak menggantung hiasan 
di dinding selain paku.
Iza dan my yayang prefer drill.
Sebab lebih kukuh dan yakin lah
bingkai ke apa2 hiasan
melekap di dinding.

Paku ni kalau dinding jenis
batu bata biasa mungkin mudah 
untuk tembus. Tapi kalau sesetengah
batu konkrit payah la.
Even guna drill pun kadang x jugak
tembus2 tau.


Okey kalau dah kata nak drill
yang pertama sekali mestilah kena 
ada drill kan?
then mata drill (x nampak lak dalam gambar),
wall plug,
skru,
screw driver
dan hammer (mertun bahasa org utara).


Sebelum korang mulakan aktiviti
menebuk lubang (drill) 
korang buat lah sedikit tanda 
kat bahagian yang nak tebuk tu.
Seeloknya buat ukuran,
kalau nak gantung frame
ikut la kesesuaian frame tu
nak tengah ke tepi ke atas ke bawah ke kan.

Lepas dah drill tu
kena sumbat wall plug ni.
Ketuk guna hammer tadi.
Bagi tujuan bila korang 
masukkan skru nnt,
wall plug ni akan lebih kuat
dan kemas mengikat skru tu.
So bila gantung apa2 takdelah mudah 
jatuh dari gantungan tu.


Then masukkan skru guna
skru driver, korang sendiri
bajet nak skru tu panjang mana
or pendek mana masuk dalam wall plug tu.
Kalau iza lebih suka skru
dalam2 sket bagi tinggal sket je.
Bila gantung frame ke ape 
ke lebih rapat ke dinding lah kiranya. 


Lepas dah siap then gantung la
apa yang korang berhajat nak gantung.
Macam Iza letak hook tu,
beli kat kaison x silap.
Saja nak bg penuh ruang.
Selagi ruang kosong selagi 
tu lah kejenya asyik nak 
drill dinding aje.
Hahahaha.
Okeylah, hari ni mood ke laut
pasal beberapa perkara.

**Terima Kasih Kerana Membaca**

^izzah_nhkm^

1 comment:

  1. Salam tuan blog, nak tumpang iklan sikit ye...

    Pemasangan Shower Water Heater / Drill @ Tebuk lubang Skru dinding konkrit, dinding jubin, pemasangan bracket TV, PEmasangan kipas siling, kipas dinding, pelbagai jenis lampu, pasang frame, cermin, rak dinding dan sebagainya.... Untuk Kawasan Putrajaya dan area bersebelahan dengannya...

    Sila lihat blogspot saya untuk info lanjut: http://shower-heater.blogspot.com
    atau boleh hubungi saya terus di 0176431977 (Call / sms / WhatsApp)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails