click this to be awesome person

Thursday, 18 August 2011

Prepare Duit Raya

Assalamualaikum.

Pagi tadi ambil kesempatan yang ade kuar ngan my yayang jap g bank. Kebetulan ramai staff kat opis ni kursus kat AG... So, opis totally senyap sunyi. Yang tggl pun dua tiga kerat je.

Pastu masing2 dah mule nak plan g tukor duit raya. Nasib Iza dah msg my yayang awal2 suh die tukar kan. Siap tanye lagi, nak tukar RM1 brp? RM5 brp? Ikut hati nak je text my yayang tu dgn angka beratus2 tapi pk byk lagi nak saving tuk pas raya. Huhui. Kite ni klu sambut raya kena lah bersederhana. Bukankah kesederhanaan tu amat dituntut dlm islam? Siapa yang bersederhana maka die menang di sisi Allah Azza Wajalla... Dah alang2 sentuh pasal bab sederhana ni kan, nak share sket info yang Iza bca dalam Majalah Mingguan Wanita. X ingat keluaran bile. Tp info2 yang dikongsi tu amat2 menyentuh hati Iza. Yelah, kite kdg2 jarang nak pk perasaan dan hati org lain. Selalu kite pk hal kite je ye dak?

Korang pernah terfikir tak dlm korang sibuk berhari raya, bertandang umah sedara mara nak2 klu g umah yang mewah dan serba lengkap dengan mcm2 hiasan. Hati kite mesti rase seronok kan? Mesti terdetik dlm hati kite, klu lah rumah aku mcm ni? Klu lah aku ade sofa mcm ni, klu lah meja makan aku mcm ni...bla..bla..bla...Sekadar teringin dlm hati xde mendatangkan ape2, tp klu dah korang mule rasa cemburu dan mule nak berlumba2 itu dah jatuh kepada dosa. Tu belum lagi cte bab tuan rumah tu pakai barang kemas berkoyan2...

Sebab tu dlm islam tekan kan kesederhanaan. Klu tuan rumah niat die xde nak menunjuk2 kat para tetamu, maka die tak de syer dosa tu ngan org yang cemburu / dengki / busuk hati. Tp klu dlm hati die ade perasaan nak menunjuk rumah die besar, cantik sume pandai2lah tanggung ye. Cukuplah bersyukur atas ape yang ade. Bukan bermaksud org tu pakai kete kancil, die miskin dan x sekaya org yang pakai kete honda stream. Kdg2 org yang pakai kete kancil lebih kaya dari org yang pakai kete honda stream.

Mungkin die sedar buat ape nak membazir sdgkan wang tu lebih byk kegunaan di kemudian hari. Wallahu'alam. Tp honestly, klu korang naik kete mewah2 mesti korang rase org mcm pandang semacam kat korang kan? Tlg jgn nak perasan sgt sbb kete kecik ke, besar ke, korang tetap berhutang dgn bank. Lainlah klu korang bayar CASH! Memang Iza salute! Same gak mcm sape yg pakai kredit kad... Malu beb! Iza mase kuar outing ngan adik2 ipar Iza g Sunway Pyramid.... Makan kat satu kedai tu, boleh sorang pompuan ni bayar makanan die gune kad kredit. Klu x de cash x yah la nak mkn kat kedai yang standard2 mcm tu..Mkn pun mau hutang ke?? (eh, mase tu my adik ipar yg blnja...klu Iza ajak mkn kedai warung je..lagi besh!)

So..berpada-pada lah ketika berbelanja nak2 bulan2 perayaan. Sebab takut nnt pas raya korang yg susah... Mcm duit raya pun Iza bersederhana, memang budak2 tak tahu ape2... Dan budak2 lah paling happy bile raya sebab dapat duit raya kan? kan? Tp klu dah korang ajar diorang pegang duit byk2 of course lah diorang akan assume tiap2 tahun diorang akan dpt nilai yg same. Betul tak? So, kpd yg ade anak yang susah utk bersopan tu tlg lah tekan kan dan ajar ur child spy behave kat umah org bile berhari  raya. Budak skrg ni perangai lain mcm sket lah, dah lah dtg umah org bukan nak beraya tp nak duit raya.. Elok2 niat nak bersedekah terus jadi niat lain kang, sia2 aje nnt...Tp terpulang kat korang lah, klu ade rezeki lebih sedekah lebih...Klu sikit sedekah sikit...Yang penting IKHLAS!

Terus terang Iza ckp sbb Iza dah ade pengalaman mcm ni. Ketuk2 pintu umah Iza pastu ckp kteorg nak duit raya....Then siap tggu je kite nak bg duit raya, pastu suh mkn punye lah susah. Bile dah bg duit raya, boleh plak die bukak depan tuan umah pastu ckp "Ala, singgit aje???" So rude okay! Klu kite zaman dlu2 mesti dah balik umah tak pun otw nak balik tu bukak... Memang lah singgit tu x brp bernilai...

At least ade jugak ihsan dr tuan rumah kan? Tp kang klu bg beringgit-ringgit, nnt die panggil geng die ramai2 pastu berebut2 nak raya walhal x raya pun... Buat syarat dok sekejap, pastu nak balik dah... Perghh!! Nasib lah korang budak2... So kpd ibu bapa di luar sana, tlg lah didik anak anda menjadi insan yg sopan dan santun. Klu kurang sopan leh tahan lagi, tp klu sampai tahap kurang ajar mcm mane? Kang org lain ajar lain pulak jadinya...



Dah alang2 tukar duit raya, terus je cari balik sampul duit raya tahun2 lepas nye... Tahun ni baru dpt dr Bank Rakyat. Tu pun dua pek aje. Jadilah..dari xde kan...


Memang dah jadi kebiasaan Iza akan buat list mcm ni. Bukan ape tak nak nnt tersalah bajet lah. So mule2 akan listing name2 anak sedara, adik2 sedara yang masih bersekolah aje ye... Yang dah lepas SPM nan ado jawab eh..:p Harap maaf ye adik2...


Klu td utk sebelah Iza, ni tuk sebelah my yayang pulak... Maklumlah keluarga dah besar. Ckp pasal raya ni, tahun ni giliran beraya di Ipoh... Mintak2 lah Iza x nangis mase 1st raya nak2 tim etakbir raya...sebab rindu beraya ngan fmly sendiri..Arghh!! Dah emo dah ni...


Settle...Utk anak2 buah sume okeh dah.. Yang lebih tu utk budak2 yg datang beraya kt umah. Anak kwn2 opis ke kan.. Stand by kan aje... Okeylah, tangan dan jari jemari dah naik beku dah ni sebab air-cond sejuk sgt kata ko! Adoi.... Okey, jap g klu sempat nak singgah bazar ramadhan jap...Al-kisah malas masak..Huhu...

**Terima Kasih Krn Membaca**

^izzah_fendi^

2 comments:

  1. Yunk...

    :: I dok tukar pon lagi duit raya..
    :: Taun ni baru nak bagi duit
    raya..2 taun lepas, bagi choc
    langkawi jerk dlm goodies bag..
    tahun ni ubah sket ahh...
    :: list mcm u 2 pun i kena wat
    senang nak budget..ececee..cam
    byk nor nak bagi nyer kan..
    hehehe...

    :: duit raya utk i masa i
    dtg beraya u nanti..jgn lupa
    asingkan siap2 erk..hehe ;)


    :: CIK PUAN ECHA ::

    ReplyDelete
  2. to CPE..
    :: hehe..
    :: leh je i asingkan..
    :: tp nnt jgn u bukak dpn i pastu ckp "alah, singgi t je???"
    :: hehe...:p
    :: okey lah tu, ubah trend..
    :: i klu bg coklat nnt mau abis comot satu umah..hahaha..
    :: gile malas nak mop..:p

    ^izzah_fendi^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails