click this to be awesome person

Saturday, 5 March 2011

Bandung : Ep.1

Okey, seperti yang dijanjikan oleh Iza nak meng-update ceritera sepanjang percutian di Bandung...Mari2 ibu2 bapak2 baca dong cerite nye... Okey sblm cerita pasal hal2 kat Bandung, nak lah gak story sket pasal perancangan sebelumnya. Mule2 Iza just main2 je bukak website AA (Air Asia), yelah promosi untuk awal tahun memang la banyak kan? Tiket2 pun murah2 je... Memang geram, then dlm kepala otak ni ligat la pk nak melancong sane lah, sini la.. Tak terfikir pun nak g Bandung.


Tp ntah mcm mane ntah dihasut oleh Cik Siti Hajar tu (ex-my lady boss sbb now kteorg dah split unit) tu la dok cucuk2 Iza suh pegi.. Ingatkan nak g honeymoon dgn My Hubby berdua je (pd hal kawen dah 1 tahun lebih) huhu, tp tbe2 teringat kat mak n ayah... Sebab mak Iza la banyak kali ckp nak g Bandung, mcm tak sampai hati je pulak.. Before booking tiket tu call la mak Iza terangkan semuanya, then mak Iza pulak kesian kan adik Iza yg bongsu tu.... Hmm..

Nak dijadikan cerita, Iza yang baik hati ni pun telah pun menempah 5 flight ticket tersebut... Total up termasuk baggage, pick seat dlm flight, tax sane sini sume around RM1+++.00 Takpelah, sekali sekala kan? Bile lagi diorang nak merasa duit Iza, betul tak? Sementara tengah ada ni, lagu pun Iza pun belum ade tanggungan berat... So proceed aje...

Then masalah kedua adalah tentang penginapan kat sane, nak dijadikan cerita Cik Hajar telah pun mengesyorkan Om Dodi utk pakej lengkap kami... Iza risau gak takut2 kena tipu, tp depend on her experienced Iza pun agree... Pakej tu siap makan minum, hotel (on our request hotel mane), transport (minyak + duit parking), tourist guide lah lebih kurang sume total RM530 per pax... So korang tinggal darab je untuk 5 orang ye... Tak termasuk duit belanja utk korang shopping2 sakan kat sane...


So, Iza pun transfer lah duit tu gune Western Union... Bile convert duit Malaysia ke Indonesia terus pening sebab banyak sgt 000 kat belakang... Bape juta ntah hari tu... Rase lebih 5juta RP kot Om Dodi (pak supir) tu dapat... Then settle sume tu, terus risau kot2 kena tipu ke ape ke, tp setelah ditenangkan oleh Cik Hajar, Iza pun accept je dgn tenang hati..Hu3..


Okey, kami sekeluarga pergi pada tanggal 2 Maret 2011 (2/3/2011), flight petang... So family Iza dr Gombak dtg transit jap kat rumah kami then kami terus gerak ke ERL station Putrajaya... Park kereta dekat ERL station then naik ERL ke Salak Tinggi, then naik bas ke LCCT... Murah je, RM 5.50 per pax (sehala)...

Ingat nak terus bawak kereta ke LCCT tp parking kat sane teramat mahal okey, klu sehari okey la.. Tp klu dah korang g 3 / 4 hari?? Tak cecah beratus2 nak kena bayar utk park kete je? What the waste?? Nasib la ERL Putrajay tu dekat je ngan umah kteorg, tak la rush sgt... Lagi pun family Iza tak pernah lagi naik tren laju tu... Bagi diorang merasa... :) Sampai2 terus je Iza g kaunter nak check-in... Yelah, risau lah klu lambat nnt langsung tak leh g.. AA ni agak strict sket, kte kena check-in 2 hours before boarding / flight...

Pastu dah check in tu dok keras tggu 2 jam tu kat LCCT... We all g la jenjalan, makan menghabiskan duit.. Hu3... Memandangkan Iza ni yg merencana segala2nya terus Iza jadi Leader aka Ketua Rombongan Cik Kiah.. He3... Pix kat atas ni time tengah Q nak check-in baggage sume...



~ Yesza... Borading time... Yup, flight kteorg lewat petang dan dijangka tiba di Bandung sekitar jam 9.00pm (waktu Indonesia akan beza sejam dgn waktu Malaysia) So klu kat Malaysia kul 10.00pm kat sane 9.00 pm... Then waktu kat sane siang nye lebih panjang dr malam okey, sebab tu kteorg bile sampai sane mcm tak puas je tdo... Hu3...



~ My Hubby muke tak terkata... Yelah, slalu hantar wife je g outstation by flight... Kali ni die merasa lah naik setelah sekian lama tak flight kan? Lupe nak tanye die bp lame dah tak flight. He3. ~


~ My Hubby And my lil. bro, saat ni lagi beberapa minit je nak boarding dah... Tengah tggu orang Q kat pintu tu ~



~ my yayang and his wifey :p (a.k.a Iza) ade lah rase mcm mood2 honeymoon sket :p ~



~ Pn. Zuraidah & En. Kamarun, insan yang paling berharga dlm hidup Iza. tanpa mereka, Iza juga tiada :) ~



~ hah, ni tak tau la pose ape... ala2 cte GLEE kot. Hu3. ~



~ oh, FYI this is our first time flight with AA okey. Before this with MAS. I heart this picture coz taken by me :) ~



~ just arrived at Bandung Airport around 9.00pm (indon hours) ~



~ waduh! ngapa in foto nya kaya' gini? Kok terang bangat flash nya? :p ~



~ hubby @ BMK (Baso Malang Karapitan), Bandung ~



~ kami sampai je terus ade Pak Supir namenye Dodi Fitriady, then Pak Dodi bawak g makan. Memandangkan kami sampai agak lewat, kedai2/restaurant kat sane banyak yg dah tutup. Selesai je makan terus Pak Dodi hantar kami ke bilik di Hotel Serena yang bertempat di Jalan Kebun Kawung. Kawung tu adalaha sejenis daun ya... :) So far makanan kat BMK ni sedap, boleh diterima tekak dan rasenye tak kurang mcm makan kat Malaysia.

Yang penting HALAL dan BERSIH! Malam tu check-in hotel, terus tdo n sebelum tdo tu kunci jam dlu set alarm sebab pagi2 esoknya dah nak kena siap2 utk shopping2 di Pasar Baru... Kang lambat bangun nnt kesian kat Pak Dodi tggu lame... Lagi pun kat Bandung kul 6.00am dah cerah mcm kul 8.00am tau, waktu subuh diorang pun around 4.00am-5.00am ~

Okey, sebenarnye banyak lagi yang Iza nak type ni tapi mase tak mengizinkan. Ni pun Hubby dah jenguk2 Iza dalam bilik study ni. We all nak kuar jap ade hal. Pd hal nak g makan je, malas nya lah hai nak masak ye Puan Iza... Bukan malas, tp sekali sekala makan kat luar ape salahnya kan En. Suami??? Hihihi... Daaa... Salam


^izzah_fendi^

2 comments:

  1. phewittt...
    kita ketemu di bandung kan...ha ha ha...

    wah..mahalnya charge package tu..
    takpe..next time kalau pergi..boleh guna servis supir kitaorg plak....
    he he he he..

    laa..iza tak cukup tido ke kat bandung
    kami nie plak...sampai rasa terlebih masa jer time tido tu...bangun2 tengok jam masih pukul 5 am lagi...nak tunggu pukul 7 am tu...rasa kemain lama lagi...adeh...

    kami tak pergi pun kat bakso malang tu...adeh! supir tak bawa laaaa....next time kot

    ReplyDelete
  2. :: tu la pasal sis..
    :: xpe, name pun 1st time..
    :: pasni dah tak amek pakej kot..
    :: g sendiri2 je..
    :: hehe..
    :: ha'ah, x ckup tdo..
    :: may be keje kte org layan tv je kot dlm bilik..
    :: tu yg tak ckup tdo..hehehe
    :: sis, nnt bg link blog kak su n akak yg sorng lg tu erk..:)


    ^izzah_fendi^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails