Thursday, 5 May 2011

Dia Yang Bergelar "Ayah"

Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?   Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?   Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak 
"sudah diberitahu! jgn minum ais!".

Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??   Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.   Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..   

Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah / kolej untuk belajar.. Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..   

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayahpun tersenyum bahagia.. Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis? Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..

Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..   Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..   (sebarkan jika kita sayang kepada ayah kita) Insan yang ku panggil Ayah yang telah banyak berkorban memberikan ku "kehidupan" yang amat bererti... Benarlah, untuk melepaskan puteri yang slma ini di bwh jagaannya kpd insan yang bergelar menantu memang sukar krn seribu satu pertanyaan pasti berlegar di benak fikirannya... Tetapi, kepercayaan dan harapan mengiringi segala-galanya.. Moga puterinya dijaga sebaik mungkin hingga ke akhir hayat... TERIMA KASIH AYAH!


Sang suami yang kini mengambil alih tanggungjawab berat si ayah untuk memastikan keselamatan, keselesaan dan kebahagiaan si isteri sentiasa di depan... Bersyukur kerana memiliki dua insan yang bergelar Ayah & Suami yang membanting tulang mencari nafkah untuk keluarga..


Die juga akan bergelar ayah suatu masa nanti... Harapan moga tanggungjawab yang dipikul akan dilaksanakan sebaik mungkin... Moga die menjadi inspirasi kpd bakal putera dan puterinya dalam pelbagai aspek... :) Penghargaan entry ini khas buat Ayahnda ku dan Suami ku..

^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails