Thursday, 9 December 2010

Jom Buat Muffin

Okey, mggu lepas kan Iza spend masa 2 hari kat Gombak... Kebetulan ade majlis kat rumah jiran so my mum ni nak sponsor muffin... Tp dak Iza yang kena buat.. Ape kes?? Okey lah tu kan, boleh mempertajamkan lagi skill buat muffin... Alhamdulillah menjadi kesemuanya... Bangga sket... Dalam keadaan yang kelam kabut tu, dok jaga si kembar pulak.. Memang lah mcam sotong tangan dak Iza ni.. Kejap dok buh adunan dalam cup muffin, pastu dok p dukung kembar...Pastu dok bawak kuar muffin dr oven, pastu dok pujuk kembar sebab nangis.. aii.. mcm2 la sebab mak Iza dok p rewang kat umah mak cik kenduri tu.. Ummi kembar ni plak tak balik keje lagi, ari Isnin sebelum Awal Muharam... Jom layan all pix..


Ye, ni chef cilik kite ye dgn muke masam mencuka sebab baru bangun tido... Bangun2 tido terus nangis, sah mengigau then terkejut terus terjaga... Baik jugak die dok diam aje, klu tak habis segala bahan2 kat belakang die tu..Hi3...


Hah! Ni baru betul2 chef, tengok tu die dah pegang spatula dah.. Nak tlg Mak Lang yea Kakak?? Time ni Si Adik tengah syiok main sendiri kat hall satu lagi... Nnt sampai saat die boring die menjerit la suruh org amek die.. He3... Tp wlu pun budak kembar ni tak pandai merangkak lagi (gara2 badan semangat) tp die punye mengesot tu sampai lah ke dapur klu tak dipantau.. Secara tak langsung bersih lantai umah nenek tu sebab dua beradik ni rajin mop..:p


Yea, ni lah bahan2 untuk membuat muffin ye puan2 semua... Iza ni nak keje senang je, beli je tepung dah siap tu jenama Nona.. Pastu korang masuk je lah telur ayam 3 Biji (Gred A), ait 100g pastu minyak sayuran 120g... Pastu korang pukul la guna tangan ke gune mixer ke sampai kembang..


Yes... Klu pakai stand ni sampai bile tepung tak kembang sebab ape tau, die nye bowl tu tersekat...So nak tak nak kena lah guna tangan aje...


Klu nak rase coklat letak la Cocoa Powder ikut suke... Klu banyak sgt nnt rase pahit + kelat.. so letak sedang2 aje ye...


Hah, kan td dah ckp kan Si Adik dah mula bosan die akan mule mencari alternatif untuk menarik perhatian org... Dan dgn sekuat hati die akan menjerit / menangis dgn penuh perasaan... So g lah dukung die letak kat kakak die... Pastu dua beradik ni berebut kotak muffin tu.. Bermula lah adegan rebut merebut... Hu3.. Asal die tak kacau Mak Lang die buat muffin udah...


Oh yess!! Inilah hasil nya, sebelum masukkan muffin dalam oven kena panaskan oven lebih kurang 15 minit suhu lebih kurang 150darjah ye... jangan panas sgt nnt hanget lak muffin tu..:) Pastu buh lah chocolate chips ke, rice ke..Ape2 aje la... Ikut suke hati korang la yea...


Taraa!!!! Tempahan dibuka sekarang... Klu rase2 nak order bagi tahu aje la..Hi3... SO far komen semua memuaskan even my siblings pun berebut2 nak makan siap kena warn sbb muffin ni utk majlis org, kang tak cukup mcm mane? Hu3... Okey, jumpa lagi yea...
^izzah_fendi^

2 comments:

  1. hai iza;)

    wah..wah..pandai ye awk buat muffin..sedap je tgk all pic..kalo nak order leyh diskaun ek..hehehehe

    ReplyDelete
  2. :: hehe..
    :: yeke sedap??
    :: x rase lg ni mane leh ckp sedap..
    :: hehe..
    :: ala..boleh je... :)
    :: beli flour yg dah ready sume tu..
    :: senang la..:)

    ^izzah_fendi^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails