click this to be awesome person

Tuesday, 9 August 2011

Pre-Membuat Cookies Raya

Eh, tibe2 datang mood rajin plak nak hup-date pasal mlm tadi..Yang membuatkan Iza rajin sebab teruja google resepi2 masakan lain kat internet...Pastu mcm bertalu2 semangat dtg nak hup-date wlu pun hasil cookies tak lah well-done sgt. Tp syukur untuk permulaan pertama kali..Menjadi tapi masih perlu R&D...Hehehe..Nak buat sampai dapat hasil sebijik mcm cookies famous amos tu..**sila berangan** Okey, jom kite berkenalan dgn bahan2 yang diperlukan...:)



Perlu ke Iza nyatakan jugak ape bahan2 ni sume erk sdgkan gmbr dah ade?? Ckp jugak lah kan?? Okey, clockwise : tepung gandum, planta (mentega), almond, choc.chips.


Bahan berikutnya, clockwise : telur ayam, serbuk penaik, oven (klu x mcm mane nak jadi cookies, nnt jadi cucur lak..hehe).


Clockwise : gula halus. Mule kite gaul planta bersama gula hingga sebati dan kembang. Kemudian masukkan KUNING TELUR dan kacau hingga rata.


Masukkan tepung gandum yang telah diayak perlahan sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan cho.cips, almond dan kacau hingga sebati. Kemudian bentukkan ikut kesukaan masing2. Iza main jemput hujung ajri je pastu tepek kat dulang oven tu. Jangan besar sgt erk, sebab nnt biskut ni akan kembang. Kang jadi mcm chipsmore lak saiz nye. Bakar dengan api 180'C selama 25 minit / sehingga masak. Kemudian, biarkan ia sejuk pastu baru leh masuk mulut. Nak tengok hasilnye???? Meh scroll meh!

-


-


-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-


Hah!!! Mesti korang terkejut kan nape hasil die rupe cm ni????? Hahahahaha! Okey, Iza tipu. Saje nak bagi korang exercise sket bulan2 puasa ni.. Jgn marah erk, nnt kurang pahala puasa. Actually smlm pas buat cookies tu terus je buat cornflakes madu ni...Bapak senang giler, cume slma ni malas je nak buat. Tau makan je kejenye. Tp dgn usaha maka terhasil la.. My yayang pun syuke, sahur td pun die makan gak. Hehehe. Tapi Iza buat sket je sebab name pun pre-membuat cookies raya kan.. Kang takut buat awal2 nnt x fresh lak...**alasan semata-mata**

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


Presentation out sket ye sbb malas. Ni masih perlu di perbaiki. Rase dah okey, takpe. Nnt Iza akan cube sampai jadi mcm cookies famous-amos tersebut. Hehehe.. Okey lah... Kat bawah ni Iza ade nyatakan bahan2 nak buat cookies secara detail. slmt mencuba.

Bahan- Bahan

250 g planta (margerin)
230 g tepung gandum (diayak)
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu kecil serbuk penaik
100 g choc.cips
50 g almond (dicincang)

Cara Membuat

Gaulkan planta dan gula hingga sebati (kembang).
Masukkan kuning telur dan pukul sehingga rata.
Masukkan tepung gandum (diayak) sedikit demi sedkit dan kacau rata.
Masukkan serbuk penaik, choc.chips dan almond yang telah dicincang dan gaul rata.
Bentukkan mengikut kesukaan masing2 di dalam loyang.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dgn suhu 180'C selama 25 minit / hingga masak.
Biarkan sejuk dan hidangkan.

Sekian.

^izzah_fendi^

2 comments:

  1. :: Yunk !!

    i baru nak mintak kat u resepi choc chips 2..dok tgk pic choc chip cik hajar, terliur owh..hehehe...ayda ad resepi famous amos, tapi kat langkawi ni ta semua bahan ade, balik sana baru nak wat...so, i amk resepi u ni erk..time abc melanda nak wat t..
    ni resepi sama cam choc chip cik hajar kan..hehehe ;)

    ReplyDelete
  2. :: hehehe
    :: tu lah tu..i ngan cik hajar ngah berlumba2 buat cookies..
    :: smlm dok library opis cr majalah mskn..amek la..memang share pun..
    :: i nak recipe cookies famous amos tu erk..
    :: email i atau u update kat blog k...tq..

    ^izzah_fendi^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails