click this to be awesome person

Monday, 4 July 2011

Menu Ringkas & Sedap

Alang2 smlm dah cte pasal hal masak memasak ni kan, so pe kate Iza post sikit hasil masakan smlm yang dah habis pun. Huhu. Smlm kan mase my yayang tgh tdo, Iza pun dgn sepantas kilat masuk dapur. Bukak fridge belek2 lauk2 basah dlm tu, adoi banyak lauk dah habis rupenye erk? Adelah ikan bilis, ikan terubuk masin, telur, sayur kobis & carrot sket. Adoi, mau masak ape ni? Mcm dah tepu lak, then bukak pintu fridge atas, tgok2 ade ikan dlm bekas tgh keras beku.

Kang klu rendam kang mau ber-jam nak tggu ni. Ale2 keluarkan cili kering yang dah blend tu. Pastu kupas bawang n hiris, goreng ikan bilis setengah masak sket terus buat sambal tumis ikan bilis aje. Senang, klu makan dgn nasi panas gerenti terangkat nih! :) Jom intai jom pix di bawah.


Inilah hasilnye, kang klu buat banyak2 kang takut tak habis. Membazir lak, Allah murka klu membazir ye. :)


Goreng sayur kobis ngan carrot, tapi Iza buat kering tak buat berkuah sbb tak nak sayur tu jadi layu sgt. Kang klu layu kang dah takde lah zat dlm sayur2 tu kang.


Then buat telur bistik hancur. Senang kojo, igt nak buat ala2 omelette tapi mcm tak byk bahan sgt. Tu yg jadi mcm ni aje. Sedap gak bile main campak je mcm2 ramuan dlm tu. :)


Lunch ready, siap2 senduk nasi buh dlm pinggan. Pastu g masuk bilik kejut my yayang suh makan. Punye lah lame nak tggu die bangun, siap Iza leh makan dlu. Penat sgt kot keje mlm td erk. Memang bangun2 muke kelaparan. Habis jugaklah lauk2 smlm. Alhamdulillah, rase kenyang bile tengok suami makan masakan isteri.:)


Then smlm sblm start bola Malaysia VS Taiwan tu, my yayang request buat minum petang. Time tu Iza tgh berkecah kat dapur kemas dapur. Bukan ape, kemas balik bekas2 tupperware dlm laci n rak2 sebab selama ni main sumbat je. Pastu bile nak amek, mule lah jatuh mcm2 atas lantai.

Alang2 semalam terus mop lantai sume. Pergh! Penat. Tp dah my yayang request buat jugak roti telur cicah sambal tumis ikan bilis tengahari td kan. Habis kot, pada hal bola tak start lagi. Adoi.


Pastu bancuh kopi kaw tu my yayang skali. Ingat keje Iza settle sampai situ? Tak ye, terus ke xtvt mendobi pulak. Tu yang Iza kate weekend klu Iza tak kuar tu maknenye Iza jadi bibik kat umah. Sampai kan my yayang pun rimas tengok. Mane taknye, bab2 kebersihan ni memang Iza cerewet okeh.

Klu habuk lalu depan muke rase mcm nak terjun bangunan sebab penat sapu umah n mop umah tapi habuk tu masih ade. Tak faham tul la. Nak2 depan umah ade construction sdg beroperasi. Lagi la meriahnye habuk2 sekalian. Nasib la smlm my yayang pun ringan tulang tolong cuci kipas kat hall. Bile dah bersih,pasang no. 2 pun dah mcm helikopter dah. Huhu. Thanx syg. :) Tu je lah rutin smlm. Sehingga berjumpa lagi ye, Iza nak siapkan keje dlu. Mcm biasa klu lame sgt outstation, fail dah nak cecah siling dah. Adoi. Nawaitulillahita'ala aje lah.

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails