click this to be awesome person

Wednesday, 9 November 2011

Hari Raya Aidiladha Update

Assalamualaikum.

Malas gile nak keje hari ni sbb nye dah cuti agak panjang. Tak lah panjang mane cume amek extra cuti sehari je smlm. Fuh! Raya haji tahun ni mcm raya puasa pulak sbb beriya mak Iza masak bagai untuk jamu tetamu dtg beraya. Sbbnye raya puasa hari tu tu ramai yang x sempat dtg beraya umah sbb nye kteorang byk berjalan. Hehehe. So menu pada hari raya haji tu adalah :-

Ketupat
Lontong
Kuah Kacang
Rendang Ayam Pencen
Daging Goreng Bercili
Nasi Dagang (1st time mak Iza buat)
Kek Lapis Masam Manis
Kuih Raya

So pagi tu agak lambat bangun sebab nye malam tu ujan. Dahla ngan my yayang skali bangun lambat. Iza tersedar pun sbb dgr jeritan suara mak Iza dari bwh panggil Iza. Hehehehe. Ape punye anak kan. Dah ade suami pun bangun lambat. Hahaha. Eh bangun lambat sebab mlm tu tdo lambat okey. So fair n square. Mlm tu baru je nak tdo my yayang request suh bawak makanan naik atas sbb lapar katenye. Pastu malas nak turun. Ingat Iza ni rajin ke? Pk kan suami lapar je terpaksa lah turun g dapur potong ketupat pastu letak kuah kacang n rendang ayam. Pastu naik atas balik. Huhu. Dah mcm kat hotel je layan encik suami tu. Xpe. Huhuhu. Pagi raya tu x lah lambat sgt bangun. Kul 7.30 pg gak. Siap2 iron baju melayu my yayang sume kejut my yayang bangun mandi n g solat hari raya. Pastu ajak g tengok org sembelih lembu. Huhuhu. Mcm x pernah nengok.


Pagi tu sket punye lame tunggu kembar dtg. Rupenye Umi n Abi die bawak g tengok lembu dlu. Huhu. Si kakak sampai taknak balik tengok lembu. Si adik lak yang takut terus ajak Umi die balik. Comel kan adik pakai tudung. Geram mak lang. Huhu. Pastu nampak mak lang die pegang kek terus je ckp "NAK!" huhuhu


Acara qurban dilakukan di perkarangan dataran An-Nur Masjid An-Nur Kampung Melayu Wira Damai. Sket punya banyak lembu, sket punya ramai manusia yang menyaksikan.


My yayang ngan kakak. Kakak ni mcm biasa klu amek gambar muke masam mencuka. Tak tahu kenan ape lah. My yayang ni pulak kejap nampak kuyus...kejap nampak bam-bam. Aiyoo... Elok la same padan ngan si kakak n pak lang die...


Iza memang x leh nengok sgt bab2 ni sbb nnt jatuh pada rasa kasihan. Kang klu kesian tak leh makan pulak. So sblm sembelih awal2 dah nyorok blkang my yayang. Si kakak giler lah berani tengok. Yelah, budak kecik mane tau pape kan. Huhu


Time ni dah nak balik dah. Dekat je pun masjid tu ngan umah mak Iza. Jalan kaki ade lah dlm 20 langkah. Huhuhu. Pastu terus je surrender dukung si kakak sbb x larat. Suh my yayang pulak dukung.


Malam tu paksa mak Iza g beraya umah jiran belakang sbb menu Cik Leha adalah laksa kedah. Ape lagi, dengar je laksa kedah terus terliur tekak. Tp jadi orang bujang balik sbb my yayang dah balik putrajaya keje. Adoi. Sedih, tp ape boleh buat pengorbanan kan. Nasib sempat beraya pagi tu. Si kakak n adik ni kalau pegi umah orang memang mcm2 perangai pelik2 keluar. Sampai mak lang korang ni leh pengsan dibuatnya. Pastu dok menyelit2 belakang nenek yang tengah duduk kat sofa tu. Aiyooo. Settle je makan umah Cik Leha terus je g umah Mak Su belah ayah Iza kat Taman Seraya, Cheras. Satu family Iza pegi, my yayang je yang x de. Sedey lagi.


Sampai2 je cousin2 sume tengah buat barbeque. Perghh!!! Terbaik!!! Tbe2 teringat kat my yayang sbb die memang suke makan menda2 cenggini. Takpelah, xde rezeki kte bersama di malam raya haji. Hahahahaha. Gile jiwang tetibe pehal...


Tengok sampai bersantai dok bentang tikar kat porch luar rumah. Baru 3 family dtg tapi dah huru-hara dah dlm umah tu sampai kan jiran2 sume keluar tengok pe benda yang bising2 tu. Bayangkan kul 12.00 tgh mlm tak habis2 lagi kteorg ni huru-hara. Biasalah sekali skala bersua mcm2 topik keluar. Sampai gosip2 artis pun ade. Yelah, belah ayah Iza nia de lah sorang dua kawen ngan artis lah, kerabat lah. So, ade aku kesah korang nak kek-wat bagai. Lantak lah. Sket tak layan okeh!


Daging kambing + lembu yang half-done n well-done sampai tak larat nak makan. Nak termuntah pun ade weiii... Syukur rezeki. Dah dapat makan, mak su siap bagi daging mentah pulak. Terima kasih banyak2. Sepupu Iza yang PTD tu pulak order dominos...Perghhh! Giler memang mcm pesta makanan weh. Puas! Terima kasih sekali lagi tuan rumah. Balik tu sampai umah dekat kul 1 pagi rasenye. Ngantuk gile, ikut hati nak terus tdo je tp pk muke n gigi nak pakai lame kan. So dgn malasnye masuk toilet cuci muke, scrub bagai pastu berus gigi. Telan pil EPO pastu ZzZzZzZz... Sekian cerita hari raya haji. Memandangkan raya puasa kat umah my MIL, so raya haji kat umah mak Iza. Mcm tu lah. Klu tahun dpn raya puasa umah mak Iza, raya haji will be at my MIL house.


**Terima Kasih Krn Membaca**

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails