Tuesday, 13 April 2010

Buah Zuriat @ Adam Hawa Dari Makkah

Utk pertama kali Iza mengetahui ttg kewujudan dan khasiat Buah Zuriat atau dikenali dgn name Buah Adam Hawa.
Cerita nye mcm ni, memandangkan Iza ni dah kahwin lebih dr 5 bulan tp masih susah nak lekat. Mungkin ade yg dah lekat tp tak cukup kuat utk rahim menampung sebab ade jumpe pakar sakit puan dan doktor trsbt pun mengatakan benda yg same.
Mane taknye klu dah period dtg hampir 2 bulan skali, probabilty utk hamil kemungkinan ade cume tak kekal lame atau tipis. Ibarat org kate, baru nak bergumpal menjadi seketul daging dah gugur. Satu lagi info yg Iza dpt, terkdg ade gumpalan darah yg membentuk seketul daging tu gugur dgn sendirinye akibat dr ketidaksempurnaan sperma / benih di dalam rahim tersebut. So, klu daging berkembang dan membentuk embrio n seterusnye kemungkinan kecacatan akan berlaku pdnya.
Maka janin yg lahir pun akan tidak normal dr segi fizikal atau mental. Ini fakta ye kwn2 sbb kawan Iza dah kahwin 2 tahun dan pernah gugur sbyk dua kali. Kwn Iza tu pun nasihatkan Iza spy pergi buat scan "dalaman". Yg Iza dah buat scan tu hanya luaran yg letak gel n scan di bahagian perut dan bawah perut. Insya'Allah ade ms nnt Iza akan pegi jugak utk dptkan keterangan n penjelasan yg selanjutnye.
Okey2, kite balik kepada topik utama k. Kisahnye kwn ofis Iza yg bernama Balqis tu sdg pregnant 5 bulan (anak kedua). Iza sj je lah pegang2 perut die sbb nak rase baby mcm mane kan. Tbe2 je die ckp ala bisik2 kat Iza pasal buah ni. Die sendiri pun tak tau ape name buah tu n dpt pun dr kakak ipar die. Die bg Iza satu bungkus, dlm tu ade 3 biji buah zuriat ni. Die cume ckp pd Iza rebus n minum air nye. Iza pun tak le terus je buat ape yg die ckp sbb mcm musykil dgn cr nak minum air rebusan tu.
Sbb klu kwn2 nak tahu, kulit buah zuriat ni teramatlah keras tau. Sampai kan 1st tu Iza siap ketuk dgn hammer pun tak pecah gak. Pastu tumbuk dgn lesung batu lagi sume. Ale2 Iza lupekan hasrat tu slma bbrp hr.
Yelah bnda 1st time dgr, tu pun tak dpt pendedahan yg selanjutnye. Lepas tu dilanda kesibukan lagi so jd nye Iza simpan je buah tu. Then cte la pd Hubby, die ckp try la... Mmg le nak try tp mcm mane? Nak dptkan isi dalam pun susah. Kulitnye teramat keras sgt2! Buahnye mcm buah kelapa, ade sabut dan ade isirung nye. Isi nye berwarna putih mcm isi kelapa cume tiada air di dlmnye.

Cubaan membelah buah zuriat oleh En. Hubby berjaya akhirnye dgn menggunakan pisau dan hammer. Ade yg Iza search internet, diorg gune kan gergaji besi utk belah buah ni tp x berjaya. Memang teramat sukar. Mule2 putus asa, tp En. Hubby protes dan terus berusaha. Alhamdulillah berjaya jugak wlu pun berkecah satu dapur. Hi3. Thanx syg. (Usaha tangga kejayaan, mudah2an berhasil). Begitu lah rupenye setelah dibelah. Sepatutnye kena rebus isi yg berwarna putih aje... Tp kteorg tak mampu utk asingkan isi nye dgn tempurng yg di dalam tu.


Tengoklah kulit buah ni, betapa kerasnye. Lagi satu ianye jenis bersabut. Sebijik mcm buah kelapa cume saiznye kecil dan tiada air di dalamnye.
Kesemuanye adalah 3 biji. Mule2 gune pisau yg nipis tu tak menjadi. Then gune pisau yg tebal tu pasti ketuk dgn hammer. Baru ah terbelah. Tu pun makan mase gak. Kna gunekan kekuatan tenaga En. Hubby baru berjaya. Klu gune tenaga Iza mau sampai esok tak belah2 lah buah tu. Hi3.
Inilah rupenye pabila telah dimasukkan ke dalam periuk utk direbus. Rebus selama 1/2 jam - 1 jam sehingga airnye bertukar menjadi coklat2. Lepas tu minum selama 40 hari berturut (suami & isteri) krn ibarat pasangan hidup Adam & Hawa. Rebus dan tambah lagi air ke dalam periuk sehingga warna air bertukar menjadi putih. Minum dimulakan dgn bismillah dan selawat ke atas Nabi mudah2an beroleh zuriat. Moga2 usaha mendatangkan hasil, kite sbg manusia hanya merancang namun DIA juga penentu segalanya. Air ni rase mcm kelat2 sket, then bile dah masuk ke tekak rase berdengung telinga mcm perit tekak semua ade. Yelah, klu dh name pun ubat mesti lah rase tak sdp kan... Segala maklumat2 yg diceritakan berkenaan dgn buah zuriat serta khasiatnye adalah hasil bacaan / petua dr internet & rakan2 yg berpengalaman. So klu sesiapa ke Makkah, jgn lupe beli buah ini ye.
^izzah_fendi^

5 comments:

kenangan terindah said...

salam...selamat berkenalan...izza saya nak tanya, saya ada dpt buah adam hawa ni....nak bagi pada kawan. so sekarang ada apa2 perubahan tak minum air adam hawa? sori sekadar bertanya....

-butterfly- said...

:: salam..
:: oh yeke?
:: sy n hubby ade minum tp tak konsisten la awk..
:: so sbb tu tak ade ape2..
:: lg pun kteorg dpt 3 biji aje..
:: sikit..sbb bile rebus lame2 nnt makin lama air rebusan makin cerah mean tak origin la dr buah tu..
:: sorry tak dpt membantu sgt yea..
:: :)

^izzah_fendi^

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

salam izza
zana pun senang usaha nak mengandung lagi nie...and last week office mate baru balik dari umrah..mmg kirim dgn dia beli kan buah zuriat @ hawa nie....
nak try....
semoga usaha kita sama2 di permudahkan

Wiyah said...

salam pekenalan...wiyah ada dpt buah ni drp mak,,wiyah dah uaha nk dptkn isi dalam dia tp xberjaya..bila tgk blog izza ni br wiyah tau cane nk wat ngan buah tu..thankss yer 4 sharing d story ! ayiewiyah.blogspot.com

sahabat said...

salam ukhuwah fillah..
sekadar untuk berkgsi information y ana tau ttg buah zuriat@hawa..
buah zuriat boleh dikatakan teramat keras jadi ianya perlu di rendam di dalam air panas barulah dapat di kupas kulitnya. kemudian belahlah tempurungnya diambil isinya dan direbus..wallahu a`lam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails