click this to be awesome person

Tuesday, 15 November 2011

Kesabaran Diuji

Assalamualaikum




Malam tadi kelas dismissed agak lewat spt biasanya. Lecturer memang selalu akan cover whole chapter untuk 1 session class. So yesterday done covered topic accident investigation for OSH subject. Hbs je kuliah, ade lagi smbgn discussion tentang event OSH kami for this semester. So byk sgt benda yang nak kena prepare klu dah buat event kan? Nak2 klu jemput speaker dari luar. So Iza committee members for promotional team. Banyak gak la nak kena buat xtvt and set-up booth on that day. So far dah dpt tarikh event on 3rd December. One day before which is Friday nak kena come out with fully-rehearsal. X pasti sm ade boleh attend ke tak sbb keje kan. Tp klu dpt pelepasan dr bos kat ofis memang pegi je tanpa berkata apa2. Yela, masing2 nak score paper ni and nak do the best kan. 

So habis je discussion terus je berlari menuju ke pintu kelas. Keluar pintu kelas turun beberapa buah anak tangga tengok2 ujan kat luar masih belum berhenti. Aiyooo. Pd hal ms sepanjang kelas and lecture tu hujan dah pun. Agak lame lah ujan mlm td. Bygkan dr kul 7.00mlm sampai ke 10.45mlm x berhenti lagi. Hmm... Pk2 sama ada nak redah ujan ke tggu ujan reda... Sbb Iza ni jenis bangsa yang klu kena air ujan walau setitis pun memang akan demam xpun pening pale. Hmm.. Dahla parking kete agak jauh. Dahla jauh, kena mendaki anak tangga lagi. Mcm mane ni ek. Then ade my classmate yang sedang preggy dgn selamba je berlari2 anak redah ujan. Iza mcm biar betik akak ni. Kang slip and fall kan bahaya. Tp alhamdulillah die selamat sampai ke kereta walau pun dah separuh basah. Aiyoo.. Die kete yang jarak agak dekat dr Iza ni pun dah basah mcm tu ape tah Iza ni yang jarak kete agak jauh.

Asyik dok berpikir Iza pun x sedar bile masa Iza dah sampai kat kete okeh. Gile magic!!! Sampai2 je tekan kunci kete tbe2 mcm x function. Ah sudah. Xkan nak suh lencun kat luar kete ni kot. Dua tiga kali gak la tekan punat kat kunci kete baru lah leh bukak. Memang menguji kesabaran. Dahla kuantiti kereta kat parkir tu semakin sikit. Iza pulak terhegeh2 nak set-up seat kete sume la. Dugaan betul. Dlm UiTM ujan masih lebat sampai Iza menambah kelajuan viper ke stage 2. Agak sunyi le memalam ni agaknya full-time student malas nak kuar kot ujan2 ni. Memang balik Iza akan ikut laluan belakang pintu UiTM yang laluan untuk kontraktor tu. Bukan laluan yang terus tembus Jakel seksyen 7 tu tapi ade laluan yang terus tembus masuk hiway. Klu ikut laluan tu memang sunyi dah gelap gelita sepanjang ade lah dlm 500 meter kot. Huhu. Kiri kanan hanya lah pokok2 besar aje dan semak2 sket la. Dah nak sampai pintu pagar baru nampak guard UiTM so rase berani lah sket. 

Masuk hiway kereta agak banyak. Dalam hati pk lambat lagi lah aku sampai umah ni. Xpela, pelan2 lah nak balik umah je pun bukan g mane. Drive hanya 100 km/j aje. Kdg2 reduce speed sbb ujan masih lagi lebat. Takut2 kang terlanggar lopak air kang berpusing plak kereta. Tu pun nyaris2 nak jadi sib baik sempat perlahankan kete. Then lepas susur keluar Putra Height tu banyak betul lori2 besar bagak ni. Tbe2 mcm gerun sorang2. Dahla besar, ujan boleh plak diorang ni bawak laju siap potong kat line paling kanan. For sure lah air merecik sampai naik ke cermin. Adoi. Betul lah ckp Dr. Sariwati (my OSH lect) danger is everywhere. Sometimes u take the precaution but others people might not to do so. So nak berhati2 klu dah nak kena x leh nak ckp ape kan. Sampai kat tol Putrajaya masuk laluan smart-tag, lambat pulak palang tu nak angkat. Nyaris nak langgar tp sempat brek dgn sekuat hati. Keluar je tol tu memang tengah ade construction area kat dpn tu. So lane ditutup drpd 2 kpd 1 lane. Memang lagi slow lah driving. Alhamdulillah selamat sampai umah dgn keadaan basah dek dibasahi ujan rahmat dlm kul 11.20 mcm tu. 

Parking totally full. So mls nak round lg terus parking kat seberang jalan di tepi jalan. Naik lift, lift plak buat hal. Pintu kejap bukak pastu tutup, bukak pastu tutup selama 3 kali. Mls nak layan biar je. Last2 terus naik sampai tgkt 9. Kunci memang dah stand by kat tangan. Eh, sebelum naik lift tu ade pegi kat post-box amek surat. Banyak gak surat yang dpt. 1 kad jemputan kawen, 2 surat hutang. Hahaha. Masuk umah letak semua beg (beg "sekolah" + handbag) bukak tudung semua then duduk jap kat birai katil sambil menghela nafas yang panjang. Rase hari ni mcm melalui hari yang panjang. Banyak sgt dugaan dr segi fizikal dan mental. Then bukak surat hutang tengok2 surat tu kate 2 bulan tertunggak bayaran. Almost 2k x bayar. Iza mcm...Whatt??? Terpikir balik, yang every month deduct from my salar tu ape? Terus rase lagi sarat kepala otak ni. Aiyoo. Cube muhasabah diri jap. Amek towel g mandi. Dok bawah shower sambil melepaskan segala tekanan. 

Siap mandi terus je g bilik study selongkar segala kotak n fail2 yang Iza memang smpan segala dokumen klu buat hutang. X kisah lah hutang rumah ke, hutang kete ke, hutang insurans ke, hutang astro ke. Semua lah. Semua tu kan hutang yang kena dibayar tiap2 bulan. Bukan ape taknak nanti berlaku kes mcm ni Iza xde back-up dan nnt free2 pihak berkenaan dpt duit kan. So dah jumpe semua, bukak lappy tengok slip gaji memang every month ade potong for that payment. Takpe, search contact no for biro angkasa (yang memang ajen potongan gaji) jot-down pastu siap list langkah2 utk call esok. Memang pihak ni nak kena sembur ngan Iza. Fyi, hari ni Iza x keje. Kepala memang berat mcm batu dah badan pun temperature suhu mcm panas je wlu pun xde alat untuk check suhu. 

Keesokkan harinya (hari ni)

Iza terus call biro angkasa semak potongan gaji tiap2 bulan. Memang biro angkasa kate payment clear. No outstanding balance or arrears. So staff biro angkasa suggest to call that party and inform about this thing. If not settle ask them to deal with biro angkasa. Iza pun call lah that party yang menyusahkan hidup Iza ni wlu un tuk seketika kan. Dah check sume, agak lame lah tunggu sistem diorang tu utk tahu status. Pastu dgn senang diorang kate "oh miss Nurhamizah, that was generated printed by computer. According to the system your account is clear and dont have any arrears." Iza bile diorang kate mcm tu terus sembur lah. Ckp lah buat keje x betul sume. Menyusahkan orang je. Pastu nasib mintak maaf. Klu x mahu bertubi2 Iza ceramah kt org tu. So pengajaran nye klu kite ade komitmen dgn bank ke, mane2 pihak la sila lah simpan sume dokumen tu yea. Nak2 bg yang suka bayar bil melalui internet / cash deposit machine (CDM) mcm Iza ni. Korang memang kena rajin filing and simpan all the receipt for all transaction. Bukan ape, kdg2 benda nak jd kite tak tahu kan. 

Iza ni kdg2 top up pakai cimbclicks pun Iza print receipt tu. Senang, kot klu x masuk top up tu kt my hp so sape yang rugi. Wlu pun RM 10. Duit jugak kan. Okeylah. Nak g berehat bersama2 katil dan bantal. Kepala dah agak pusing2 ni hah. Hrp2 jap g petang2 dah boleh recover. Klu x rase bdn berat memanjang.

**Terima Kasih krn Membaca**

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails