click this to be awesome person

Sunday, 4 March 2012

Aktiviti Masa Lapang

Assalamualaikum.

Di kala waktu lapang.
Dan di kala x tau nak buat ape.
Dan di kala suasana yang membosankan.
Dan di kala kepala otak terfikir mcm2 aktiviti.
Maka terhasil lah pelbagai aktiviti.
Yang pada mula nya memang malas dan menyampah nak buat.
Tp bila dah buat.
Dan selesai buat.
Terus tersenyum bangga.
Tanda puas hati dgn hasil aktiviti itu.
Antaranya aktiviti tersebut adalah seperti.





































































Menggubah bunga.
Rasa mcm mudah.
Eh. Tapi memang mudah.
Mudah untuk mengalah.
Hahahaha!


Barang2 ni sume beli kat kedai romantika @ metro point, Kajang.
Harga boleh tahan murah.
Dan yang paling besh sume cantek2.
Rasa nak borong semua bawak balik.


Mule2 kite perlukan span ye.
X mahal.
Hanya rm1.50 shj.
Then kena lah kerat mengikut saiz bekas / pasu bunga korang.



Hah.
Mcm ni lah.
Ngam2 je.
Make sure jgn longgar sgt.
Dan jgn ketat sgt.
Ngam2 je.



Pastu korang start lah cucuk bunga2 tu.
Ikut kreativiti korang lah yea.
Mcm Iza main cucuk je.
Memandangkan bunga tu ada 5 kuntum.
So Iza cucuk tengah satu dan setiap penjuru bekas tu satu.



Pastu korang hiaskan dgn cucuk beberapa bunga / daun kecil2.
Bertujuan untuk menutup ruang2 yang boleh menampakkan span td.
Hah. Siap dah.
Nak tahu cantek x cantek?
Korang letak lah kat mana2 sudut yg korang rase kosong.
Pastu snap gambar.
Mcm Iza wat kat bawah ni.



Tadaa!!
Letak kat meja makan je pun.
Elok je kecik comel.
Klu korang nak beli yang dah siap gubah pun ada.
Tp mahal sket lah.
Mcm Iza ni kan jenis kedekut duit.
Tu yang buat sendiri.
Boleh la kan?
Pastu buat tangkap habuk.
Pastu membebel sorang2 sbb habuk dah melekat kat bunga2 tu.
Dah tahu dah. Hahaha.
Hah. Settle bab menggubah bunga.
Kite ke xtvt seterusnya di masa lapang.
Iaitu..
















































































Membaca buku!
Gila boring tajuk ni.
Eh...
Sape kata?
Klu baca buku sejarah memang lah boring.
Cube korang tukar genre buku tu.
Confirm lah pasni korang jadi rajin.
Silap2 esok hobi terbaru korang adalah membaca buku.
Gila dgr mcm skema.
Tp bagus gak.
Leh tambah ilmu kan?
Sape nak bagi ilmu kalau korang malas nak baca.
Malas nak g dgr ceramah bagai.
Hah? Jawab...
Pastu bila tak tau korang salah kan mak bapak la..
Sbb x sempat ajar kat korang.
Tak baik...


Bagi yang dah berumahtangga.
Bakal berumahtangga tu memang sesuai lah bahan bacaan mcm ni.
Di samping nak harmonikan lagi hubungan suami isteri kan.
Nnt xdelah cpt sgt nak melenting.
Gadoh2 masam muke.
Pastu amek keputusan nak bercerai.
Hish..Hish..
Tak elok tu.
Cuba bawak2 muhasabah diri.
Kuarkan sket duit beli buku2 mcm ni.
X rugi pun.
Pahala dapat.
Ilmu pun dapat.
Klu esok2 ada kengkawan yg ada masalah rumahtangga.
Pinjamkan je buku ni kat diorang.
Pastu nasihat lah sket ikut pengalaman korang.
Mudah2an rumahtangga mereka aman bahagia.


Hah.
Buku ni lagi berguna.
Kepada yang dulu masa sekolah tak sempat nak ingat boleh lah beli dan baca.
Pasal isu2 semasa yg korang sendiri pun teragak2.
X pasti hukum haram / halal.
Daripada korang dok teragak2.
Baik cr jawapan dan penyelesaianya.
Mencari yang halal tu kan wajib dalam islam.
Untuk kepentingan individu dan keluarga serta org sekeliling jugak.



Buku ni pulak bagi sesiapa yang mempunyai cita2 menjadi isteri solehah.
Mcm idola dalam islam.
Saidatina Aisyah (Isteri kesayangan Rasulullah S.A.W)
Macam2 kisah dan tauladan yang boleh dicontohi.
X salah klu para isteri cuba mencontohi Aisyah (x banyak, sikit pun jadi lah).
Dan rugi kalau para isteri dah tahu tapi x buat / x amal.
Mudah2an kite beroleh manfaat.


































































































Klu tadi menggubah bunga dan membaca buku.
Ni kite ke aktiviti membersih pulak.
Memang penat.
Tp bila lepas membersih tu.
Tengok hasil cantik dan kemas.
Terus rasa puas.
Suami pun rasa senang.
Sbb isteri pandai jaga harta benda bersama.
Barulah datang kasih sayang.
Dan saling menghargai.
Insya'Allah.
































































Membersih dan mencuci peti sejuk. 
Dgr mcm kecik je perbuatan tu.
Tapi sbnrnya amat penting.
Bayangkan kalau dalam peti sejuk tu.
Kotor satu hal.
Pastu x tersusun.
Suami balik keje haus.
Bukak pintu peti sejuk.
Bau busuk menerpa masuk ke lubang hidung.
Mesti lagi hilang mood.
Dah la penat kan.



So...
Tak perlu lah tunggu orang gaji.
X perlu tunggu sampai kotoran2 tu melekat terlalu lama.
Baik bersihkan cepat2.
Makin lama tangguh makin kotor jadi nya.
Tak perlu berkira dalam tugas2 rumahtangga ni.
Siapa ikhlas dapat pahala.
Siapa berkira dapat rugi.
Senang kan?



Bila dan bersih kan.
Baru lah nampak peti sejuk mcm baru beli.
Baru lah rasa syg ngan harta benda.
Barulah rasa bersyukur sbb ada peti sejuk.
Mcm Iza, peti sejuk ni ada sejak my yayang bujang lagi.
So bila dah kawen, masuk umah je dah ada.
Sgt bersyukur.
Dah jimat duit kan.


Biar kecil asal berguna.
Bila kecil elektrik pun jimat.
Lagi pun duduk berdua je kan.
Esok2 klu ada rezeki baru leh tukar.
Itu pun bergantung pada keperluan.
Bukan kehendak.:)



Kan sedap mata memandang.
Bukak je semua teratur.
Senang nak cari kan?
Si suami pun.
Janganlah jadi tukang sepah pulak.
Pandai ambil.
Pandai lah letak.
Hargai penat lelah sang isteri.
Baru lah berkerjasama namanya.



Ruang sejuk beku.
Selalu nya akan ada ais krim.
Nugget, hot dog.
Then bekas warna kuning tu buat air batu.
Senang bila nak guna terus pecah.
X yah nak g kedai beli.
Kan dah jimat? :)



Ruangan bawah pulak.
Mcm2 ada.
Terutamanya barang2 untuk masak.
Nampak banyak kosong.
Sbb nya banyak barang dah habis.
Belum ke pasar lagi untuk isi stok.
Klu dah ke pasar.
Memang sarat peti sejuk ni dgn barang2 makanan.
Sekian shj cerita untuk entry kali ini.

Selamat berhujung minggu.

**Terima Kasih Krn Membaca**

^izzah_nhkm^

3 comments:

  1. TU DIAAA.... kata tak tahu nak buat apa tetiba bermacam perkara buat yee....

    ReplyDelete
  2. kau mmg seorg yg rajin. bagus2. keep it up ! nnti tlg kemas kan umah baru aku plak.bole??? hehehhehe

    ReplyDelete
  3. En Kazman.

    hahaha.
    tulah pasal.
    bila dah bosan.
    mule lah cr keje.
    pastu menngeluh sorang2 sbb penat.hihi
    x sbr nak tggu DSQ siap.:)

    Mama Qis.

    rajin aku ada masa Nor.
    hehe.time rajin, rajin betul.
    time malas kang, malas ya amat.hihi
    nak aku kemas umah ko leh je.
    tp kena charge ikut time la.hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails