click this to be awesome person

Tuesday, 9 August 2011

Kisah Makanan

Sedang beristirehat kat umah sambil tgok2 tv (demam dah okey sket, tp sakit2 sendi masih terasa, batuk pulak okey tapi ade sisa kahak..x suke) godek2 lah lappy sebab bosan... My yayang pun amek cuti konon nak jg wifey nye yg sakit ni..Alahai..So sweet lah plak, risau gak main amek cuti kang cuti nak raya xde... Harap2 lah x berlaku menda camtu...Mase balik Ipoh beberapa hari lepas Iza sempat jugak belajar buat kueh, masak wlu pun dah byk kali belajar (buat) tp x pun buat2 kat umah sendiri...Aihhh..Terlalu busy nye kamu wahai diri... Bukan ape, klu kat umah My MIL kan ramai org yg nak makan...Klu umah sendiri berdua je ngan My Yayang... Nnt mcm x besh lak...Hakhak..Alasan...



Betapa senang nye buat kuih karipap ni tahu x... Dlu ingat lagi Iza memang x reti nak kelim (kelepet tepian hujung karipap supaya inti x terkeluar dr sarungnya) karipap ni... Dah cube banyak kali asyik fail aje...Tp bile dah dapat My MIL yang sungguh supportive ni terus je jadi..Hakhak... Alhamdulillah, dapat ilmu baru... Yang penting sabar dan usaha utk lakukan sesuatu dgn sungguh-sungguh... Nak tahu cm ner cara2 buat adunan tepung karipap??? Ala, korang google je...Nnt keluar mcm2 resepi n cara2 buat karipap..Bukan kedekut nak share tp xde mood nak type pnjg2 la...Sorryyyy sesangat...


Sesi menggoreng di dalam kuali...Pastikan minyak panas ye sebelum menggoreng..Then petua kalau nak karipap tu cepat masak jgn masuk banyak2 setiap kali nak goreng...Cukup sekadar ngam2 je..Sebab nnt lambat masak lak...Then kacau lah supaya masak sama rata yea...


Makkk aiii!! Menggiurkan panas2 mcm ni terus angkat pastu makan...Perghh!! Nasib puasa skrg... Nak2 inti dlm tu sardin...Nyum! Nyum!

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-

Sape pernah makan mee / kuey teow kicap?? Dlu Iza ingat ntah pape ntah name makanan simple ya amat..Mesti letak kicap semata2...Tp bila dah pekena sendiri memang terangkat... Nasib kawen ngan org Ipoh..Haha..Xde kena ngena...


Ni my yayang punye portion... Mase ni belum puasa lagi, so g breakfast kat luar ngan my MIL skali...Alamak, klu kat sini mane nak cari erk??? Mcm teringin lah pulak....Nafsu makan tul la...


Ni kuah kari...Kuey teow kicap tu leh makan ngan kuah kari atau kuah sup..So pilih lah nak yg mane...Tp kuah kari lagi rase terangkat sampai bumbung...


That day Iza makan kuey teow kerang ni aje.. Sedap jugak...Memang kena dgn citarasa... Actually my parents pun pernah makan kat sini jugak my yayang bawak mase raya tahun lepas..Yelah that time my SIL kawen..So my parents pun berkampung skali kat ipoh... Tetibe cam nak tkar menu masakan lak utk berbuka petang ni..Haishhhh...Terpengaruh sungguh...

^izzah <3 fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails