click this to be awesome person

Thursday, 8 September 2011

Entry Raya ~ Malam Raya


Assalamualaikum.

Alhamdulillah, rase badan makin sehat dan nak berjalan pun dah tak rasa berat sangat. Syukur pada-Mu Ya Rabb. TQ jugak kpd yang doa untuk Iza yea. So, sementara tgh ade sedikit kekuatan ni nak update sket pasal entry raya. Meh kite mulakan dgn malam raya yang mane setiap orang sibuk buat persiapan sblm menjelang nya pagi syawal. Mcm Iza yang beraya umah mertua ni x banyak sgt pun persiapan sbb my MIL ni byk dah  buat awal2. Yelah, keadaan my MUM n my MIL lain. Mase terluang sebab belum ade cucu kan, so mase sepenuhnye tertumpu kat keje2 rumahtangga. So thats why tumpu masa kat memasak pun sekejap. 

After sampai Ipoh sehari sebelum raya tu, petang tu my PIL dah gerak ke Taiping lebih awal dr kiteorg. Sebabnye kiteorg (Iza, my yayang, my SIL) kena tggu my SILs yang Aida tu balik dr keje. Settle pas berbuka singgah jap kat kedai cari lampu-pelita yang ade batang tu. Nasib ade, RM1.80 je sebatang. So beli 10 sebab nya masing2 semangat nak pasang kat halaman kampung. So seterusnya cari minyak tanah, nasib lah jumpe kat Taman Meru tapi x ingat fasa ape. Mahal jugak, RM6 sebotol mineral yang 1.5ml tu.

Terus shoot masuk hiway ke Taiping, singgah umah sedara belah my FIL kat Simpang. Jamah2 sket ape yang patut terus balik Batu Kurau. Sepanjang perjalanan balik Batu Kurau tu, punye lah syiok tengok rumah kampung yang dihiasi lampu2 panjut (pelita) sekitar halaman rumah. Terus rase mcm happy je nak raya walau pun dalam hati ni masih sebak kata ko. Jammed jugaklah jalan nak balik Batu Kurau tu, sempat jugak singgah kat pekan Batu Kurau yang berdekatan ngan Masjid Al-Kurauwi tu punyelah sesak dan ramai orang. Dah mcm jalan TAR dah pd hal jam dah kul 12.00 tgh malam. Kiteorg singgah kedai beli lagi lampu panjut, tambah lagi 6 takut2 tak ckup. 

Sampai je kat kampung Titi Kasai, Batu Kurau terus keluarkan beg2 baju, brg2 makanan sume. Masing2 ade keje yang nak dibuat. Maklumlah rumah kampung ni dah ibarat homestay. My MIL n my FIL balik sebulan skali je jenguk rumah ni. So kena lah bersih2 kan ape yang patut. Pastu baru kteorg ke sesi seterusnya pasang lampu panjut.


Mcm2 warna, nasib murah. Tp mase beli kat Ipoh RM 1.80 je sebatang, singgah pekan Batu Kurau beli lagi 6 harga naik 20sen plak. Ingat kat kampung lagi murah, rupenye mahal erk? Huhu. Mungkin campur kos pengangkutan kot.


Setelah berhempas pulas pasang lampu panjut ni. Kesemuanya ade 10 yang dipasang. Lagi 6 kiteorg pasang kat area belakang umah. Terus Iza amek bunga api dan rase mcm kanak2 ribena yang x sbr2 nak raya. Maklumlah, sblm2 ni raya kat bandar erk. Nasib le kawen ngan suami yang ade kampung klu tak, tak merasa raya kat kampung erk? So far malam tu kiteorg satu family tdo ber-lambak-kan kat hall umah atas. Gile syiok lantai kayu, bile jalan punye lah bunyi bising. Nak ke toilet pun kena jalan jengket2 kaki. Hehe. Dah macam pencuri je. Apatah lagi nak wat aksi2 "asmaradana" ngan my yayang. Hahaha.Terus kena "off-mood" katenye. :) Tp besh, punyelah sejuk bile malam. Tak payah pasang kipas, dah selimut pun still sejuk. Tapi kalau tengahari, punyelah bahang sampai rasa nak tanggal baju aje. Okey, nnt Iza update lagi entry raya yea.

**Terima Kasih Krn Membaca**

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails