Thursday, 17 September 2009

Dugaan... Oh! Dugaan

Salam... Oh! Hari ni dah masuk 27 Ramadhan, sekejap nye mase itu berlalu dan meninggalkan kite kan? Tibe2 rase sayu je hati ni. Klu diingat2kan balik, tahun ni merupakan tahun yang paling sikitnya Iza solat terawih di masjid. My Bad! Ehm... Tapi Iza tak biar Ramadhan berlalu begitu saja, Iza banyakkan jugak baca Al-Quran after solat... Serius, ikhlas dari hati Iza ni after Iza ngaji tu hati ni sayu dan tibe2 air mate mengalir keluar.
Tp apakah dengan itu sume mampu melunturkan dosa2 yang telah Iza buat selama lebih 20 tahun Iza hidup? Moga2 masih diberi masa untuk memperbaiki segala2nya. Pada mase yang sama Iza akan bergelar isteri orang tp dalam masa ke hari tersebut la ade je dugaan buat Iza dan tunang tersayang. Tp so far al-hamdulillah, kami dapat harungi dan tangani setiap masalah dgn baik. Berkat kesabaran masing2 agaknya, moga Tuhan gandakan kekuatan dan tahap kesabaran kami. Okeh, smlm Iza ade keluar kejap mase ofis hour tu pegi jumpe kawan untuk discuss about assignment.
Then Iza jumpe la dgn sorang akak ni (kawan lame kat IIM)...Dah terlanjur jumpe tu Iza bagi lah kad jemputan Iza pada die. Sebab memang niat nak edarkan pada staff IIM pun. Alang2 dah jumpe tu terus je la bagi kan... Alkisahnya yang Iza tak sangka tu, setiap ayat2 yang keluar dr mulut akak tu buat Iza rase serba salah dgn seseorang, buat Iza rase tidak tenang seketika. Iza dapat rase hati Iza ni bergelodak, ntah kenapa Iza sendiri pun tak tahu. Sejurus Iza bagi kad pada tangan akak tu terus die bukak sampul kad tu dan baca butir2 dalam kad tu : (perbualan kami)
Kak XXX : Eh... Awak kahwin dgn sape ni? Akak Ingat awak dgn A'ah (my besh friend)...
Iza : Hah?? Nape pulak Iza ngan A'ah kak? (agak terkejut dgn pertanyaan tu)
Kak XXX : Ye la... Awak kan selama ni kawan baik ngan die, mane2 pegi je ngan die...kan rapat...tapi nape tbe2 dgn org lain pulak ni? Kesian A'ah...
Iza : (dah mule rase something yang tak kena, cube korek2 lagi isi hati akak tu) Hish! tak lah kak, dah A'ah tak pernah propose Iza pun takkan lah tbe2 Iza nak kahwin ngan die pulak? (selamat ke jawapan aku ni??)
Kak XXX : Yelah, kan awak berdua dah kawan lame... Takkan awak tak pernah tanye kat die pasal awak berdua? Tak salah klu dulu awak yang mulakan dulu kan...Kesian A'ah...
Iza : (again??kesian??oh! no...ape ni? kenape mcm ni??) Hmm...Ala kak, mungkin jodoh Iza bukan dgn die kot. Jodoh sekadar berkawan baik je la tu...Hu3...
Kak XXX : hmm..Iyelah, tp kesian A'ah. Akak berkenan kat die. Die baik tau... Akak ckp betul die memang budak yang baik...
Iza : (dush!dush! rase mcm bertubi2 tumbukan kena kat muke...adoi..kenape ni??) Hm...Ntah la kak, kadang2 kite berkawan dgn seseorang tu lame dan bercinta bagai nak rak tp klu dah jodoh ketentuan tu di tangan Illahi, nak buat mcm mane kan..kena lah terima seadanya dengan redha...
Kak XXX : Yela...Betul lah tu, ape pun akak doakan awak selamat la semuanye ye...

Okeh, klu nak diingatkan balik macam mane Iza leh berkawan baik ngan dak A'ah ni bermula dari A'ah masuk keje kat IIM yang mane die menggantikan tempat Abg Fuad dan kawan kepada Abg Fuad pun. Hmm.. Sekadar permulaan Iza dengan A'ah tak pernah bertegur sape pun. Nak2 Iza jaga kaunter that time, selalu la nampak die dok di sofa ruang legar (lobi) IIM tu. Then masuk beberapa hari die masuk keje tu die mule tegur Iza. Then Iza sambut teguran die ngan cara baik la kan (tak ade pk ape pun, and for that time being i am single and kawan ngan ramai lelaki + jantan) huhuhu..ganas je ayat ni.. Klu tak silap dalam tahun 2007 tu la yang banyak merapatkan Iza dan A'ah.

Tp mase tu kiteorang kawan biasa2 aje (tp memang kawan biasa je pun) bahasa kiteorng gune that time pun "KAU / AKU"...Kdg2 bergurau pun cara kasar, so tak ade niat pun nak touching2 bagai ni kan. Almaklumlah Iza kan baru pas frust ngan mamat kat Terengganu tu, tu yang pangkah semua jantan terengganu. Hua3. Adil ke? Then sepanjang berkawan dgn A'ah tu memang banyak tempat la kite org dah g as a kawan & tak pernah declare ape2 pun ye. Mungkin diesbabkan itu kot orang2 kat ofis IIM ramai yang menyangka Iza dan A'ah ade ape2 / skandal.

Oh tidak! Hik! Tp honestly memang Iza ade perasaan sayang pada A'ah dulu, dan sayang tu sekadar sayang je okeh. (Hope Hubby Iza tak simpan hati dgn ape yang Iza ckp ni, semua individu ade kenangan masing2 kan?) Then dari panggilan "KAU / AKU" lame kelamaan bertukar ke "SAYA / AWAK"... Mungkin sebab terlalu kasar n kurang sopan kot, lame kelamaan Iza dah mule rase selesa berkawan dgn die. selain memahami Iza pd mase tu, A'ah gak selalu ade mase untuk Iza.

Time Iza susah die lah orang first yang tolong Iza. Time Iza perlukan kawan utk bercerita die jadi pendengar yang baik. Tu yang mcm terharu n sayang lebih sket kat die that time. Then mase Iza dpt offer keje kat Putrajaya tu, tak dinafikan A'ah pun merasakan sesuatu jugak. Yelah, mungkin rase kehilangan, rase kekosongan kan. Tp Iza tak pernah katakan yang Iza nak putus kawan ngan die even selepas Iza berkahwin nnt. So, we all still kawan mcm biasa, still hang-out sesama... Tp kami mule renggang bile A'ah pun dapat keje kat Putrajaya ni.

Pelik kan?? Selalu org klu dah makin dekat makin rapat, tp kiteorg makin dekat makin jauh. Mungkin itu lah name nye jodoh. Setiap pertemuan tu telah tersirat segala jalan cerita, hanya yang maha Esa yang mengetahuinya kenapa dan mengapa... Dan Iza pun telah mengambil keputusan utk mengikat tali pertunangan dgn tunang Iza skrg ni Affendi Mohamad yang tersayang.

Ade jugak org tanye kat Iza, mcm mane eh kalau dulu2 time Iza arapat ngan A'ah that time A'ah propose Iza??? Adakah Iza akan terima??? Hmm..untuk menjawab soalan tu memang Iza tak mampu nak jawab sebabnya situasi berlainan kan...

So, sampai sekarang Iza masih anggap die kawan baik Iza... Tapi tak tahu lah pada diri die mcm mane kan... Iza doakan semoga die bertemu jodoh yang lebih baik dan sempurna dari diri Iza. Moga die selalu happy & sehat2 selalu. Lame jugak Iza kawan dengan die ni... Perangai pun kelakar jugak la, humor dan selalu menghiburkan orang2 di sekeliling die..padan pun die kwn ngan Nabil tu..Name pun sekampung n member lepak kan... :)

*****pejam celik pejam celik tggl 30hari je lagi utk Iza melangkah ke alam baru..kad utk kawan baik ni dah pun Iza pos kan ke kg halaman beliau di Rantau, Seremban..kepada sesiapa yang berkenaan dgn cerita di atas... Iza mohon ampun dan maaf banyak2 pada semuanya...Iza pun seorang manusia yang tak lepas dari melakukan salah silap dan dosa...Terima kasih jugak kepada kalian yang banyak membantu di dalam hidup Iza**** Salam Eidulfitri buat semuanya..Wassalam...

^izzah_nhkm^

2 comments:

  1. akak pun turut emo ngan entry izzah kali ni..
    uhuks!!!

    ReplyDelete
  2. :: emo??
    :: nape kak rose??
    :: hehehe
    :: dah dpt kad iza?
    :: :)

    ^i|z|z|a|h_n|h|k|m^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails