Saturday, 26 September 2009

Kenyataan Yang Sukar Utk Dilupakan

Cuba kita semua bayangkan dan renungkan, bakal pasangan pengantin yang sedang menanti detik waktu utk diijabkabulkan dan disatukan secara tbe2 tidak jadi disatukan dan diijabkabulkan... Tapi kenapa? Atas sebab apa?? Mudahnya menganggap Pernikahan dan Perkahwinan ini seolah2 satu permainan yg bile2 masa boleh dibatalkan dan diteruskan. Sementara sebelah pihak pengantin perempuan telah membuat persiapan rapi, telah mengedar kad jemputan kepada tetamu, menempah catering, dan pelbagai lagi soal persiapan menjelang hari kebahagiaan... Bile diingat2kan balik, kdg2 turut terdetik di hati ni.. Janganlah terjadi sedemikian rupe kepada Iza & Hubby... Mintak2 dijauhkan... Bukan ape, hari ni 26/09/09 Hubby ajak Iza ke kenduri kahwin kawan opis die di Presint 14. So mcm biasa la kiteorg pegi, niat memang nak tengok lah mcm mane baju pengantin, pelamin & sebagainya. Almaklumla Iza & Hubby jugak kan bakal naik pelamin nnt. So sampai2 je kat dewan P14 tu mcm biasa la, ramai tak ramai lah tetamu yg hadir tu. Tp kelihatan majlis tu suram & tak meriah la... Klu ade dee jay mungkin meriah kot (detik dlm hati Iza)...Then Q amek makanan sume masuk dlm dewan, timbul dlm hati ni. Setahu Iza klu kenduri or majlis sebelah pengantin perempuan mesti ade pelamin kan?? Jarang yg tak ade pelamin...Selalu sebelah lelaki yg tak ade pelamin... So diam je la, sangkaan dlm hati mungkin pengantin nak buat simple2 kot... Then pas dah habis makan tu, Hubby & kengkawan opis ajak g salam n jumpe pengantin kat bilik tepi dewan tu... Iza pun follow aje la... Then masuk2 je kat bilik tu, nampak la kelibat pengantin perempuan tp nape pakai baju biasa aje? Make-up pun natural giler... Iye ke ni pengantinnye??? Then Hubby pun sapa lah pengantin perempuan (opismate die) :

Hubby : XXX(pengantin perempuan), mane suami (pengantin lelaki)??
XXX : Tak jadi kahwin... (nada yg sedih giler & sayu)

Kawan2 Hubby : Eh?? Biar betul ni XXX?? Main2 pulak...

XXX : Betul tak jadi kahwin, tengoklah ni (tunjuk kat diri sendiri)...XXX tak pakai baju pengantin pun kan? Make-up pun tak ade...

Iza : ???? **terpinga2 & menanti2 penjelasan seterusnya dr pengantin perempuan tu**

Hubby : Kenapa pulak tak jadi??

XXX : Smlm sebelum nikah, "die" (pengantin lelaki) tak dtg...rupe2nye XXX dpt tahu die laki orang dan ade anak 4 pun...

Kiteorang : What??? (masing2 terkejut beruk lah!)
XXX : nasib baik tahu sebelum kahwin, klu tahu selepas kahwin pastu time kahwin "die" kenalkan isteri & anak2 die?? Lagi haru kan??

Kiteorg : terpinga2....
XXX : Tapi XXX dah failkan saman utk die...



Perghhh!!! Terkedu kejap semua yg ade dlm bilik tu, termasuk lah Iza... Ya Allah, beratnye dugaan yg DIA bagi pada hamba-hamba-NYA... Iza terus rasa sebak, sayu & simpati kat kawan Hubby tu... Klu lah benda sedemikian jadi pada Iza... Tak tahu lah nak jadi ape... Mau gile jadinya... Tu lah hakikat kehidupan, hidup ni penuh dgn tipu daya kan??? Jantan yang tak berguna memang banyak dalam dunia ni tp utk mencari seorang lelaki yg bertanggungjawab bukannya mudah... Mcm2 dugaan dan halangan terpaksa kite tempuh... Klu kite lemah (lebih2 lagi perempuan) memang mudah hanyut dan lalai... Tetapi setiap yg terjadi telah tersirat hikmah yang penuh dgn 1001 pengertian dan penjelasan...

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails