Wednesday, 4 May 2011

Struggle For Final Exam

Sementara "enjin" nak study baru nak warm-up ni, pe kate Iza update pasal xtvt Iza sepanjang cuti seminggu yang lalu yang mane sebelum menjelangnya 1st paper (Labor Economic)... Al-kisahnye Iza baru je join group senior buat discussion for final... Diorang ni memang rajin bab2 nak buat group-discussion ni... Siyes! Memang Iza tabek-spring sebab they are fully-commit okey! Even masing2 dah ade anak berderet2 pun masih gagah dtg share ilmu dgn kwn2 lain especially junior mcm Iza ni...:) Trimas to all my senior yang tak kedekut ilmu.. Moga Allah melipat-gandakan pahala kalian... Amin... Jom kite layan pix jom, asyik entry tak bergambar aje mesti bosan kan? Klu betul bosan kasi angguk sket! :)


Bersama classmates Labor Economics - majority adalah merupakan senior Iza... Diorang ni ade yang lagi satu / dua semester dah nak grad... Iza ni masih berbaki tiga / empat semester termasuk projek paper... Lame lagi kan perjalanan tu? Takpe, tanpa pengorbanan kite tidak akan kenal erti menghargai... Bukan senang nak senang... Iza syukur gak sebab drpd Iza spent masa-duit-tenaga-emosi kepada perkara yang bukan2 lebih baik Iza invest to something that can value-added my education and for the future... Lagi pun Iza drpd Diploma dlu dah merasa belajar sambil keje ni... Klu dlu time Politeknik Iza nye kelas every weekend, ni time UiTM after working hours (weekdays) So byk lah pro & contra nye... Insya'Allah mudah2an berbalas sume penat lelah ni...


Hah... Ni gambaran yang sedang terjadi bile Iza nak menghadapi final exam ye kwn2... Tak ckup meja dlm bilik study, Iza angkut segala buku-nota-info yang boleh membantu ke meja makan di hall-rumah... Sampai My Yayang pun pelik.. Dlu beriya2 merengek mintak dibelikan meja untuk study, pastu ale2 meja makan ni jugak yang menjanjikan keselesaan sebab BESAR!!! Hahahaha... Iza klu study memang rupe mcm ni ye... Sebab takut tertinggal ape2 info yang sepatutnya tahu, bukan ape dalam economic ni pelbagai terms digunakan utk menyampaikan sesuatu... Jadi klu rujuk buku teks tak jumpe, haruslah rujuk notes2 from lecturer tak pun google je...Sebab tu ade my lappy kat situ..:) 
**yang tin biskut-COCORO tu My Yayang lah tak reti nak simpan balik kat kabinet dapur...hishh!!:)**


Ni lah die buku teks untuk subject labor economic... Iza pinjam je buku ni dr senior sebab nak beli satu buku ni RM60... Tu baru satu buku, klu Iza amek 4 subjek tu satu semester dah brp dah? Ce korang darab lah sendiri ye... Bukan berkira nak beli buku, tp selagi boleh dan dapat dipinjam dari senior ape lah salahnya... Klu dah tak ade memang Iza beli je pun...Pastu next sem klu ade kengkawan yang nak pinjam, Iza bg je... Tak baik kedekut ilmu kan... Sebab ilmu tu hak ALLAH...Bile2 masa je boleh ditarik balik...Sekali kite memudahkan org, seribu kali Allah mempermudahkan urusan kite... Insya'Allah...


Bilea dah tak larat nak baca text book and notes2 yang ade, Iza bukak plak Past-Year-Question paper (PYQ) sebab kadang2 soalan yang dlm exam ni berulang2 tp diubah fakta ke info ke... Klu bernasib baik, jumpelah dlm exam dan mase tu tersenyum lebar sebab dapat score... Tp cube klu tak kuar ape yang kite study, mau mencuka dan terbayang keputusan yang bakal diterima... Perghh!!! Iza telah merasainya... Takut!


Untuk memberi suntikan semangat dan supaya tak lupe tarikh2 paper untuk setiap subjek, Iza tampal je jadual exam kat cermin @ hall rumah... He3... Baru lah alert tahap dewa... Lagi pun nak bg My Yayang alert sama supaya die boleh bermurah hati untuk menghantar isterinya menjawab exam.. Bukan ape, Iza klu time exam ni lebih selesa klu ade org yang tolong drive and hantar Iza ke dewan exam... Taknak stress, sambil2 tu sepanjang perjalanan ke Shah Alam tu leh lah Iza baca2 untuk kali terakhir kan... Kdg2 yang last2 tu lah yang masuk.. Hampeh dot com tul..


Ye, tanpa segan dan tanpa silu nye Iza tepek jadual di situ... Eh, rumah Iza suke-hatilah kan? Kang kalau letak dlm folder kang lupe lak, jenuh nak double-check bile tarikh-masa-hari... Senang tampal je... 


Ni la lagi 2 paper... Sabtu & Isnin.. Haihhh... Memang nak cpt habis tp dlm ms yang same takut pulak.. Sape tak takut??? Wlu pun byk kali melaluinya... Habis dah tiap2 semester paper lain2... Apalah... Tu je lah untuk entry kali ni... Ni nak g amek mood study jap... Yelah, sebelum start study kena selaraskan minda & fizikal, bile dah seiring baru boleh study dgn tenang and Insya'Allah segala ape yang dah belajar tu boleh faham dan terkesan dalam ingatan... Mudah2an... Okey, babai... Salam Alaik...

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails