click this to be awesome person

Monday, 22 August 2011

Malang Tak Berbau


Assalamualaikum.

Di kala korang tgh syiok layan tido, Iza ni masih memikirkan kejadian ptg tadi sebelum acara ke IKEA. Hp berbunyi, my yayang call.


My Yayang : Assalamualaikum. Yang, abg ade khabar buruk ni.. 

Me : Hah? Knpe???

My Yayang : Kete terbabas langgar divider hiway. Abg nak elak lopak air ujan lebat tp ntah mcm mane tbe2 berdentum.

Me : Pastu cm ner? Kete okey?? **bukan nak tanye my yayang okey ke tak, sebabnye kan beliau baru je g bengkel wat alignment n balancing tayar**

My Yayang : Sidemirror pecah, nasib lori blkg sempat elak...Klu tak..Tak tahu la ape jadi.. 

Me : Hmm..Okeyla.. abg balik cepat ye..


Sampai je my yayang kat umah terus terjah kat Iza yg sdg iron baju. Agak kecil hati kowt bile Iza x tanye keadaan die okey ke tak..Tapi sebaliknye tanye keadaan kete..Bukan x risau, tp cuba berlagak tenang.. Tp bile dgr balik cerita yg sbnr..Seriau gak... Nasib la panjang umur lagi..Klu tak...Wallahu'alam...

Mengikut cerita my yayang, die nak elak lopak air...Mase tu ujan lebat...Ye la, skrg ni kan musim ujan + ribut..Area putrajaya / cyberjaya ni rajin tul ujan lebat pastu ribut...Seriau dibuatnye... Pastu agaknye jalan penuh ngan air bertakung + melintang...Bile tayar x leh nak grip permukaan jalan, air lah yang main peranan bawak tayar tu ikut laluan tertentu.

 Iza pun pernah jugak experience benda mcm ni. That time balik dr kelas..Malam, lagi la...Bwk x laju mane pun..Tbe2 rase mcm kete gerak sendiri dan makin lame makin ke tepi...Kete blkg dah bg lampu tinggi dah..Cuak jugak... Pastu tawakal je la dlm hati dan cube control stereng... Memang cuak lah... So bile my yayang cte benda yg die alami, Iza dapat rase mcm mane perasaan die. Cume die nye situasi lebih extreme sebab kete berdentum kat divider jalan pastu mcm ala2 berpusing sket... Dah mcm drift plak...Yang penting syukur tak de pape.. 

Esok klu Iza senang Iza upload pix kecacatan WTV tuh yeah.. Wlu pun dah tak comel sebab comot di sane dan di sini..Tp syukur sebab masih boleh jalan. Dahla raya hampir menjelang tibe. Duit plak makin susut... Xpe, nnt ade rezeki buat lain. To my beloved husband... Dont worry.. Ayg x marah abg pun..Cume geram! Hehehe... Xpela, benda dah nak jadi...Yang penting suami ayg selamat...

 So, kawan2 skrg dah x leh nak gune perkataan berhati2 lagi kot. Sebab MALANG TAK BERBAU. Klu Allah Ta'ala nak bagi dugaan, siap sedia mcm mane pun kite ni pasti kena jugak. Tak banyak, tempias pun mesti kena. So, redha aje la..Anggaplah satu peringatan yang DIA berikan pd kite supaya kite ni byk2 muhasabah diri. Yelah, kdg2 dlm kite sibuk dgn urusan dunia ni kite terlupa urusan akhirat ye dok.. Same2 lah kite berdoa moga kita dijauhkan dgn perkara2 yang tidak diingini. Mudah2an hendaknye..Amin...

**Terima Kasih Krn Membaca**

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails