click this to be awesome person

Friday, 2 March 2012

Aktiviti Makan-Makan :)

Assalamualaikum.

Balik Ipoh hari tu.
Banyak ni cerita pasal balik Ipoh hari tu.
Ni lah akibat malas update.
Dok peram je gambar2 ni.
Makin melambak gambar2 dlm folder ni hah.
Adoi.
So utk tidak memungkir janji dgn diri sendiri.
Kenalah tunaikan.
Pagi sabtu tu ajak my FIL breakfast kat luar sbb Iza teringin sgt nak makan kuey teow kicap.
Fuh! Dah jadi favourite skrg ni.
Klu balik Ipoh mesti nak makan kuey teow kicap ni.
Sbb kat area Putrajaya ni xde pun.
So my yayang kenalah tunaikan hajat si isteri ni hah. :)
So makan kat area stadium indera mulia tu.



Inilah die kuey teow kicap.
Kuey teow jenis halus tu.
Taugeh pulak gemuk2.
Kicap sedap.
Sambal pun sedap.



Hah...Yang ni pulak kuah kuey teow kicap.
Boleh pilih sama ada nak kuah kari atau kuah sup.
Iza lebih suka kuah kari.
Pastu leh pilih isi kuah tu nak ape.
Nak fish cake ke, fish ball ke.
Mcm2 lah.




































































dan tanpa banyak cerita.
tanpa pandang kanan dan kiri.
terus makan dgn selera dan khusyuk nye.




Licin okeh.
Terkezut my yayang.
Hehehe.
Dah name pun kegemaranku kan.
Haruslah habis.
Hehehe
Alhamdulillah.





Iza n Ina.
Eh. Ni bukan tudung yang pegi audition On Air tu ke?
Yup. Malas nak pakai tudung lain.
Alang2 dah pakai, kotor kan terus. Hik.




My MIL n My SIL...
Yang nampak sekerat badan ni my yayang.
Hihi.
Mase ni tgh jalan nak g ke pasar kat area stadium tu.
Sbbnya my abah g tgok umah tgh reno then ada keje sket kat sana.
So kiteorg gerak dlu.
Xdelah jauh sgt pun. 



Balik dari breakfast tu, singgah umah kat Meru Raya yang tgh reno tu.
So sambil2 tengok tu tanya2 gak harga kat abah.
Tanya klu pecah dinding brp?
Naik batu bata berapa?
Batu bata seketul brp...
Abah kate lebih kurang 15k jugak la...
Gulp...Pecah sket ni pun dah 15k.
Aiyo.
Esok klu umah DSQ nak pecah tu brp lah agaknya. 
Demam terus.


Seronok tengok bila reno ikut plan kite sendiri kan?
Rase puas hati.
Rase mcm nampak hasil usaha kite keje keras selama ni.
Rezeki Allah tu luas.
Kita ni kena kerah tenaga kita baru lah ada hasil.
Allah x menilai sesuatu / seseorang dgn hasil tetapi dgn hasil usaha yang kita dah buat.
Yang penting ikhlas dan nawaitu kena betul.
So klu mana yang belum ada rezeki lagi dlm kehendak yang diidamkan..
Usaha lah banyak2...Insya'Allah akan terhasil sesuatu cume cepat n lambat.
Tp apa pun kena buat ikut landasan yg betul la. Jgn menyimpang pulak.
Nnt mengundang kemurkaan Allah pulak.
So malam tu buat makan2 sket kat umah kuarters.
Panggil sedara mara terdekat.



So, Iza meng"offer"kan diri untuk buat popiah goreng.
Resepi dr My MIL lah.
Dah banyak kali buat alhamdulillah menjadi.
Inti pun sedap.
Habis okey.
Sampai sedara mara tanya ada lagi ke kat dapur.
Hehe.
Tak nak buat banyak2 sbb byk makanan lain dah.
Main course pulak kteorg buat chicken chop.
Sepupu my yayang yang lead. :)


Kek coklat ni my MIL buat.
Actually nak sambut belated birthday my abah.
Alang2 tu terus lah potong dah ramai2 dtg.
Makan ramai2 lagi syiok.
Yang ni Iza belum sempat amek resepi.
My MIL pakar masak esp. bab2 kek n kueh2 ni.
Klu mak Iza pulak pakar masak2 tang lauk2. :)



Kuih ni nama die kalau tak silap kuih kaswi kan?
Huhu. X tau lah betul ke tak eja tu.
Ni Mak Chaq yang buat.
Caranya sgt lah senang.
Tp Iza x pernah buat lagi.
Nnt ada masa terluang nak cuba buat la.
Bahan2 pun guna gula melaka ngan tepung pastu kukus je.
Then potong. Golek atas kelapa parut.
Dah siap.:)





Isi ayam yang stelah diperam dan disebati dgn telur.
Then ada rencah khas ape ntah.
Lupa nak tanye ari tu.



Mixed vege...
Ni paling Iza tak suke.
Klu sape2 buat nasi goreng letak menda ni.
Memang jenuh lah Iza alih2 setiap satu.
Baru boleh makan.



Antara yang dah siap.
Saja gatal deko2 kan plate ni.
Berangan jd masterchef.
Xde bakat okeh. :p


Coleslaw salad.
Ni terlebih mayo ni.
Sapo lah yang buat ni hah.
Adoi.
Huhu.
Banyak sgt tangan kat dapur tu.
Iza x campur.
Iza bab hidangkan je. Hehe.



Coleslaw mixed vege plak.
Tak suka tul lah. 


Kuah untuk chicken chop.
X silap ada jual kat tesco brand knorr.
Sedap jugak.
Kat belakang pack tu ada tulis bbrp instruction yg senang diikuti.



Kentang goreng...
Bagi garing sket baru sedap.



Potongan timun dan buah tomato.
Kunun nak bagi cantek.
Tapi x menjadi. Keadaan kucar kacir di dapur.
hehehe.
Tapi seronok.
Masak ramai2.



Tengah goreng ayam.
Sampai pasang dapur satu lagi khas tuk goreng ayam ni hah.



Tadaaaa!
Kuah siap banjir lagi.
Nampak mcm tak pekat kan.
Tapi pekat, melekat.
Sedap!
Makan sampai lebam pada malam tu.
Thanks to all yang dtg.
Thanks pd kak feruz sekeluarga yg sudi membantu membuat chicken chop ni.
Next time kite bikin barbeQ plak erk.


**Terima Kasih Krn Membaca**

^izzah_nhkm^




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails