click this to be awesome person

Monday, 7 April 2014

Awesome Candy Buffet + Yummylicious Homemade Ice Cream @ Majlis Resepsi Mieza&Niezam 050414

Assalamualaikum dan Salma Sejahtera,

Last weekend Iza dan my yayang
memang sgt sibuk.
Kami terima order untuk
buat YHIC dan ACB kurang dari
sebulan la.
Actually kawan masa zaman belajar
kat Politeknik Tanjong Malim yang
request untuk wedding bff die.
Yang mana nama kawan
die pun sama ngan nama Iza.
Hehehe.

Then dengan baru pindah rumah semua,
Iza pun kesian kt my yayang yang 
memang sgt penat.
Yela, Iza tlg mana yang mampu
aje. Nak buat keje lebih2 kang
lain jadinya.
So brg2 dan props
untuk candy buffet nasib senang aje
nak prepare.
Senang tu means xdelah 
berat kena angkut benda berat.
Just menghias dan menempek
reben ikut warna.
Then print label dan tagging
yang berkaitan.
Then set up table dan susun segala
balang candy buffet yang berkaitan.

Nasib la rumah dah dekat sgt dengan Nilai
so amek kesempatan g cari kain
alas meja kat sana.
Dah biasa dah ngan kedai tu.
Alhamdulillah dapat gak kurang.
Tema yang dipilih warna
lemon yellow dengan aqua blue.
So dapat yg seakan2 pun
jadila. Lega rasanya bila
warna yang dikehendaki
ada dan senang dicari.

Event pada 050414 hari Sabtu,
tapi utk mengelakkan sebarang
perkara tidak diingini berlaku
Iza decide untuk set up meja dengan
segala barang malam Jumaat tu.
Deal ngan my yayang,
die balik keje je then kteorg 
prepare lagi barang2 untuk bawak
ke tempat event longgok
depan pintu rumah untuk
my yayang masukkan dalam kereta
takut tertinggal nnt payah nak patah balik.

Event berlangsung di
Auditorium Jabatan Pengairan Saliran Cawangan Ampang,
malam tu ikut MRR2 jalan memang jammed.
Rasa nak nangis sebab teringat kat 
Muhammad Darwisy.
Sian kena tinggal,
nasib nenek ada tlg jagakan.
Memang nampak gaya kena selalu 
tinggal la die kalau
ibu ngan abah ada keje dan event.

Sampai je kat auditorium 
tengok tak ada orang sgt,
yang ada org tgh pasang pelamin kat atas pentas.
Family members blom ada lg.
Terus suruh my yayang angkat meja
untuk set up candy buffet.
Siap cepat balik cepat.
Sian kat Darwisy.



Pagi tu gerak dari DSQ dalam kul 
10.30 pagi.
Sampai kat tempat ni
dalam kul 11.15 pg.
Tengok ahli keluarga dah mula
datang.
Terus isi semua candy
dalam balang yang dah siap
susun malam tu.
Lega sebab segala yang dirancang
berjalan lancar. Takdelah kelam kabut
sangat bila datang masa hari kejadian.
Bila kita pegang amanah orang
amek tempahan untuk event macam ni
tepati masa penting,
kalau boleh just in time.
Jangan awal sgt jangan lewat sgt.
Kena pandai bajet masa ye.
Kadang kuar awal
tapi tersekat dekat jalan pun leh 
jadi penyebab jugak.


Ni la hasilnya,
cadang nak decorate dinding 
kat belakang tu
tapi memandangkan tidak mendapat 
kebenaran dari penjaga Auditorium ni
terus Iza lupakan sebab nnt
kang x memasal kena denda ke apa.
So baik kite turut ajela.
Minta maaf byk2 gak pada pengantin
sebab mengharapkan dinding tu
dihias tapi xdapat dihias.
Event kali ni
agak tak menang tangan
sebab pengantin order
candy buffet dan
kawan Iza tu order YHIC untuk
sponsor majlis kawan die ni.
Maka jadi huru hara sket
masa nak prepare tu.
Syukur my yayang dah 
terror bab buat YHIC ni.
So serah pada die.
Iza leh fokus pada ACB.


Iza guna small cup ni je
untuk tetamu ambil
apa yang diorang nak.
Ambil dan letak dalam ni.
Kenapa kecik?
Sebab spy semua org boleh
merasa. Kalau sediakan
bekas yang besar nnt banyak
pulak portion yang diambil
sudahnya orang yang sampai
lambat x merasa.
Iza bajet lepas pengantin sampai
still ada lagi candy/choc/dessert
atas meja candy buffet ni.


Banyak kali jugak top up
all the candy and so on.
Pengantin order Large package.
So RM450 untuk 160-300 pax
with 15 variety of candy/choc./dessert/fruits/etc.
Ada yang tanya kenapa 
x ada Choc.fountain?
Iza akan buat tetapi harga menjadi lain
means ada extra charge on that package.


kalau ada yang perasan
small borad yang tertera tulisan WELCOME
tu stand die Iza guna gunting je.
Hehehehe.
Tu kes spontan sebab ntah ke mana
hilang stand nya yang asal.
Penat mencari.
Nak kena cari kat Daiso lah pulak.
Yang lama kot tercicir time pindah ke.
Wallahualam.


Jelly yogurt stick
Jelly stick
Mix candy
Oreo
Biscuit/wafer roll
Mix lolipop
Mini apam polkadot
Mini cake lapis
Choki-choki
Marshmallow
Jelly sumi
Jelly candy
Biscuit Ice Cream
Teddy bear cookies
Jelly beans

Yang kat atas ni antara jenis
candy/choc./dessert/cookies
dan lain-lain yang terdapat 
pada pakej ACB yang disediakan
untuk majlis tersebut.


Majlis bru bermula,
Masih lengang
kebanyakan ahli keluarga
yang memenuhi ruang dewan berkenaan.
So boleh relax kejap.
Oh ya, 
jika pelanggan order YHIC atau ACB
memang Iza dan my yayang akan
tlg layankan tetamu anda sekali tau.
So x pelru risau untuk cari
orang jaga masa majlis berlangsung.
Sebab balang kaca memang 
banyak atas meja.
Risau kalau jatuh pecah kena budak2
memang Iza kena jawab.
So bagi mengelakkan dari ianya
berlaku
kami volunteer untuk jaga
dan harga termasuk dalam pakej.
No worry.


Adik2 yang teruja
di meja candy buffet.
Semua tggu YHIC tetapi
kami perlu menunggu ketibaan pengantin
baru boleh serve ice cream tu.


Bukan kanak2 je suka tau,
akak2, makcik2 pun suka.
hehehe.
Siap tanya kena bayar ke?
untuk budak2 je ke?
hehehe.


Seronok melayan 
kanak2 ni.
Macam2 ragam.
Ada yang nak amek satu aje.
Ada yang nak amek semua.
Ada yang xnak langsung.
Hihihi.


Yang ni tak tau la adik beradik ke apa,
die tggu je akak die yang depan tu amek.
Bila Iza nak serve die geleng pala.
Segan ke malu ke tak tau la.
Terus teringat kat Darwisy.


Pengantin sampai je orang dah mula
Q untuk dapatkan YHIC.
Tapi kami tunggu penganti naik pelamin
dulu, baca doa dlu
baru kami agihkan.
Hehehehe.
Mendapat sambutan hangat.
So bila dah my yayang bunyikan loceng je
memang menyerbu la.
Kali ni Iza serve dah x benarkan
tetamu ambil sendiri
sebab pengalaman lepas sorang amek
sampai 5-6 cup.
So kali ni Iza limit kan sorang 2 cup
dan memandangkan order untuk dua flavor
(oreo + choc.) so boleh la bagi kan.


ACB yang x jemu2 dikunjungi oleh
peminat2 tegar.
Hehehehe.
Bagi chance lah kan anak2
kan dari diorang main benda bukan2
baiklah diorang ke sini ada gak
aktiviti.hihihi.
Bukan kena bayar pun, free aje.


Ruang auditorium ni
agak besar dan selesa lah.
Sesuai sangat candy buffet kat belakang
so tak mengganggu tetamu yang
datang nak amek makanan.


Adik ni siap tanya,
"kak, kena bayar ke ni?"
hehehehe.
Alahai dik, 
kalau kena bayar akak pun taknak 
bukak sebab malu lah bukak
kedai kat kenduri kawen.
Hihihi.


Owner YHIC + ACB bersama
ex-polymate yang recommend kan
kepada pengantin.
TQ so much dear for that.
Pasni if ada event kengkawan lagi
roger je okey.
Sedia menerima tempahan.
Hehehehe.
Oh, ada yang kata kenapa makin
kurus ni?
Maklumla Iza kan always
"slim river".
Cepat je mengempis,
kadang menjadi bahan kecemburuan
my yayang. Hahahaha.
Okey then,
Jika berminat boleh terus hubungi
Iza atau my yayang seperti
no yang tertera di bawah :-

Fendi Mohamad | 016 718 6490
Nurizzah Majif | 016 778 6490

**Terima Kasih Kerana Membaca**

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails