click this to be awesome person

Monday, 24 October 2011

Holiday-Honeymoon Part 1

Assalamualaikum.

(entry ni bermula ditaip pd hari Jumaat dan disimpan di dalam draft selama 2 hari, hari ni Isnin 24/10/11 sambung semula)

Memandangkan suasana di opis ni ketika ni sunyi sepi dek krn ramai yang dah x masuk opis sbb opis memang dah tak leh nak do the operation mcm biasa maka Iza dgn senang hati duduk di meja dan kejenye main internet aje. Dr search info tuk assignment n presentation sampai leh ke edit segala pic.2 ms holiday-honeymoon tu. Ekekekeke. Syioknye klu tiap hari mcm ni. Officer x kacau, bos pun xde. Lg besh leh pakai sluar slack bagai. wahhh! terasa opis ni Iza yang punye. Hehehe. Brg2 memang dah totally packing dah dalam kotak. Tggl PC ngan telephone aje. Tu pun Iza dah tagging siap2 sbb nnt tak nak sampai opis baru tertukar lak. Okey. Jom marathon ceritera Iza spnjng 15 dan 16 Oktober yang lalu. Wlu pun anniversary date on 17 oktober kiteorg sambut awal sbb faktor dan kekangan masa kata nye...


Setelah mendapat persetujuan kedua belah pihak (suami-isteri) maka pagi Sabtu tu (15/10/11) kteorg bangun awal pagi lebih kurang pas subuh. Packing2 baju, toiletries, iron sume dlm bag, set-up DSLR n tripod sume terus je gerak. Then my yayang ckp lapar. So kteorg breakfast lah kat kedai biasa area umah which is Dapur Mas. Kebetulan Iza pun memang tengah lapar. Dah lame rasenye tak bfast same ngan my yayang. Sbb slalu weekend my yayang keje. Ade je event la, program la. Bile time Iza free kat umah time weekend, my yayang plak bz ngan event+game+program sume. Bile time my yayang free time weekend, Iza plak bz g outstation bagai tak pun kelas ganti. Mcm tu lah rutin kehidupan kami. Esok2 (bukan -dlm-ms-terdekat) klu keluar "our junior's"mcm mane lah erk...Xpe, semua masalah leh settle kan. Hope dipermudahkan semuanya.


Muke org keletihan gara2 tak tdo malam sbb pulun main game kat galaxy-mini die tu. Sape suruh. Dah g tau n pesan dah yang nak jalan jauh n drive kena byk rest, tp diri sendiri yang x nak ikut. So, Iza x leh tlg la. Tu yang mate pun mcm nak rabak dah. Merah aje. Haishhh. Tahun depan umur my yayang akan bertukar ke angka 30...Uwaa... My yayang dah tua..Hahahaha... :p So lepas je makan pg tu terus je berdesup masuk hiway ke PD. X lah jauh mane dr Putrajaya. Bergantung pada kelajuan pemanduan seseorang pemandu. Klu my yayang bwk mcm nak kena speed-trap yang klu kena Iza paksa die keluar duit utk byr, so amek masa dlm 1 jam lebih mcm tu la. Then walk-in hotel nasib ade. Tp x puas hati sbb rate leh tahan mahal tp hotel biasa2 aje. Hotel Seri Malaysia. No choice anymore sbb Iza bru tahu ade event tourism malaysia kat PD tu. So totally hotel penuh. Hotel yang Iza cancel booking which is Grand Lexis yang water-chalet tu pun full. Uwaa... Xpe, nasib satu malam je. Leh repeat tuk next holiday sambil2 kumpul duit..:) Then pas register bagai, leh check-in kul 3 ptg. Mak aiii! Bapak lame, ade lagi lebih kurang 5 jam sblm check in. Mane mau pegi??? My yayang siap bebel kate dah lah kat PD ni xde pape yang besh. Boleh??? Iza terus cantas kate, jom g Melaka. Terus wat muke pelik. Iza kate la, Melaka ngan PD bukan jauh mcm PD ngan JB. Ikut jalan dalam pun baru 70 lebih km aje. So die agreed! Terus kiteorg gerak.


Dah nampak sign-board ni mean dah nak dekat ngan bandar melaka. Tetibe rase tak sbr mcm budak tadika g ikut rombongan sekolah. Hahahaha


Ni Iza confuse... Nak drive ke nak baring ni? Memang style bwk kete stok seat nak sandar habis. Ingat nak suh my yayang baring terus je x yah bawak. Huhuhu.


Mase otw nak ke bandar melaka tu lalu tepi jalan ntah kampunga pe ntah, jumpe lah deretan kedai2 sebegini rupe. Terus suh my yayang berhenti sbb Iza terperasan ade jual keropok yang my yayang suke klu Iza g oustation mane2 n wajib beli untuk die. So berhenti la kami di situ. Terus disambut dgn senyuman manis pakcik kat situ. Mungkin rezeki pertama beliau pg tu. Alhamdulillah, tlg org kampung. :) Yang gantung2 bulat2 tu adalah sampel belacan tapi bukan belacan betul, hanya dummies sahaja. So creative :).


Sedang2 memilih sume my yayang panggil, toleh2 dah stand-by ngan DSLR dah. Pe lagi, terus posing mcm org tak bersalah. :) Pakcik tu tgh mengira segala brg yang Iza dah amek. Okeylah, Iza beli belacan bakar yang besar tu 2, keropok fav. my yayang 2, mcm2 lagi la jajan sume total x sampai RM30. :) Oh lupe, ade beli petis udang sekali tu makan ngan laksa. Wow! Laksa, terliur lak laksa my MIL buat hr tu. Esok my PIL nak dtg putrajaya. Hehehe. Agak2 okey tak kalau Iza request my MIL tlg masakkan laksa? Iza nak buat sndri amatlah malas. Huhuhu.


Yeayyy!!! Destinasi dituju makin hampir. Tapi banyak traffic-lite la pulak kan. Name pun jalan dalam (kampung) kenalah bawak dgn cermat dan berhati2. Tp suke sgt suasana kampung kat Melaka. Laman rumah diorang bersih ya amat sgt2... Then rumah memang unik n tradisional sgt sampai kan kat pintu masuk letak langsir... Sgt suke!!!! :)


Dah nak masuk area bandar dah ni. Tapi ntah mcm mane my yayang tersalah masuk simpang terus pusing satu round lagi. :)


Pusing2 sampai jumpe menda alah ni. Monumen tengkolok. Besar punye! Kate melaka badaraya bersejarah (MBB) kan. Haruslah ade tengkolok sume.Sampai kat area dataran pahlawan terus suh my yayang masuk parking kat mahkota parade sbb sng nak parking n bayar gune touch n go. Klu parking tepi2 jalan tu nak kena g beli kupon tiket yang satu bundle pulak. Jenuh Iza nak kena gores2. Klu gores dan menang okey lagi kan? Weehuuu! :p

Masuk2 je dataran pahlawan terkejut sbb ade menda alah ni kat depan main-entrance. Pk balik ape kena ngena menda ni ngan shopping mall ni ek? Bukan ke nak deepavali ke? Should be letak lah yanga de kena ngena ngan culture or perayaan ke kan... Motif sbnr masih tidak diketahui...


Dalam dok xde motif bagai sempat gak lah nak bergambar ngan tengkorak+rangka ni hah. Bukan ape, amek hati tengkorak ni sambil hiburkan die. Sian die lame dah dok dlm penjara tu . Hahaha. Tbe2 benda tu hidup malam2 mampus gue... Larik dlu la...



Yang ni my yayang kate muke bajet nak nampak garang! Hahahaha. Harus lah. Tapi mcm x bp nak jadi, mcm nak tergelak sbb bile posing kat benda tu mendapat dan menjadi perhatian umum org yang lalu lalang. Mesti mereka kate, kesian budak ni dtg dr kampung dok gedik2 tangakp gambar ngan tengkorak ni. Hah! Lantak, persetan kan itu sume. Janji ade gambar. **ayat cover**


Hah. Ni lah saat ms kiteorg tengah dok jadi model sekejap sementara pelukis tu meng-animasi-kan muke kiteorang berdua. Siap brother pelukis tu borak baik ngan my yayang sbb dlu die prnh melukis kat Putrajaya gak kt area masjid putra. Sembang kencang la ape lagi.


Muke Iza dah siap lukis, so boleh lah snap2 gambar. Harap kan my yayang, kunun cover takut2 org kate nnt eleh..itu pun nak shoot ke? Eh! mesti.... Kate blogger. Mesti la, klu x nnt xde lah bahan tuk blog ini. Muahahahaha.


Bila dah siap so haruslah bergambar ngan hasil tu. Siap requset tulis Happy 2nd Anniversary lagi kat atas tepi kiri tu. Kelas kau!.... Walau pun x same dans erupa, tp puas hati la. Dah byr RM20 = 2 kepala lagi mau banyak cte. Lainlah ko bayar RM200 kan. Tu harus lah komplain klu x same...


Dah penat jalan2 sambil menghabiskan tenaga dan waktu tu, terjumpe lah kedai ni hah! Wah... Bukan main suka hati Iza ni sbb mcm2 barang Iza leh borong dlm kedai ni. Sume murah2 dari harga yang kat kedai luar. Serius. Nnt Iza update khas tu barang2 yang iza dah borong ek. X sampai RM50 je pun tapi mcm2 dpt, kebanyakan barang2 utk keperluan rumah lah. My yayang siap tertido lagi kat kerusi urut yang masuk RM2 tu... Siap Iza masuk dua kali kedai ni sbb nak beli lagi. My yayang pun top-up RM5 kat mesin urut tu. Hihihi. Rase x nak balik bile masuk kedai tu. Bagi 2 jam pun Iza sanggup.:)


Lepas dah kepenatan tu singgah kat sini makan tengahari. Cdgnye nak makan kat PD , kat kedai laksa yang fav. tu. Tp masing2 dah sgt kelaparan. So kena lah makan sambil2 layang wi-fi free kan...


Finaly check-in dekat kul 4ptg kat hotel tu. Siap2 sume terus je kuar nak g jalan pantai n pasar malam PD. Syioknye... Leh makan2 tepi pantai ngan my yayang sambil saksikan matahari terbenam. Wah! Romantik gitu....


Sebelum keluar bilik meh kite berposing dahulu. Tatap je lah ye wajah owner blog yang tiada segan silu ni sbb nye dah memang tabiat pun. Huwargghh! Ngantuk lak pg2 ni dok kat library sbb work-station Iza dah kena roboh, PC pun dah kena wrapped masuk kotak. Mover dah angkut g opis baru. Tujuan dok library sbnrnye nak study tuk test ptg ni. Tp dah sedikit terpesong dek krn mengenangkan blog yang x update lg. Prihatin kan??? ;p


Sukee!!!! Pas g pasar malam PD, terus je jalan kaki ke pantai. Pasir itu sgt lembut dan telah menjerluskan kaki Iza. Penat nak jalan sbb asal pijak je kaki tenggelam dlm pasir. Kena jengket2 baru senang nak jalan. Beza warna pasir tu ngan kulit Iza. Huhuhuhu. ape nak buat, klu kulit puti n cerah sgt nnt cepat kotor.. hahahahahahahha!


With my loved one. Muek nak siyes je all the time amek gambar. Apelah syg ni. Taik lalat tetap nampak wlu pun cube amek gambar dr jarak yg jauh.Hihihi.


Memory @ PD utk 2nd anniversary walau pun bukan the actual date. Meang ni pre-2nd anniversary le... Hehehe... Okey, pasrt 2 bakal menyusul setelah Iza selesaikan semua perkara ang byk dah tertunggak ni. Kepala pun dah sakit asyik tdo kul 3 pagi je. Mane tak ting-tong jadinye. Nnt jumpe lagi erk. Mau jenguk opis bru.. Weee! Daa...

**Terima Kasih Krn Membaca**

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails