click this to be awesome person

Friday, 15 June 2012

Ayat Pelindung Diri Daripada Terkena Santau

Salam

Kenapa tibe2 Iza buat entry pasal santau ni?
Ada sebab nya.
Iza x bole nak simply tell in my blog.
This is actually part of my personal life.
Especially my own family.

So just nak share ngan semua yang berada di luar sana.
Kdg2 orang baik dan beramah mesra dgn kita.
Hanya sekadar luaran.
Tapi kite tak tahu isi hati individu tersebut.
Kdg2 mulut manis ckp itu ini.
Tp sebalik itu x tahu ape yang mereka tafsirkan.

Tapi Iza nak pesan pada semua dan pd diri Iza sendiri.
Klu kite ni benci atau meluat dgn mana2 individu sekali pun,
x perlu la menggunakan sihir2 ni.
Ckup lah korang pegi buat solat hajat then minta moga2 
orang yang korang tak suka tu diberi petunjuk.
Allah tu kan maha adil.
Yang penting hati kite ni ikhlas.
Memang wujud mcm2 perangai manusia dlm dunia ni.
Tersangat Iza akui.
Iza pun pelik.
Nape nye nak dengki kat orang sampai guna sihir2 ni?
Dah rezeki orang tu kat dunia mcm tu.
Biarlah.
Bukan die susahkan org lain pun.
Lain la klu die pernah huru hara kan hidup kite.
Tp klu betul pun prnh org huru hara kan hidup kite, 
x yah lah guna cara "halus" tu.
Ckp depan2.
Ingat2 sket.
Dosa kite sejak azali pun belum lagi diampunkan.
Ini kan buat DOSA BESAR mcm ni.




So ayat di atas ni amat sesuai diamalkan.
Buat amalan harian pun okey.
Mcm Iza klu sebelum kuar rumah nak pegi keje pagi2,
memang Iza amalkan baca ayat kursi, selawat ke atas nabi,
pasang niat kerana Allah, tawakal pada Allah dan mengucap 
dua kalimah syahadah.
Yelah, kite ni nak keluar pegi cari rezeki.
Tak tahu apa akan jadi pada kite waktu kite 
menuju ke tempat kerja kan?
Yang penting kite dah tawakal dan serahkan segala2nya pada Ya Rabb.
If benda nak jadi pun akan jadi atas
keizinan-Nya.
Wallahu'alam.
Moga2 kita sama2 peroleh manfaat dan pengajaran.

**Terima Kasih Kerana Membaca**

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails