click this to be awesome person

Sunday, 8 May 2011

Happy Mother's Day!

Jasa Bonda ~ Warisan

Di saat kau lena dia berjaga
Kau bersenang dia bekerja
Untuk mu tiada terbatas
Memberi tidak minta dibalas

Ingin dibinanya untuk mu
Kehidupan yang sempurna
Punya kekuatan jiwa
Punyai maruah

Leterannya dari rasa luhur
Menegur sebelum terlanjur
Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati

Beringat-ingatlah berpesan pesan
Untuk kebaikan
Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

Engkau semakin dewasa
Berjiwa merdeka
Sedang dia semakin tua
Membilang usia

Di saat kau berjaya
Dia tiada berdaya
Semoga kau tak lupa
Jasa bonda

Seperti kebiasaan setiap 8hb Mei setiap tahun pasti kite akan mendengar iklan2, ungkapan2 untuk ibu kite x kira di tv, radio, surat khabar dan lain2... Tak kisah lah sama ada kalian menggelarkan ibu kalian dgn gelaran Mak, Ibu, Mama, Amma, Mummy, Umi, Emak, Bonda atau selain dari itu... 

Kate org dlu2 kite jgn sekali-sekala buat musuh dgn mak kite..Yelah, jgn lah nak lawan ckp die sebab die lah kite ade di bumi ini... Tp mcm biasalah, dah name nye anak sedikit sebanyak mesti ade jugak membuat hati mak / ibu masing2 tersinggung kan? Mane kite nak tahu... Kdg2 kite terlupe belikan brg2 yang die pesan pun die kecil hati... Cume die tak nak ckp ngan kite... Dah kire dosa gak tu... Ape pun kite memang tak boleh lari dr buat silap, name pun manusia... Ape yang penting ungkapan maaf yang ikhlas dr lubuk hati sudah memadai... 

Pd masa skrg Iza mempunyai 2 insan yang Iza panggil mak... Alhamdulillah, mak Iza seorang yang benar2 memahami setiap anak2nya... Bersyukur sgt!!! Die jugak seorang yang sgt bertungkus-lumus utk setiap kesenangan anak2nya... Moga Allah sahaja yg membalas sume itu... Kesusahan dan jerih payah die begitu mulia... Kite kdg2 terlepas pndang dgn sambutan hari ibu sebegini... Bukan selalu kite meraikan mak kite kan? Nak2 klu masing2 dah berumahtangga, ade tanggungjawab masing2... Sedihkan??? Iza kdg2 pun rase benda yang same, tulah klu Iza ade mase terluang Iza balik jenguk mak kat Gombak... 

Saje nak tengok die sehat ke tak, dah makan ke tak... Kdg2 sblm Iza dtg tu Iza call tanye sama ada die nak mkn ape2 tak? Bukan ape, mase ni lah kite nak prihatin dgn mak kite sementara ada... Klu dah tak ade??? Kot lah ade mak mertua boleh lah menumpang kasih..Itu pun klu hubungan menantu-mertua baik... Klu dgn mak mertua pun korang nak buat musuh, ape kes? Sebab Iza seboleh2nye nak jaga hubungan kekeluargaan ni betul2... Bukan nak bangga diri atau riak, tp semua tu terjadi atas perasaan yang lahir dr hati nurani ni... Setiap para Ibu pasti telah melakukan yang terbaik demi masa depan anak2nye... 

Percayalah, marah2 ibu itu adalah merupakan tanda sayang pada kite... Die berhak menegur kite sebab die tegur sebelum terlambat... Takut terjadi ape2 yang tak elok pd kite... Gerak hati para Ibu amat kuat... Maka Iza seru pada kalian sume hari ni, hargai dan prihatin lah dgn Ibu2 anda sementara hayat mereka masih ade... Wallahualam... Dedikasi Selamat Hari Ibu ni Iza tuju kan khas buat Mak tersayang Zuraidah Idris dan Mak Mertua Tersayang Zuyah Saad... Semoga Allah merahmati segala pengorbanan kalian...




Kenangan sewaktu Majlis Perkahwinan Along Iza... Jelas kelihatan senyuman bahagia mengharapkan anak sulungnya bahagia di alam rumahtangga sendiri dan dapat menjalankan tanggungjawab sebaik2nya...


Kenangan di hari Konvokesyen Iza begitu mengukir senyuman dibibirnya umpama terbalas segala penat lelah selama ini krn die sanggup bersusah payah, bersengkang mata menjaga kite... Bergolok bergadai demi memberi kite pelajaran dan ilmu yang terbaik... Wajarkah die dipinggirkan pabila anak2nya mengecapi kejayaan???



Kali pertama si anak menghadiahkan percutian untuk mak setelah sekian lama mengimpikan percutian ke Bandung... Alhamdulillah, tercapai jua rezeki Iza membawa mak Iza bercuti di sana... :) Insya'Allah klu ade rezeki lebih boleh hantar mak dan ayah ke Makkah pulak... Mudah2an..


Tanpa insan ini, tiada insan yang ku gelar suami.. :) Alhamdulillah syukur, Iza mempunyai mak mertua yang begitu baik... Memahami akan segala2nya... Terpalit seribu satu perasaan di wajahnya pabila anak sulungnya kini bergelar suami org... Harapannya tinggi agar mahligai yang dibina oleh kami berdua kekal ke akhir syurga... Restu darinya amat Iza hargai...


Tiada apa yang dapat diberi, tiada limpahan wang ringgit yang dicari.. Mungkin cukup dgn rasa nikmat kasih dan sayang dari anak2-menantu dan keluarga tercinta... Itu ckup bermakna dr taburan emas permata...


Walau pun baru setahun lebih hubungan menantu-mertua ini terbina, ia bukan penghalang kpd keakraban... Jika niat di hati kite bersih dan ikhlas, pasti akan terpancar jua... Iza akui Iza senang bersama my MIL... Telah ku anggap seperti mak sendiri... Yang pasti restu suami sentiasa mengiringi andai si isteri pandai menjaga hati mak nya... :)


Mereka insan yang telah banyak berkorban demi kebahagiaan dan kesejahteraan putera-puteri mereka... Kepada putera-puteri sekalian, jgn hampakan mereka... Bangkitlah dr kesilapan dan berikan mereka kasih syg yang sepenuhnya krn mereka syurga buat kite... 
SELAMAT HARI IBU BUAT MAK & MAK MERTUA-KU... 
TERIMA KASIH ATAS SEGALA-GALANYA & IZA SAYANG KALIAN....

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails