Wednesday, 10 August 2011

Share Info ~ Cipta Bahagia

Cipta Bahagia Sebelum Datangnya Badai Pemusnah

Cipta Rasa Rindu
Perasaan rindu ni satu kemestian beb untuk semua insan yang punyai emosi. Nak2 kalau korang sedang "hangat" bercinta of course rindu-rinduan-jadi-kenang-kenangan kan?? Tapi klu sudah berumah tangga lain pulak pe'el nye. Yelah, hari2 jumpe kan bersua muke takkan asyik nak rindu aje? Bukan x leh rindu, boleh tapi biar bertempat. Kdg2 selalu sgt ckp rindu ni nanti takut bosan. So andai masa suami-isteri berjauhan (contoh terdekat Iza la selalu out-station aje kejenye kan) membuatkan hati menggamit perasaan rindu. Ambil kesempatan masa dengan cara call / sms / 3g / mms kepada suami/isteri wlu pun korang busy tahap gaban. Nnt kan tak lah terabai perasaan masing2.

Cipta Perasaan Kasih
Selalu kalau perasaan kasih pd psgn bercinta mesti lebih membuak2 berbanding psgn suami-isteri. Bukan lah nak kate psgn yg dah nikah ni xde perasaan kasih tp ade cr tersendiri. Tp klu perasaan kasih korang limapuluhribuduaratussatu pun x pasti akan kekal ke jinjang pelamin. So berhati2 sewaktu menabur kasih yea.Takut frust menonggeng. So utk psgn suami-isteri latih diri kalian dan psgn agar sentiasa kasih mengasihi antara satu sama lain (lebih kpd menghargai lah kan).

Cipta "Trademark"
Ni best, mase korang kecik2 mesti korang ade panggilan / "trademark" tersendiri kan? kan? Cth mcm Iza dolu2 kunun scootgurlz lah...Ape pun x leh.. So, mcm tu jugak dlm rumahtangga. Biar korang berdua je yang tahu lagi senang. Lagi romantis jika sedang "ber-asmara-dana" korang mention that trademark! Auwww! Hahahaha. **18sx sket**

Cipta Kesefahaman dan Toleransi
Secara jujur bukan senang nak faham n puaskan hati psgn kita tapi masing2 kena lah belajar dan senitiasa mencuba untuk cipta kesefahaman dalam rumahtangga agar hbgn tu terus mekar harum mewangi. Iza sendiri pun kdg2 lom fhm my yayang sepenuhnya. Amek masa lah. Tipulah klu korang baru nikah x sampai setahu tbe2 korang kate korang dah masak / fhn dgn psgn korang. Banyak lagi menda yg kite kna belajar antara satu same lain. Lebih byk belajar, lebih byk kite tahu, lebih byk kite tahu, lebih byk pengajaran & pembelajaran. So dari situ akan wujud sifat toleransi sesame suami-isteri sebab xde lah kes penting diri sendiri. Mane taknya, si isteri even dah habis keje kat opis pun balik umah still kena settle keje2 rumahtangga. Klu mcm suami x yah, balik umah rehat2 aje. So ape salahnya bantu-membantu si isteri. Hehehe. Alhamdulillah my yayang byk tolak-ansur dgn Iza. Even sahur tadi pun die yang handle sume, Iza bangun makan je. Hehe..Tapi kdg2 je lah, jgn slalu nnt suami korang cabut lari cari lain kata ko! **selingan sket**

Cipta Kepercayaan
Pergh!!! Ini tersangat2 lah penting tahap gaban to the max! Klu xde ni memang payah. Tp jgn bile psgn dah bagi kepercayaan spnhnye korang salah guna plak tau. Nnt susah jadinya. Sebab kepercayaan n kejujuran adlh satu nadi utama bagi sesebuah hubungan even sesame kawan. Tapi bukan sng kite nak letak kepercayaan tu 100% pd psgn kite, mungkin kite pernah berpengalaman bagi kepercayaan pd seseorang tp dikhianati, memang lah sakit. Tp cube bljr dr pglmn lepas. Bagi kepercayaan tp dlm mase yang same jadi lah "pemerhati senyap" bukan pengintip okey. Maknenye korang mesti dpt rase "gerak rasa" klu2 psgn korang berkelakuan pelik dr selalu. So jgn terus terjah, just tanye dgn tenang. Iza pun kena byk bljr psl ni sbb nye Iza ni agak emosi sket psl bab2 kepercayaan ni, byklagi kena belajar sabar dan seterusnya. Sebab semua ni adlh utk keharmonian rumahtangga dan memelihara kesucian rumahtangga yang dibina. Insya'Allah kalau kita ikhlas Allah akan bantu hamba-Nya...

**terima kasih kerana membaca**

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails