click this to be awesome person

Tuesday, 22 May 2012

Rumah DSQ Hampir Siap

Salam.
Tadi Iza saje lah survey2 harga rumah utk rumah 
Iza yang dah nak siap tu.
Alangkah terkejut nye bila ada seller (owner) 
yang nak jual rumah tu dgn harga 260k - 290k.
Harga tu utk rumah unit tengah lak tu.
Mak aiii! Naik mendadak.
Amatlah cepat harga hartanah ni naik ye.

Baru Iza rasa betapa bersyukur sbb 
dah "miliki" rumah sendiri.
Sbb rasenya akan dtg dah xkan ada rumah landed 
dgn nilai bawah 200k area bandar / pinggir bandar ni.
Kwn2 Iza yang beli apartment pun dah lebih kurang 
harga rumah Iza masa mule2 beli dlu.
180k dpt rumah landed (single-storey) 
then 160k dpt rumah apartment (high-rise).

So tersangat lah bersykur kpd Allah atas 
rezeki yang dipinjamkan kpd kami suami isteri.
Lately ni Iza tgok area Salak Tinggi ni dah 
semakin maju membangun.
Dah lama tak pergi site visit tgok spnjang jalan nak 
ke DSQ tu dah banyak projek perumahan baru.
Rumah teres la, rumah apartment la, rumah kedai la.

Lagi 5-10 tahun mmg jadi bandar betul.
Yelah sbb dekat ngan KLIA / Putrajaya / Cyberjaya 
/ Nilai / Seremban kan.
X mustahil harga area Salak Tinggi ni akan 
cecah 300k - 500k satu masa nnt.
Mcm mana lah bagi golongan yang kurang mampu tu?
Ntahla. Kos sara hidup skrg makin naik dan terus naik.


~ pandangan hadapan rumah DSQ 

lot tengah (intermediate unit) ~


~ pintu masuk utama dan tingkap 

ruang tamu serta bilik utama ~


~ ruang parkir kereta. x silap muat dua kereta ni.
hiks! verangan nak beli sebuah lagi kereta ke Iza?
klu ada rezeki insya'Allah.
tp buat masa ni banyak lagi nak guna duit.
tengah gila search kat google pasal barang2 utk rumah.
teruja tengok auto-gate dgn awning sume.
rasa mcm nak g beli skrg. boley??~


~ actually rumah "betul" Iza yang tang hadapan tu?
no.18 jalan utama DSQ ni hah.
pemaju ni buat rumah kan by phase to phase ~


~ main hall & dining hall. owh!
sungguh tidak sabar untuk buat reno dan dekorasi.
balik Ipoh hari tu geram je tgok umah my PIL.
siap buat plaster siling satu rumah.
kitchen cabinet siap dgn hood & hob.
geramnye. then automatic gate (hydraulic) tu.
main petik je suis terus terbukak gate.
teruja. rasa mcm nak keje 

part time je biar duit cpt2 jd banyak.
tp xboleh lah sbb Iza mlm ada kelas.
klu mlm xde kelas dah lama g wat 

part time kat Alamanda.hiks! ~


~ view from master bedroom.
bilik ni lah yang dalam 

perancangan akan dipecah kan.
sbb nak bagi hall luas sket.
tapi syg lah pulak.
haishh.ape pun kena banyak tanya 

opinion from ayah Iza and abah le. ~


~ toilet pun x besar sgt pun.
ni toilet kat master bedroom klu Iza x silap.
klu toilet kat ruang dapur tu besar sket je rasenya.
then hajat hati nak tukar pintu toilet.
ala, pintu yg org banyak guna tu.
ala2 silding boleh lipat dua tu.
yang cermin ada corak2 tu.
nnt la ada masa Iza post kat cni.
sbb tgok kat umah baru my PIL 

tu terus rasa nak beli time tu gak. ~


~ ruang dapur.
ruang ni Iza sgt teruja untuk buat kitchen cabinet.
mcm2 website Iza survey.
harga so far dlm 6k - 10 k.
lebih dr tu tak mampu le.
kang dapur je gah, tapi x masak sbb bajet lari.
hehehe.no..no..no.. :p ~


~ tang ni pulak view blkg rumah bila bukak pintu dapur.
so Iza nye rumah 20 x 80 memang banyak lagi space kat belakang.
my yayang siap nak suh extend bagi habis lagi.
Iza plak biar la extend sket je.
sbb nnt nak tanam2 pokok daun sup ke, serai ke, 

daun limau purut ke, pokok kari ke senang.
tak yah lah asyik nak beli kat kedai je kejenye.
lagi best. nak masak kari je main petik 

je kat pokok belakang rumah.
then nak suggest kat my yayang untuk 

buat stor kecik utk simpan brg2 yang spttnye.
itu sume tak bole buat skali gus ye.
kena buat peringkat ke peringkat lah.
kang ada pulak makan pasir / tanah merah pulak. ~


~ agak2 ada dlm 10-20 kaki ruang belakang ni.
klu extend bagi habis pun best gak.
leh buat dapur basah untuk kecah2 time kenduri.
aik? time kenduri je ke? hahaha.
so dapur yang sediada tu buat dapur kering je la. ~

Mcm tu la kisahnya bile org baru beli rumah.
Segala benda nak dibelinya.
Tp Iza dah prepare my mind if x dpt apa 

yang dibeli nnt kena lah redha.
Sbb maklumlah, nak pindah je dah guna duit.
Yela, kos sewa lori lagi.
Kos nak upah orang angkut barang lagi 

(klu x larat buat suami isteri).
Kos nak masuk umah dan mcm2 kos lah.
So harap Allah permudahkan segala urusan kami.
Amin ya rabb!

**Terima Kasih Kerana Membaca**

^izzah_nhkm^





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails