click this to be awesome person

Monday, 31 October 2011

Entry Last Weekend

Assalamualaikum.

Sebelum para reader confuse ngan entry ni, rasenye elok Iza nyatakan yang entry ni utk last-two-weeks ago sbb last weekend baru ni Iza keje okeh! Sabtu Ahad Iza keje, bangla pun reti cuti. Yolah, memandangkan progress pindah pejabat x habis lagi so amat penting nak set up tempat duduk bagai kan. Jenuh gak lah, sakit pinggang sume ade. Aiyooo! Itu mover company x boleh harap la. Byk brg rosak, lain org suruh buat lain yg diorang buat. Bongok! Tu yang mls nak tlg melayu org kite ni. Bile dah bagi job, service memang menghampakan... Malas nak komen lebih sbb sakit hati. 

Okey, last-two-weeks tu mak n abah dari Ipoh dtg Putrajaya sbb ade hal kat rumah Pak Teh my yayang at sungai besi.  So diorang plan gerak dr Ipoh pagi lebih kurang kul 10 pg. My SILs - aida x follow sbb keje. So my PIL tdo semalam je, mcm biasa tdo umah my SIL - ina. Mlm sblm sabtu tu Ina call tanye esok nak masak ape tuk makan tengahari my PIL dtg. Iza pun x bp pasti nak masak ape. Asalnye my MIL beriya tak bg masak sbb die memang dah biasa msk dr Ipoh then bwk bekal ke sini. Iza ni hah jadi x sedap la, takkan lah setiap kali my MIL dtg nak angkut bekal lauk satu bakul. Dah la klu dtg cni asyik die je yang masak. Bukan ape, mungkin memang die suka masak. Tp kesian, sekali sekala bg rest la. Bila Iza n my yayang pujuk barulah die surrender.

Eh jap... Iza mcm missed satu cerita. Hahahaha. Bile scroll down ade gambar kembar ngan my yayang terus ingat yang ari Jumaat tu kelas Iza cancel sbb lecturer ade hal ape ntah. Bagus gak sbb ptg tu family Iza dr Gombak dtg singgah umah. Diorang dari Puchong berubat (urut) tangan angah Iza yang patah coz accident org langgar. Nasib lah leh diurut2 klu tak kena masuk hospital balik buat operation masuk besi. Gile, risau mak Iza sampai luka2 jari terpotong dek pisau mengenangkan anak bujang nak operation. Nasib lah jumpe tukang urut yang pandai berubat org tu. So yang dtg mak, ayah, angah n dak kembar dua orang tu. Adik Iza x nak ikut katenye ade hal bisnes. Bagus, kumpul duit banyak2 nnt leh byr utang kakak die ni. Hahahaha.



Sekarang bukan main ngam lagi budak dua org ni ngan Pak Lang die. Mule2 eksyen, pastu last2 tergedik2 ngan Pak Lang sbb Pak Lang je yang rajin n larat dukung die dua orang. Ni baru je lepas mandikan. Bukan main suke dpt main air. Yang kelakar masa Iza mandikan si kembar ni dah pandai nak sabunkan diri masing2. Tak pun kakak nak gosok badan adik, adik kang nak syampu rambut kakak. Ewahhh. X yah la nak beriya, lagi melambatkan keje mak lang korang pastu habis basah baju mak lang korang ni.


Pak Lang dah x larat dah sbb si kakak semangat sgt. Surrender dah nak turunkan. Tapi mcm biasa masing2 akan cuba jadi mengada2 n buat2 nak nangis. Paling x tahan menjerit, punye lah bising. Suara dah lah nyaring. Adoi, sakit telinga mak lang korang. Pastu masuk bilik Iza abis digeledah nye barang2 atas meja make-up tu. Pandai plak amek cotton-buds pastu terus je cucuk kat telinga. Pandai sgt lah nak korek telinga sendiri. Budak2 kan, memang sgt cepat belajar dgn ape yang diorang nampak. Then pas maghrib tu family Iza pun balik. Suke si kembar main2 kat umah Iza ni hah sbb lapang satu hal, pastu ade balkoni. Wah!!! Riang gumbira berlari main kejar2 n sorok2 dua beradik ni....

Esok tu cadang ngan Ina nak g pasar dlm kul 8.30 pg tu. Pegi pasar P8 je... Ale2 terlajak. Kul 9.30 pg Iza n my yayang dok atas katil lagi hah. Ina pun msg ckp die pun atas katil lg. Hahahaha. Pastu kelam kabut bangun capai towel g mandi n siap2. Ina dtg naik umah sbb Iza kate ade keje nak buat sket sambil nak mintak tlg die bawak kan brg2 nak masak. Siap je jemur kain terus gerak. My yayang dah kuar g keje dlu dah. 


So pas pikir pune pikir nak masak ape, jadilah masak sambal tumis udang ngan petai. Cili kering yang Iza guna ni bukan main pedas lagi. Puas dok adjust nak bagi kurang pedas. Buh gula sket, pastu lawan balik buh air asam jawa.. Pastu buh air balik. Last2 kurang lah gak pedas, tp my yayang still kate pedas. X dapek nak nolong, sbb mase makan tu pun my MIL kate memang cili kering tu jenis pedas.


2nd menu buat ikan cencaru sumbat aje. Ni 1st time buat. Tau resepi tapi sblm2 ni malas nak buat coz agak renyah. Hehehehe. Nasib lah jadi. Kalau tak malu je. Tapi setengah orang panggil ikan ni ikan jaket. Mane2 lah erk. Isi nak sumbat tu stgh org gune kelapa, mcm Iza tak. Guna bawang merah, bawah putih, cili api sket, belacan, air asam pastu tumbuk2 n sumbat sampai padat. Pastu tos jap, goreng la....


Ni sayur labu masak lemak fav. my yayang. Bile tanye nak masak sayur ape, terus my yayang ckp labu masak lemak. Ingat ke die sorang je minat, rupenye Ina pun minat. Memang adik beradik suke makan sayur labu ni rupenye. Haishhh.. Iza x minat sbb labu ni kan angin, kang Iza makan mau pening meroyan kang. Hahaha. Lain mcm sket bdn ni. Salah mkn terus rase mcm nak demam. So baik jgn makan, rase kuah je la... Settle makan tengahari sume, rehat2 jap my PIL ajak follow g sungai besi tapi Iza malas sbb nye that time tak study ape pun tuk test. Terus je bagi alasan x study lagi. Nasib my MIL memahami menantu die yang belajar ni hah. Ina pun x g gak sbb malas. Hahahaha. Baguskan adik ipar n kakak ipar ni. So yang g my PIL n my yayang je.


Malam tu my MIL ajak kuar makan. Tp Ina ajak g kedai 1 Malaysia kat KPDNKK brsblhn KPPK je. Iza pun x pernah g lagi, so alang2 tu join skali. Sampai je kat kedai tu tengok memang ramai org. Mak aii. Kedai kecik tp org dah mcm sardin dlm tu. Kiteorg leh plak berposing bagai dlm tu. Hahaha. Lantak. Tp siyes memang murah lah dr harga kat kedai biasa. Nak2 yang ade cap 1 Malaysia tu.


Tengok my MIL betapa sporting nye nak posing kat situ. Hehehe. Siap nak tunjuk cap 1 Malaysia tu. Hihihi. Kalau perasan belakang tu banyak rak lopong2 kan? Banyak brg habis. Budak cashier tu kate dioran baru je refill stok2 tapi dah habis. Huhu. Laku lah kirenye yea...


Walau pun gambar ni gegar tapi Iza nak gak tepek kat sini. My yayang lah ni mcm mane ntah snap. Wat malu galaxy-mini je. huhuhu


Time ni orang dah kurang sket beratur. Kalau tak punye lah panjang nak membayar. Iza pun byk gak beli brg rumah. Sardin tin yang kecik tu RM 1.05 je. Ingat ke tak sedap yelah slalu harga murah kualiti x brp sgt kan. Tp sedap je, same je mcm rase sardin cap ayam tu hah.


Tak sume brg ade cap 1 Malaysia. Tp still murah dr harga pasaran biasa. Ni sume Iza beli tak sampai RM50 pun. Jimat pun jimat. Kualiti sama je. Huhu. Iza tak tdo umah Ina pun sbb nye nak stay up mlm study. So esok tu tengahari sblm mak n abah gerak balik Ipoh kiteorg breakfast n lunch skali kat Mr. KABAB P15 tu. My MIL teringin sgt nak makan kat situ. So i follow je...Pd hal mlm lepas balik kedai rakyat 1 Malaysia tu dah lepak situ dah pekena roti naan bagai. Huhu


Time nak memilih menu yang sedap. Tengok kulit adik ipar i tu, putih nak mati. Beza tul ngan kulit i ni hah. Huhu. Mcm ni pun jantan x gune leh tinggal. Sungguh x berhati perut tul. Cam iblis. Tetibe emosi lak. X pe, Iza akan doakan jodoh yang lebih baik tuk die. Amin... Ina pas makan terus kena masuk keje. Keje shift kan tak kira sabtu ahad. Sian lah dah kena keje shift. Tp katenye keje shift lagi relax sbb keje dua hari pastu dua hari tu cuti pastu keje dua hari lagi..pastu duah hari pastu cuti..Sonok pulak.. huhu.. Tp yg x seronok weekend lah kena keje..:p 


Buku menu kat Mr. KABAB. Iza naik muak nengok. Tp bile tengok ayam die mcm sedap lah pulak. huhu


Hah. Amek kau! Ni portion Iza, memang nak mati lah Iza kena abiskan sorang. X kan habisnye, akan bg sket kt my yayang. Huhu. Limau tu korang perah je kat ayam tu pastu cili tu style main gigit mcm korang gigit ulam timun. Kunyah lah ngan nasi. Klu rase tak nak pedas x yah giget cili hijau tu. Tp Iza ni mane boleh makan x pedas kan. So habis sebatang cili tu.


Balik dr makan tu lalu kat tutti-frutti. Singgah le beli. Asyik makan je kejenye. Tp bdn tak naik. Itu kate my yayang, untunglah mkn2 bdn tak naik. Slim spnjng masa. Kang dah kembang kan laki lak lari. Hahahha... Okeylah korang, ni tetibe pening pale lak. Mungkin kena ujan balik keje td kot. Dahla Iza x g kelas hari ni sbb ujan lebat sgt2. Siap ribut bagai. X confident nak drive. Okey, daaa..

**Terima Kasih Krn Membaca**

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails