Tuesday, 10 May 2011

Pemanasan Global

Good morning everyone?? Mesti skrg ni masing2 tengah sibuk nak bersiap2 ke opis, ade yg tgh drive, ade yg tgh beli break-fast erk? Iza pun klu time2 mcm ni masih belum sampai kat opis..Mentang2 lah umah dekat je ngan opis 10min dr umah ke opis tp disebabkan faktor jammed kat Putrajaya ni, terus drag ke 15-20minit...Nasibla, klu punch kad tak merah alhamdulillah... 

Tp utk hari ni Iza masih cuti!!! Yehaaa!!! Suke2 hati je nak cuti kan? Pd hal dh kena masuk opis dh hari ni...Hahahaha...Penat arrr! Otak ni masih perlukan rehat ape tah lagi badan ni... So end-up i decide to extent my leave... Hmm..Pg ni bgn pagi jugak la sbb buat break-fast utk My Hubby... Eh, cte pasal My Hubby ni mlm td die balik lambat sgt sampai kan Iza pun dah tdo.. 

Then tgh2 mlm tak ingat kul bp tp dlm kul 2/3 pg la tbe2 die mengerang kesakitan...Katenye perut die cramp n mcm mengeras dgn tbe2... Perghh!!! Agak merisaukan Iza, muke pun naik pucat pastu siap berpeluh2 bagai...Mau Iza x risau, then Iza try la amek air suam bg die minum n comfort die sket sampi reda... Before tu die ckp die ade minum air sarsi (sejuk) yang Iza simpan dlm fridge..Terus rase nak marah lah Iza ni jadinya, bukan ape...

Mane elok minum minuman berais tgh2 malam, oh tak tgh2 pagi buta...Memanglah terencat sistem dalam bdn2 tu..Haishhhh... Pastu bagi reason mcm ni..
"Habis, dah ayg buat abg minum lah" 
Ewahhh... Iza buat tu utk spare time makan siang bukan malam... Lagi pun kan skrg ni musim panas tak berhenti kan? Mungkin ade sebab nape Allah bg cuaca panas terik mcm ni kat bumi kite... 

Sama ada kite ni banyak dosa tak beringat nak bartaubat dgn pemanasan global yg mane hasil perbuatan tangan manusia gak.. Siyesla korang, panasnye sampai bahang dlm umah.. Iza n Hubby skrg ni x tdo dlm bilik okey..Hampar je tilam bujang kat hall umah tu pastu bukak sliding door sampai pg..Itu pun still terasa panas... Sampaikan Iza punye Vaseline and Lipbalm jd cair...Adoi... Kena beli baru...Hmm... 

Then klu time cuaca panas2 mcm ni, mule lah mcm2 penyakit dtg...Klu Iza la ulcer tu jgn ckp okeh..Sekerap yang mungkin..Time tak panas pun ulcer byk inikan cuaca panas...Tp ulcer paling besar Iza pernah kena beberapa mggu lepas sblm minggu final exam..



Hah, ni sampai pegi klinik amek ubat ulcer...Sampai kan mintak doc.kat klinik tu bagi ubat ulcer yang kuat sbb klu setakat bg bonjela ke, ore-paste ke tak payah la...Memang tak de effect kat ulcer Iza yg degil ni okey...Makin die membesar ade..



Hah, nampak tak ulcer kat mulut Iza tu? Yang dlm bulatan merah tu... Besar beb! Sampaikan xde mood nak bercakap ngan org, jd moody tak semena-mena pulak..2/3 hari gak lah Iza berdiam diri menahan sakit...Kdg2 nak senyum pun susah...Sampai Hubby sound kate Iza buat muke ketat ngan die..Hehehe..Ade satu hari tu Iza dah geram sgt Iza amek garam Iza letak n tekap kat tempat ulcer tu..Mak aiii!! Rase die heaven-nak-mamps...Pastu mule lah mengalir air mata kesakitan...Pdn muke cr pasal kan...Tp x jugak baik...Amek masa dekat 2 mggu gak lah nak baik...Alahai... So korang, jagalah kesihatan masing2 ye...Takkan nak suh doc.pulak yang tlg jagakan bdn kite erk? Pikirlah sendiri....

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails