click this to be awesome person

Monday, 29 August 2011

Salam Aidilfitri Ayah Bonda


Assalamualaikum.

Alhamdulillah syukur selamat sampai di kampung halaman mertua, Ipoh jam 9.00 pg. Actually bertolak dr umah parents Iza lepas sahur td. Mak kejutkan bangun sahur, Ya Allah mulianya lah hati seorang ibu wlu pun anak die dah kahwin masih lg jalankan tanggungjawab nye seperti dulu. Iza ni yg dihantui rase bersalah. Bukan ape, smlm tdo lambat..Actually dah dua malam sejak balik umah mak Iza hari tu Iza stay-up sbb tlg mak kemas umah. Maklumlah bile rumah xde anak perempuan (dua2 dah kahwin) so tinggal anak bujang. Umah jgn ckp lah bersepahnya, dgn keletah si kembar yang makin lasak sepahkan umah skrg ni. Lagi la bertambah2 tahap ke-bersepah-an tu. 

Kesian pulak kat mak Iza x menang tangan die, mane nak masak lagi. G cr bahan2 nak masak untuk hari raya... Jaga cucu lagi.. Sebab tu Iza rs mcm sedih sket raya tahun ni. RALAT! Sebab belum sempat nak berbakti pd die. Yela, memang lah Iza dah siap kemas umah sume... Tlg buat ape2 yang patut tp kesian sebab raya tahun ni Iza n Along Iza masing2 balik raya kampung mertua. So mak ayah Iza raya dgn abang dan adik Iza je la.. So mcm x meriah sgt kata nye..

Pagi tadi siap2 solat sume my yayang pun siap susun2 beg luggage dlm bonet kete... Iza ni berat hati nak melangkah... Sayu aje.. Mase mak Iza tgh kupas bawang... Arghhhhh!! X suke perasaan ni. Mcm mane lah kalau mak Iza esok2 dah "tak ade"???? Ya Allah... Bantu aku melawan perasaan ini... Then siap sume Iza n my yayang salam la mak ayah... Iza belum ckp ape lagi, baru cium tangan mak Iza dah meleleh air mata dah... Terus sebak, air mata pun laju je mengalir... Peluk n cium mak Iza.. Ucap slmt hari raya n mintak ampun maaf... Perasaan yang suukar untuk diluahkan... Mak Iza pun mcm faham aje, sebak jugak tengok.. Then hulur duit raya... Salam ayah Iza, peluk n cium pipi.. Ucap slmt hari raya jugak.. Pun meleleh2 air mata... My yayang dah sayu jadi nya.. Alahai...

Masuk kete terus lagi sayu n sebak, berlinang2 air mata.. My yayang pujuk.. Huhuhuhu... Mcm ni ke perasaan klu kite dah jd milik orang?? Yelah, tahun lepas Iza n my yayang beraya umah mak Iza so x terasa sgt lah. Tahun ni first time beraya umah mertua.... Walau pun bersama suami tersayang... Tp masih terasa "janggal" di hati... Mcm mane pun still "seronok" beraya dgn mak ayah sendiri... Uwaaaaaaaaaaaaaaa!!! Mase kat hiway bukak hot fm ade plak lagu Salam Aidilfitri Ayah Bonda ~ Hujan & Raihan... Lagi mengalir air mata... My yayang siap perasan... Pujuk lah isteri die ni hah.. Huhuhu... Ntahla, moga2 pg raya esok Iza tabah lah jalani semuanya... X sbr nak tggu raya ketiga sebab nak beraya ngan mak ayah @ temerloh... Ya Allah, mohon kuatkan semangat hamba-Mu ini... Terlalu lemah rasenye di dalam ni.. Apatah lagi mak Iza kat umah skrg.. Masak sorang2, xde anak2 die yg slalu tolong.... Ya Allah... Sgt sayu.... Mak, ampun kan alang yea.....Jom layan lirik lagu kat bawah ni...




Raihan & Hujan - Salam Aidilfitri Ayahanda Dan Bonda Lirik

Terkenang di ketika itu
Ku dimanja dan disayang selalu 

Apa saja kemahuan diri
Akan cuba dipenuhi

Walau hidup dalam kesukaran 
Kau kan cuba untuk membahagiakan 
Demi anak-anak yang tersayang

Kau berdua kan berkorban

Tetapi baru kusedari 
Tidak mungkin kan terbalas budi 
Pengorbananmu tiada ternilai


Hanya Tuhan kan membalasnya

Salam… Aidilfitri 
Ayah bonda yang dicintai 
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti



Pabila menjelang lebaran 
Baju baru kan disediakan 
Walau mungkin kami tak mengerti


Keperitan saat itu

Namun wajahmu terus bercahaya
Oh sucinya kasih sayang itu
Di bibirmu kan menguntum senyum
Andainya anak-anakmu bahagia



Salam… AidilfitriAyah bonda yang dicintai
Maafkanlah anakmu ini
Kerna belum cukup berbakti

**Terima Kasih Krn Membaca**

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails