click this to be awesome person

Thursday, 8 September 2011

Demam Melarat


Assalamualaikum.

Semalam masih ade kekuatan beli makanan tuk lunch ngan Kak Syikin kat NRE, then pas tapau balik opis masuk pantry makan. Settle sume, bdn tbe2 rase cm berat semacam. Gagahkan lagi jalan, sampai kat work-station terus rase mcm menggigil2 plak. Cepat2 duduk. Tp dlm hati mase tu yakin sgt mcm tanda2 nak demam je ni. Abaikan lah, ingat nak masuk surau tdo jap. Tp x lrt plak nak jalan, pd hal surau tu 10 langkah je dr work-station. Lastly, tdo atas kerusi beralaskan bantal empat-segi sambil kepala dan badan ditundukkan ke meja.

Rasa ketidakselesaan tu memang lah kemestian, tp dah rs mcm nak tumbang so buat2 selesa je. Terpaksa mengalah jalan jugak masuk surau tdo atas sofa. Tp x sampai 5 minit, kuar balik sbb dlm surau air-cond punyelah SEJUK. Boleh beku, nak2 kedudukan sofa betul2 bawah blower air-cond. Dlm hati terfikir nak half-day sebab dah sgt2 tak larat. Tp mcm mane nak drive? Mane larat. Haishhh. Nekad punye nekad, kemas bag sume inform kat member terus blah. Tp perjalanan dr tingkat 4 nak ke basement 2 tu rase mcm jogathon 5km pulak. Masuk dlm kete, dok diam2 pejam mate sekejap. Start enjin kete, tekan pedal minyak pun cm x terasa. Boleh ke tak aku ni nak drive, tau2 dah sampai kat hiway jambatan belakang (Putrajaya kan ade 2 jambatan). Mak aiii.. Sket lagi Iza nak himpit lori siput-babi (lori simen), cpt2 betulkan stereng. Sampai umah, bukak pintu tgok hubby tgh mkn. 

Oh, lupe lak yg hubby shift petang. Adeh. Terus bukak tudung, salin baju and baring atas katil dan selubung sampai ke petang. Then mintak simpati my yayang le untuk picit kepala sbb kepala memang sakit. Dah la rase bdn x selesa, panas, tekak perit, batuk berkahak, selesma sampai bernafas pun ikut mulut punyelah teruk rase nye. My yayang ni pun kesian agaknya, layankan aje. Tp part yg besh Iza mintak die belikan sup sebab tekak ni nak  makan sup panas. Ingat die g beli, ale2 die masak sup ayam. Alahai. Terharu lah tang situ. Tq la yayang. Tp agak pedas lah sup tu, mane taknya dah g bubuh cili api. Adeh. Klu x mlm td g klinik tp Iza ni pas maghrib tertido, x sampai hati die nak kejut katenye. Sedar2 kul 9.30pm tu kat kepala ade tuala kecil yang dah basah. Yelah, panas sgt kot suhu badan Iza. So nak kurangkan panas kena le letak tuala basah. 

Dah rase mcm kanak2 ribena demam lak. Pg ni demam rasenye dah kurang sket. Tp batuk n selesma ade lagi. Paling x suke, bile batuk pastu ade kahak. Arghh! Kena lah g toilet jawabnye. Tp perasan jugak, tengok kat cermin muke Iza mcm naik merah2 lah. Pg tadi sblm my yayang g keje, die pun ade tegur. Sampai die kate Iza nak kena demam campak. Mintak2 janganlah. X sanggup klu kena, dah lah next week start kelas. Potong stim aje. Harap2 merah2 yang naik ni just ruam sebab panas sgt. Sesiapa yang sudi baca entry org tgh sakit ni, tlg lah doakan kan Iza sembuh cepat erk. Nnt leh Iza update entry raya..Okey korang, nak makan dlu then nak telan ubat batuk yang sure akan mengantuk kan mata Iza. See u next time.. Daa..

**Terima Kaih Kerana Membaca**

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails