Tuesday, 11 May 2010

Kueh Buah Melaka

Pagi2 mcm ni mmg serunuk kan klu kite cerita pasal bab2 makanan nih! Huishh!! Kpd ibu yg mengandung tu klu mengidam tu minta maaf ye, bukan sengaja nak bg anda terliur ke ape... Memandangkan blog ni dah lame tak berupdate so mari kite mule kan dgr ceritera makanan. Cerita ttg seorg suri rumah yg diserang semangat rajin kununye. He3.
Mggu lepas kan hari Ibu kan? kan? Fmly belah Iza ade rncg nak celebrate, tak kisah le kat mane2 pun. Rancang punye rancang ale2 tak jadi sbbnye memandangkan kakak Iza masih dlm pantang lagi, so agak kesian klu tggl kan die dgn baby twin nye itu.
Maka kiteorg juz buat makan kecil2an aje di rumah. Kbtln ptg sblm Iza balik Gombak tu Iza mcm teringin lak nak makan kueh buah melaka ni. Klu nak beli tak tau lak nak cr kat mane kan? So lebih bagus klu buat sendiri memandangkan ianya amat mudah dan ringkas.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
~ Memandangkan jugak Iza keseorang pd hari Sabtu yg lepas krn My Yayang terlibat dgn perhimpunan sempena hari pekerja kat The Mines, My SIL pulak kuar ade hal that time. So Iza pun berfikir2 lah mau ke mane tht morning sbb bangun awal hantar My Yayang ke ofis nye seawal 6.30pg... Balik je umah tu mcm tak boleh lena pulak, so dlm kul 9 lbh tu keluar lah jap g Mydin nak cr brg2 dapur sket. Then beli brg2 nak buat kueh spt di atas. Tp x sume ade di Mydin, maka Iza singgah di pasar P8 tuh utk membeli kelapa parut, daun pandan & gula melaka. ~
~ Perlu ke Iza cerita cara2 membuat kueh spt di atas dr mule hingga habis? Tbe2 mcm malas pulak. Adeh! Okey la, sblm kite mule jom kite tgok bahan2 yg diperlukan okey. Bahan2 yg perlu ade ialah :
Tepung Pulut (bukan tepung gandum tau, al-kisah mase Iza bljr kat Poli Tg. Malim dlu duduk umah sewa dgn kwn2. Konon nak buat kueh ni la tp terbeli tepung gandum, bile rebus dah lame tu then bile angkat n nak makan rase yang amat pelik then bru tersedar salah gune tepung... hahahaha). Then Kelapa parut, Gula Melaka, Daun Pandan (utk dikisar dan air nye dijadikan untuk bancuhan bersama tepung spy menjadi hijau, nak gune pewarna nnt tak wangi lah kuih itu).
Dah siap bahan2 sume, masukkan tepung dlm bekas yg bersesuaian, then tuang air daun padan tadi ke dalam tepung tu. Gaul2 rata sampai tepung tu jd mcm tanah liat, tak keras sgt n tak lembik sgt. Pastu korg cubit sket tepung tu dan bulat2kan sebesar yg korg suke ye.
Kemudian penyekkan bulatan tu gune ibu jari korg di tengah2 tepung yg korg dah bulatkan td tu utk letak / masukkan gula melaka td. Pastu korg bulat2kan lah balik gune kedua belah telapak tangan kor ye. Faham tak? Ke pening dah? He3. Sorry lah ye, dak Iza ni mmg tak reti nak ngajar org pakai mulut, klu buat demo leh la... :p.
Dah settle smua tu korg panas kan air dlm periuk then masukkan daun pandan bg wangi. Agak2 air mcm menggelegak tu masukkan lah kuih yg tlh dibulat2 kan td tu ke dlm periuk. Nak tahu kueh tu dah masak or belum sng je. Klu kueh tu dah mule timbul di permukaan air maknenye kueh tu dah masak. Korang angkat je then golekkan je kat kelapa parut tu. Pastu dah boleh hidangkan dgn senangnye... :)
Iza ade buat lebih ari tu so bg kat jiran sblh sepinggan, bg kat mak Iza satu bekas kecik yg slbhnye My Yayang dah habiskan... Katenye SEDAP! :) Pasni leh buat lg ye, kena try buat kueh lain jugak ni. Okey lah ye. Nt Iza update pasal Iza balik Ipoh tempoh hari k. :) ~
^izzah_fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails