click this to be awesome person

Monday, 26 April 2010

Masak Ke? Haruslah!

Wah! Tajuk pun mcm poyo lagi apatah lg isi entry kali ni erk? Alahai, ade aku kesah? Hahahaha... Tag line panas En. Hubby skrg ni... Okey, menatang2 di bawah ni sbnrnye dah lame dah Iza beli... Dah masuk dlm perut, dah jd darah daging, dah keluar balik pun. Kui3... Alkisah, Iza & Hubby akan pergi ke Pasar Tani setiap hari Selasa sbb kite org ni kirenye regular customer peniaga seafood yg berkenaan tu... hi3.

Almaklumla, selain murah dan berbaloi2 tuh ikan + udang + sotong semuanya fresh2 dan manis rase isinya... Nak kate dak Iza ni rajin masak tak jugak...Nak kate malas masak pun tak jugak sbbnye dak Iza ni ade pe'el n angin nye sendiri... Hanya dok serumah ngan dak Iza je yg tahu... Klu dtg angin rajin maka hampir 24 jam le kat dapur tu... Bak kate Johan raja lawak dlm cte Chapalrela "Klentang Klentung Alexender" (aksi chef wan)

Okey2, abaikan yg itu nnt korang fenin2 lak pk ape yg dak Iza ni merepek tak bertempat. Seperti biasa kteorg mesti beli lauk pauk spt di bawah ni, tp last week tuh special sket sbb ade udang lipan. Uhh!! Dgr pun mcm gerun sbb ade perkataan lipan... Geli pun ade! Ya Allah, susahnye nak kupas kulit udang lipan tuh! Siyes mencabar bg dak Iza yg tak biasa ni... Mmg kena sabar, sabar dan terus sabar...

Then isinye terlalu lembut & lembik tak mcm udang biasa tu.. So bile masak sup or goreng mmg tak leh lama sbb ianya akan hancur (brdsrkan pglaman dak Iza) So kpd sesiapa yg prnah n ade kpkrn dlm masak memasak udang lipan tu sile2 lah share dgn dak Iza yg tak brp tahu ni ye... Sharing is caring kan? kan? :p


~ Hah! Nampak tak rupe wajah udang lipan itu??? Hihihihi... Tbe2 lapar lak ketika ini... Lauk lain tu dah biasa dah kan siang, so alhamdulillah no hal la... dak Iza ni jenis klu beli lauk pauk basah mcm ni sampai2 umah je terus nak siang n bersih2kan pastu terus letak dlm bekas bertutup then letak dlm freezer... Senang esok2 nak masak kuarkan je terus lah memasak... Lg pun tak le tercemar sgt... Tp depends jgak pd keadaan, klu mcm tak smpt kdg2 tu esok tu baru siang... Fleksibel kate kan, kan wanita moden : siang keje malam dikejekan...hahaha, tak lah... Mlm buat keje rumah le... ~

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

~ Hasil masakan dan air tangan si isteri buat si suami... Ngeh! Ngeh! Simple tp menyelerakan jugak... **Yayang Iza pun pandai masak jugak** ~

Rase2nye itu je yg nak post buat entry kali ni, pasni klu free n rajin dak Iza nak post pasal manik-manik kayangan lak! Yelah, sejak akhir2 ni mcm kemaruk nak jahit manik tuh! Tak kisah la sakit bahu ke, sengal2 pinggang ke... Yg penting bile dah siap tu dpt kenikmatan n kepuasan yg berbaloi... Nak2 bile time menggayakannye, memang berbaloi!!! :) Daaaa~

^izzah _ fendi^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails