Saturday, 27 August 2011

Menjelang Eidulfitri

Assalamualaikum.

Skrg ni Iza ade kat umah mak Iza @ Gombak area. My yayang xde, sbb die masih keje. Iza hari Khamis hari tu dah half-day sbb dah xde mood nak keje. Dok opis cume skdr memenuhi tanggungjawab aje. Tp hati dan fikiran dan melayang ke tempat lain. Bukan lah happy sgt nak raya, tp mcm2 benda yg pk selepas raya. Antaranya, nak kena settle hal rumah, hal study, dan mcm2 hal harian. Yang paling berat hal rumah n study. Dua2 sgt lah penting. Of course n definitely will use a lot of money right? Wanna pay my study fee's, lawyer fee's for our future house. Insya'allah, pray to Allah. 

Al-kisah, smlm (khamis) Iza dah pun siap2 packing baju dlm luggage. Ingat nak suh my yayang hantar Iza balik Gombak petang, tp masing2 keletihan sampai tertido. Sampaikan Iza x prepare heavy food pun tuk my yayang berbuka. Die just request buat roti telur. Kesian pulak, nak2 die mcm dah nak demam. So Iza settle sume pas maghrib tu siap2 sume, kejut my yayang mandi n solat suh siap skali. Sebab kteorg x mkn ape2 lagi. Even Iza x puasa, tp mcm org puasa aje. So keluar umah dlm pas isyak, g mydin bazaar kat presint 15 jap beli barang pastu g makan kat caiyo's bistro kat bangi lama @ sungai merab. 

Balik dr tu ajak my yayang singgah uptown jalan reko, kajang sebabnye Iza nak tengok2 tdung n ape2 yg patut. Should be kteorg g jalan TAR tp kesian kt my yayang sebab x bp sht, so tak nak die berhimpit2 sesak ngan org ramai kat jalan TAR tu. End up g uptown jalan reko aje. Org x lah ramai sgt, brg2 pun murah dan senang nak tawar menawar. Kebetulan, nak repair seluar jeans my yayang. Beli selipar basahan my yayang, dan yang besh nye Iza dapat massage kaki. Perghh!!! What a relief?? Tersangat lega sbb kaki Iza memang sakit2 pun. Haishhh! Umur baru 25 tahun tp dah mule sengal2. Mane tak nya, dok keje dlm air-cond, exercise kurang..Tu la.. Nak harap makan supplement EPO aje, memang x lah kan. Nasib le..Oh, ckp pasal EPO..Hari ni Iza x makan lagi. So far makan EPO kulit pun makin bersih dan cerah. Alhamdulillah. X yah nak gune produk mahal2..Walau pun dlm hati kepingin SK II pitera essence tu.. Masih sdg memujuk my yayang..:) 

Selain urut kaki smlm, akak yang urut tu ade suggest Iza buat bekam kat kaki sebabnye  die kate bdn Iza byk asid... seboleh2nye Iza ni nak menafikan, tp klu org dah berpengalaman ni die pegang je kaki / bdn kite die dah tahu ape mslh dlm badan kite kan? X boleh tipu... Memang pun, Iza ni "hantu" seafood memang lah patut asid banyak dlm badan. Tu yang dok sakit sane sini tu, then sistem penghadaman x brp nak elok. Hahaha... Sy setuju itu..

My yayang pun smlm sempat wat bekam angin dan bekam darah. Satu tiub / cup tuk bekam tu RM15, my yayang buat 4 cup... Mcm2 mslh lah dpt detect, antaranya paru2 problem, pinggang, belikat dalam n luar dan mslh "kelelakian". Hehehe..Nnt pas raya insya'allah kami nak buat urut / bekam pakej kat akak n abg tu.. Kena lah buat appointment. Yelah, kete kite servis 3 bulan skali (klu gune fully-synthetic la)..Bdn kite takkan lah kite x nak "servis" kot.. Huhu.. Nak2 raya mkn mcm2... So kena lah invest sket tuk kesihatan bdn..

Settle kat uptown dlm kul 2.30 pg... Sampai Gombak dlm kul 3.00pg...Iza punye lah risau sebab suh my yayang tdo smlm tp die taknak sebab katenye nak tdo kat opis. Bukan ape, mase otw ke Gombak kat MRR2...Ade accident teruk..Lagi lah Iza risau my yayang tu drive sorang pagi2 buta. Dahla x brp sehat, nasib la mase buat bekam tu abg ujang tu dah urut2 die sket bg segar.. So tak lah teruk sgt rase demamnye tu.. So, esok pas keje my yayang dtg sini. Kteorg tdo umah mak Gombak sampai hari Isnin. Isnin pas sahur tu terus gerak balik Ipoh amek my SIL aida, then terus shoot balik Batu Kurau, Taiping. Harap2 perjalanan kami dilindungi Allah. Insya'allah. 

Di kesempatan ini juga, Iza memohon ampun dan maaf pd semua reader, blogger dan sesiapa yang mengenali diri Iza atas segala kekhilafan yang Iza lakukan secara sedar  / tidak. Moga kalian semua diberkati dan dirahmati Allah Azza Wajalla. Amin. Salam Eidulfitri. 

**Terima Kasih krn Membaca**

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails