Wednesday, 29 June 2011

Tak Best!

As-salam pembuka bicara. Pada ketika ini Iza berada di Kota Bharu, Kelantan. Masuk hari ni dah 3 hari kat sini. Dah tepu gak otak ni sbnrnye.. Nape? Jiwa tak sesuai ke? Hehehe.. X jugak, yelah last week outstation kat PD 3 hari then balik umah un-pack luggage, pastu pack baju2 nak ke KB ni hah.. 
Tak la lame pun kat KB ni, just 4 hari je. Esok balik dahla, tp tak tau nape mcm tak besh je.. Hehe.. Stay hotel 4 star dah Grand Riverview KB. May be tak sesuai ngan jiwa Iza kot. Sorry to say, i try to make it simple and adapt the culture with mine tp x boleh. Knp mesti nak berpuak2 erk? Klu "org luar" dtg je mesti nak pandang slack pd mrk? Knp? Kite ni sume same je. Senang Iza cte dr mule lah erk. Iza nyatakan kat sini supaya ade yg x tersalah aggp terhadap ape yang Iza nak ceritakan. Kite ni manusia biasa, sume tak perfect n andai ade yg kurang berkenan di hati tu tak perlu lah nak buat muke atau melemparkan kate2 kesat pd seseorang. Mcm ni, 1st day sampai kat Airport KB trus amek cab ke hotel. Settle check in sume, malam masuk kelas ade briefing mcm biasa lah. 
Then habis kelas, geng2 opis ajak kuar g Wakaf Che' Yeh. Everything okey setakat itu, esoknya perjalanan program seperti biasa. Petang x de kelas Iza n geng berjalan kaki ke Pasar Siti Khadijah dgn harapan nak borong lah baju ke, keropok ke, cenderahati ke... Jarak dr hotel ke PSK x lah jauh sgt dan taklah dekat sgt... Sampai je kat PSK tu terus je naik tkt 2 nak beli keropok, settle beli keropok nak naik tgkt 3 tapi dah tutup. Takpela, proceed jalan kat deretan bangunan kedai yang dekat McD tu... Tp majoriti mcm pndg slack kat Iza n the geng... Then Cik Hajar pun perasan, smpai tanye Iza. 
Setahu Iza kiteorg x lah pakai pakaian yang menjolok mata pun. Ala, biasa2 je. Standard la klu pakai jeans then pakai blouse n t-shirt. Tak delah ketat sgt pun. Okey takpe, jalan2 lagi sampai depan Pasaraya Pantai Timur ke ape ntah namenye, sbb Cik Hajar nak withdraw duit sket... Pastu ade slh sorang dr geng Iza g tau mase diorg jalan2 kat bazar / kedai2 jualan tepi jalan tu ade sorang pakcik ni sound kate mcm ni (setelah diterjemahkan kpd bahasa standard KL - sila jgn igt org luar Kelantan tak fhm ape yang org tempatan tuturkan yea) "aku tak boleh lah tengok org perempuan ni pakai seksi, ketat sane, ketat sini.klu org luar pun hormat lah sket" lebih kurg mcm tu lah. Sambil2 die ckp tu die pandang ke arah geng kteorg ni. Terus lah sorang akak ni buat muke, bukan ape. Ko nampak org luar je yg pakai ketat2 bagai, ko tengok anak bangsa ko sendiri mcm mane? Smlm mase kteorg singgah Kota Bharu Trade Centre (KBTC) lagi la. Budak pompuan sume stock pakai baju jenis singkat2 then lengan pendek lagi okey, siap pegang2 tangan ngan pakwe lagi. 
Pastu mase masuk kedai Levi's deret McD tu pun tgok sales girls die sume bkn main dressing malatop kalah budak KL. Iza taklah nak sensitif / emo tak tentu pasal tp jgnlah judge org mcm tu. Hina sgt ke kami org luar yg bukan org tempatan ni? dan baik sgt kah org tempatan dr org luar? Sila jawab sendiri. Isu ni subjektif la, ikut hati Iza smlm nak je g depan pakcik tu dan "sekolahkan" die kat situ. Tp masih pk ttg hormat pd org tua je terus senyum aje wlu pun die ckp bkn2. Ade satu lagi kes, smlm mase nak pegi beli top up hp. Iza nak la cari hot ticket... Pegi kedai berhadapan ngan Muzdalifah Fried Chicken (MDF) tu tanye lah mcm ni "Nak tanya, ade jual hot ticket tak kat sini?" tau budak pompuan tu reply ape? Satu perkataan pun xde, teres geleng kepala dgn buat muke slack pastu dok gosip2 ngan member2 die kt blkg kaunter tu. 
Pergh!!! Panas beb! Terus Iza sound budak tu. "Dik, layan customer elok2 sket yea. Igt yg awak tu makan gaji je kat sini"... Terus Iza blah tgglkan budak n kedai tu. Pastu terus masuk McD makan sume terus balik jalan kaki ke hotel. Siot je... Kat area hotel ni pun lebih kurang aje. Asal dgr org ckp "luar" / nampak org "luar" mesti nak buat muka langsi. Tlg lah, Iza dah rase mcm pegi "negara" lain okey. Terus hati tak sabar nak balik. Geng2 lain pun same. 
Sungguh tak fhm dgn budaya yang masih diamalkan oleh sesetengah drpd mereka ni. Klu yang okey tu okey aje. Iza tak ckp sume okey. Ni mane yg terjadi pada Iza. Tak sume org bersikap paranoid / ortodok mcm org2 yg Iza jumpai... Kite ni hamba Allah, sume same. So, moral of story jadi lah diri sendiri. Org KL ke, org Nogori ke, org Perak ke, org Ganu ke atau mane2 negeri sume same okey. Budi bahasa itu perlu dijaga rapi sebab kite ni tggl dlm negara Malaysia. Sekian. 
**x sabar nye nak balik esok**

^izzah_fendi^

8 comments:

  1. o derang suka gitu ae...ritu masa hanimun kat p.perhentian...tak tau la derang tu org mana...tp rasa penduduk tmptan dari gaya ckp... derang gelakkan eka...suara besar gile.sambil geng2 dia gelakkan eka juga...tak tau la apa yg dia kata...eka rasa mebe dia gelakkan pakaian eka time tu...:(

    ReplyDelete
  2. ja...

    :: cam 2 lah i masa kata pasar payang hari 2...mujuq tempat owg..

    :: sebab 2 i penah bagitau nape my dad x bagi i......

    :: sebab 2 lah....

    :: cepat2 lah balik putrajaya...cian tinggal hubby lama2...ahakz...

    :: sabo okep yunk! take care ;)

    ReplyDelete
  3. dulu2 masa dok study PKB...mcm nie la perangai 'anak2' Poknik. sume org luar tu 'gedebee'. Puak2 die jer bagus2. so...just ignore je.

    ReplyDelete
  4. to iu darlina..
    :: oh yeke?
    :: means prnah experienced gak eh? huhu
    :: sabar je lah kan.. ntah ape slh kite ni..

    to CPE..
    :: i klu stkt ganu okey lagi la..
    :: sbb dah byk kali outstation sane..
    :: so boleh la bwk diri..
    :: tp this time kat KB ni tak tau lak mcm ni kena nye..sbr je la..

    to eka..
    :: yeke?
    :: alahai..x fhm la ape mslh mereka ni..
    :: klu nak ikutkan remaja diorg kluar dr negeri ke KL lg buruk gaya nye sbb majoriti culture shock..sorry to say la klu ade org2 negeri mrk yg bc komen ni..
    :: sbb di negeri sndiri diorg rs terkongkong..
    :: ape pun yg pntg hati kite ni baik...ckp org pun dosa jugak yg dpt wlu pun alim mcm mane pun..wallahualam..

    ^izzah_fendi^

    ReplyDelete
  5. nie..masih kenal akak lg x?

    ReplyDelete
  6. :: alamak..
    :: sape erk?
    :: name mcm familiar..tp x cam..adoi..
    :: akak iu darlina..
    :: maafkan sy klu sy ni pelupa..hehe
    :: sila lah introduce diri bg segar ingatan..hehe

    ^izzah_fendi^

    ReplyDelete
  7. kelas KSS 2007-2008 PSA. rohaidayu

    ReplyDelete
  8. :: alahai kak ayu ke???
    :: hehehe..oopsss..cm ner dpt link blog miza ni? malu nye..hehe..
    :: akak sehat??? :)

    ^izzah_fendi^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails