Sunday, 24 July 2011

Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Ya Ramadhan

Salam Alaik, pg ni bangun agak lmbt sbb mlm td mase 2nd layan game Malaysia VS Singapore ngan Hubby tbe2 Iza kna migraine... Kepala sakit sgt2 mcm kna ape je rase, berpusing2 rase mcm berat sgt sblh kanan. Terus masuk bilik, letak minyak hangin pastu terus jalan. Hubby pun x bp sehat, igt ke nak jga die tp ngan Iza2 skali flat...Huhhhh.. 

Tulah, nikmat sihat yg Allah kurniakan klu ditarik balik skjp je kite ni boleh jatuh sakit kan? Bile dah sakit baru lah rase bersyukur bile rase nikmat sihat. Sbb tu SAKIT TU PENGHAPUS DOSA KECIL... Allah bg sakit kat kite spy kite ni diberi peluang igt pd DIA...Mean kite dlm perhatian die, klu spnjg mase sihat je nnt x reti bersyukur pulak pada Maha Pencipta.. Mintak2 dijauhkan hendaknya.. Pg td bangun alhamdulillah kepala dah x sakit dah.. 

Syukur pada-Mu Allah. Masih ade peluang meneruskan kehidupan seharian. Langit dan cuaca kat Putrajaya ni pun mendung aje... Sayu aje rasenye... Umpama sekalian alam tahu bahawa bulan suci bakal menghulurkan salamnya. Iza pun "terasa" sesuatu bile Ramadhan sudah hampir. Rase mcm, sempat ke aku ni nak sambut Ramadhan? Mcm muhasabah diri lah. Hmmm... 

Mudah2an sempat. Rase2 klu ditarik nyawa skrg ni tak tau nak ckp ape... Memang lah x bersedia, siapa yg akan bersedia? Sebab tu tarikh ajal dirahsiakan oleh Ya Rabb! Supaya kite ni sentiasa beringat2 tp manusia selalu alpa...(same to me)...Hmm.. Insya'Allah, klu masih pjg umur lebih kurang seminggu lagi kite akan berpuasa.. Mudah2an Ramadhan kali ni lebih memberi erti pd kite semua berbanding Ramadhan2 yang lepas.. Insya'Allah jugak tahun ni Iza nak terawih full memandangkan xde kelas lg kan... dan klu diri dlm keadaan "suci"....


Insya'Allah nak pertingkatkan sgla amalan yang masih lagi kurang dan tipis setipis kulit bawang... Yang mane hati mudah berbelah bagi antara yg zahir dan batil. Manusia ni mudah sgt berbelah bagi hatinya, kdg2 niat dah lame nak buat benda baik tp suke bertangguh2 kan? Betul tak? Iza tak ckp org lain la, cth terdekat diri sendiri ni hah! Kdg nak amalkan mengaji pas solat mcm dlu2 time study tp suke bagi alasan kat diri sendiri...Pastu lame2 lgsg tak buat... Hmmm..Klu korang Iza rase tak kot! Mesti perfect la kot, mudah2an la..Hanye kite sendiri yg tahu nilai diri kite kan? Even psgn kite pun blum kenal kite 100%... Tipulah klu ade yg ckp, "I kenal sgt ngan wifey / hubby I and bla..bla..bla.." Wallahu'alam..Hanya Ya Rabb je yang tahu segala2nya..


Iza suke amek contoh ex-housemate Iza mase Iza bujang dlu... Iza menyewa kat satu apartment ni... Kebetulan dipertemukan ngan housemate yang sgt2 okey... Dan die lebih tua dr Iza..So I called her "kakak" lah kan...Iza panggil die Kak La, die ni klu tiap2 kali solat Iza nampak, lagi beberapa minit nak azan dah dok atas sejadah dah. Dlu mule2 pelik gak, siap tegur lagi yang x masuk lagi waktu. Tp die senyum je... Rupenye die tengah berzikir and masuk je waktu terus die solat sunat n solat wajib.. 


Then igt ke dah habis lah, tp after setiap kali solat die mesti mengaji... Iza kdg2 cube nak ikut mcm die tp x mampu.. Nak kate dr kecik Iza x dididik mcm tu x jugak... Sekolah agama jugak, sampai dlu Iza dah x perlu pegi kelas mengaji sbb dah boleh mengaji sorang2 siap tahu lagi hukum tajwid.. Tp bile dah mule "bersosial" lame2 benda2 mcm tu hilang secara perlahan2... 


Yelah, ilmu klu kite tak amalkan mesti lah hilang.. Sape suruh tak jaga n amal ilmu? Kan Allah dah tarik balik..Pastu bile nak catch-up balik memang lah mcm2 dugaan kan? So, Iza berazam bulan puasa ni dan bkn stkt bulan puasa je... Mean bulan puasa ni as a plartform la nak kembali meniti di jalan yang "lurus"... Nak cr "aura-hidup" yg lebih berkat... Klu Allah boleh bagi kite nikmat dan rezeki 100% knp kite x boleh nak bagi amalan yang nilainye 100% jugak?? 10% pun kdg2 kite susah nak bg betul x?? Wallahu'alam, tepuk dada tanye iman sendiri...


Firman Allah S.W.T "Wahai orang-orang yang beriman telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang yang bertakwa" Surah Al-Baqarah Ayat 183

Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Ya Ramadhan

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails