click this to be awesome person

Thursday, 17 November 2011

Kes Kecurian & Kes Kemalangan

Assalamualaikum.

Hari ni hari yang sangat sibuk dan penat tapi takpe Iza tolong dengan hati yang ikhlas. Kwn2 ditimpa kesusahan, sape lg nak tlg kan and what friendship for right? Okey, pg tadi ofis Iza ade meeting pengurusan. Memandangkan bilik mesyuarat di opis baru belum boleh digunakan lagi, kami semua kena g bilik mesyuara kat Menara KBS (opis lame). So pg kul 8.30 pg Iza and geng sume gerak g Menara KBS. Kul 10.30 pg mcm tu meeting utk staff sokongan ditangguhkan. Then bersambung meeting untuk pegawai2 pulak sampai lah ke tengahari waklu lunch. 

Before tu memang Iza agak was2 nak tgglkan handbag kat tempat memandangkan pintu opis sgt lah mudah utk keluar masuk x kisah staff or pelawat. Yela, opis bru lg. Then security system kat pintu masuk pun x smpt psg lagi. So kena lah amek langkah berjaga2. So Iza tgglkang dlm kabinet berkunci. So pegi lah meeting. Then balik dr Menara KBS tu dah nak tengahari, balik umah lunch kt umah with my yayang. Masuk opis balik lebih kurang kul 2.15 sbb memandangkan nak jalan dr lobi opis baru tu dan sampai ke pintu masuk bahagian Iza memang take time. So plus-minus lebih kurang kul 2.15 pm dah ade kat tempat. Buat keje settle kan mane yang urgent pastu dok google info for assignment n presentation. Tbe2 je member Iza dari cawangan sebelah dtg. Name die kak hatiah, org sarawak. 


Klu x kenal, meh Iza kenalkan. Ni lah Kak Hatiah. Akak ni dtg tmpt Iza ngan muke yang mcm sedang menahan sesuatu. (Ikuti perbualan di bawah)

Kak Hat : Iza....(sambil pandang muke Iza ngan penuh perhatian)
Iza : Hah, nape kak? (masih xde respon)
Kak Hat : Akak tak tau nak ckp ape...Akak rase nak nangis...
Iza : Hah! Knp pulak ni? Akak knp ni? (x sempat soal siasat dah pun nangis...Iza terpinga2..alamak..pe kes ni..try slow talk suh die bertenang sume...)
Kak Hat : Beg akak hilang...
Iza : Hah? Kat mane? Bile?
Kak Hat : Mase akak keluar g lunch kat KBS td...

X sempat Iza tanye ape dlm beg tu dua org kawan dari Cawangan Pendaftaran datang bertanya kan Kak Hatiah yang sedang nangis tu.. Iza tanye lah kat Kak Premah & Kak Mai ape yang hilang.. Korang tahu ape dlm beg tu??? Klu setakat wallet x kisah sgt kot... Hp pun boleh lah buat2 x reti lagi kan...Tapi ni...

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-

i-PAD 2 - 16GB
WALLET (IC,LESEN MEMANDU,UITM STUDENT KAD,KAD2 BANK,CASH RM70)
KUNCI KERETA
KUNCI RUMAH

Iza terus mcm tergamam seketika. Tengok Kak Hat lagi la...Rase sebak pun ade. Selama ni kteorg tak tau die ade i-pad pun. Dan klu member lain pun pernah Iza nampak bawak Galaxy-Tab... Pastu Kak Hat cite lah yang tu bukan i-pad die, tp kawan die punye mintak tlg die pegangkan. Dahlah i-pad tu baru beli seminggu yang lepas... Then Iza ajak kwn2 yang ade kat situ g bilik maintenance yang incharge building tu tuk tengok cctv. Dah tengok tapi terlalu banyak suspek yang keluar masuk n guna laluan tu. Takkan nak main tuduh je org2 yang lalu lalang kat situ. 

Last choice Iza ajak die g Balai P7 teman die buat report. Iza ni memang, bab2 tlg tang tenaga n masa boleh la.. Tp bab2 kewangan tu sendiri pun ngam2 je. So mampu tolong tang situ je. Sebelum g amek kete kat opis my yayang, g tengok kete Kak Hat jap kot2 lah pencuri tu g try tekan n picit2 kunci kete tu kat parking kete, jumpe lak kete tu x naya kete hilang. Dah la kete pun baru gak... Nasib lah ade. G balai buat report, ingat ke kejap la. Boleh tahan soal siasat nye... Dah report satu hal, kena plak masuk bilik siasatan jumpe IO (Peg.Penyiasat) nye.. Nasib lah ade sorang IO tu handsome to the max. Terus rase mcm berbaloi2 je g balai tu wlu pun dr kul 2.30 pm sampai ke 5.45 pm ade kat balai tu. Ramah pulak IO tu. Syg x tau name. Hakhakhak. Sempat gak text Cik Hajar kate ade IO handsome kat balai ni. Siap Cik Hajar suh kirim salam. Hakhakhak.


Tunggu..punya tunggu punya tunggu, Kak Hat keluar ngan IO Rasnah. IO Rasnah suh tggu kat pos pengawal sbb die nak follow skali g opis tengok tempat kejadian and amek gambar. Lambat sgt tggu IO tu kat post pengawal terus kteorg blah balik opis. Tak sampai bp minit sampai, IO tu dtg terus sound "kan saya suruh tggu kat pos pengawal td" hahahaha...buat2 x dgr je Iza n Kak Hat. Dah sape suh lame sgt... Kesejukan kteorg dlm kete tu. Dahla ujan lebat sesangat kat Putrajaya. Dah amek gambar sume and team siasatan soal siasat terus je balik. Baru tau yang bile buat report and dpt salinan tu kena bayar RM 4.. Huhu..Bukan free erk?? Huhu

Sampai je umah, park kete mcm biasa...(nampak sgt ponteng kelas) hahahaha...Baru kuar kete nak jalan g lift hp bunyi lagu If I Die Young (perlu ke mention? motive???) Then tengok2 kat screen name Cik Hajar. Jawab2 dgr suara Cik Hajar tengah menangis... Dah knp pulak ni???

Cik Hajar : Iza....Sy accident...(dalam nada nangis)
Iza : Hah??? Kat mane???
Cik Hajar : Kat hiway MEX...Iza..Saya takut...
Iza : Tunggu..Tunggu situ Iza g sane..Tunggu k..
Cik Hajar : (Masih nangis, mungkin panic attacked) Sy kat area NIRVANA..

Terus dapat imagine jalan kat mane...Nak menghala ke KL bbrp KM selepas exit tol yang kedua kalau dari Putrajaya. Tak ingat ape name tol tu...Terus patah balik, masuk kete start enjin terus masuk hiway MEX. Hujan pulak tu, jantung dah dup-dap-dup-dap. Sbb Cik Hajar jarang nangis, klu dah nangis cm ni.. Memang lah teruk.. Iza lak seriau...Nak cepat punye pasal tekan pedal minyak 140 KM/J. Pastu mengucap panjang sbb org yg dah accident tentu2 dah accident...Iza ni kena lah hati2 sblm jadi pape kan.. So terus reduce speed. Kete kat hiway leh tahan banyak gak. Switch on lampu kecemasan. Sampai tempat kejadian tengok polis dah ade kawal lalu lintas. Iza sampai tengok2 betul2 tang corner kat NIRVANA nak hala ke KL. Tengok dr jauh kete Myvi Cik Hajar memang teruk. Bertambah laju jantung, mate meliar cr Cik Hajar. Pastu keluar kete tanya kat polis tu. Polis tu tanye Iza sape, Iza ckp lah kawan. Then polis tu kate ambulans dah bawak g HKL. Hah? Teruk sgt ke sampai naik ambulans ni.. Tanye kat polis tu lagi keadaan Cik Hajar teruk ke tak.. Polis tu kate tak brp teruk. SYUKURRR!!!! Tu yang nak dengar.. Sbb klu tengok kete die mcm teruk aje... Mcm biasa org yang towing2 kete ni dah stand by berderet kat tepi jalan tu. Siap bg Iza biz.card diorang. Iza ignore, terus masuk kete Cik Hajar tengok2 kot2 ade barang2 berharga yang die tertinggal. Nasib xde, mungkin die dah bawak kot.

Pastu Iza call Cik Hajar, tanye sama ade nak Iza dtg HKL or tak. Die kate tak yah, suh Iza balik. Iza ni 50/50. Dah alang2 aku kat KL ni nak je pegi HKL. Tp bile kuar je Jalan Tun Razak. Mak aiii!!!! Panjang nye jammed??? Terus buat U-turn. Pastu text Cik Hajar. Sepanjang otw balik Putrajaya, bertalu2 call n sms masuk tanye pasal Cik Hajar. X menang tangan lah nak handle...   


Klu korang mcm mane perasaan korang? Iza mule2 tengok rase nak nangis. Terus terpikir keadaan Cik Hajar. Dgr cte kete die sempat berpusing 2 kali then ambulans datang dr belakang and berlanggar... Nasib lah tak jatuh dr jambatan tu. Klu x, tak tahu nak bayangkan...


Memang teruk la...Iza rase jalan licin then Cik Hajar bawak laju kot tang corner lak tu... Hilang kawalan tu yang berpusing.. Ape pun tggu keterangan dr tuan punya badan dlu...Baru leh buat statement...Iza pernah alami tau rase mcm mane tayar kete tak cecah jalan raya.. Maknenye kete jalan atas air..Mak aii..Memang kecut perut sume ade lah...


Boleh dikatakan semua penjuru remuk and bengkok ke dalam. Sah semua arah berlanggar ni...Sblm ni Cik Hajar ade kate nak tukar kete. Dah survey2 dah Mazda ape ntah...Tak tau pulak kete yang ni leh jd cm ni...Klu nampak gaya memang lah kena tukar erk...Haihhh...Malang x berbau...Dugaan lah ni utk hidup die...Sama2 lah kite ambil iktibar dari kisah2 ni...

JANGAN TINGGALKAN BRG2 BERHARGA SEKIRANYA TAHAP KESELAMATAN ADALAH SGT RENDAH, BAWAKLAH BRG BERHARGA TU WALAU KE TOILET SEKALI PUN. SBB KALAU DAH HILANG MCM KEJADIAN KAK HATIAH TU, APE PUN X GUNA DAH. THEN BERHATI2 LAH KETIKA MEMANDU, NAK2 DALAM KEADAAN HUJAN DAN PERMUKAAN JALAN YANG LICIN. 

SEMOGA ALLAH MELINDUNGI KITA HAMB-HAMBANYA.AMIN...

**Terima Kasih Krn Membaca**

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails