Friday, 25 September 2009

Ayam Masak Kicap (Lada Hitam)

Pergh!!! Masih terasa kenikmatan menjamah nasi berlaukkan ayam masak kicap lada hitam semalam ni. Pe eks pepagi dah cte pasal makan erk? Hu3. adoi..Mule lah lapar ni... Setelah semalaman dak Iza bertungkus lumus packing baju2 utk dihantar ke rumah Hubby. Kenalah beransur2 pindah barang kan, nnt tak le clumsy sgt bile dah dekat waktunya. Okeh, sebelum Iza melalut ke channel yg lain marilah kite sama2 membaca celoteh dak Iza pasal terlebih rajin smlm.
Uik, tak bermakna selama ni tak rajin or malas tau cume mood tak bp nak ade la...He3..Leh terima tak alasan ku itu? Hik! Smlm kan kat opis org mcm ade tak ade je kan, siap Iza leh kira pakai satu jari je. He3. Iza sorang je yg keje kat dept.Iza tu. Pastu giler ke ape klu nak dok kat opis dr pagi sampai petang, sampai lebam? Nak berlagak2 banyak keje mcm tu..Tak kuasa, baik Iza blah je balik umah. Hu3. Then mcm terasa perut ni kelaparan dong! Nak pegi tapau makan, mcm tak tau nak makan ape...Balik2 kedai mamak aje lah yg bukak je pun, oppss! Not my taste la...
So semalam g beli barang2 dapur sket kat kedai runcit area umah tu. Beli lah ayam sebelah, segala adik beradik bawang, lada hitam, kicap pekat, sayur kobis, segala adik beradik cili (cili api wajib ade tau!), kentang & telur. Time tu tak terfikir pun nak masak ape. Pastu tbe2 je anak tekak ni mcm terliur ayam masak kicap (lada hitam) lak. Ape lagi, Chef Iza sekali sekala beraksi la di dapur. Hu3. Tp maaf lah ye kawan2 sebabnye tak ade gambo, malas lah plak nak amek gambo sebabnye perut memang dah kebuloq. Ngee~!! Jom kite share resepi Ayam Masak Kicap (Lada Hitam). Saje je nak gedik2 letak resepi ni, wlu pun Iza tahu menda ni tersangat la simple.

Bahan - Bahan

Ayam (Iza lebih suke buang tulang & amek isi je, senang nak makan kan)
Kentang (Ikut suke korang nak bp banyak)
Bawang Besar (hiris lah ikut kreativiti msg2 erk!)
Bawang Putih (same la kena hiris gak)
Cili Api (Lagi kecik lagi power berapi!)
Cili Hijau (Buang biji erk)
Lada Hitam (Ikut tahap kepedasan yg korang nak, then tumbuk ngan lesung batu)
Kicap Pekat (Sesedap rasa)
Sos Cili (Sikit je)
Minyak (klu takde minyak cm ner nak masak kan?)

Cara - Cara

  1. Panaskan minyak di dalam kuali, goreng kentang separuh masak. Toskan.
  2. Gaulkan ayam bersama serbuk kunit dan garam secukup rasa, kemudian goreng separuh masak. Toskan.
  3. Bersihkan kuali, masukkan sedikit minyak. Tumis bawang besar, bawang putih & cili api hingga naik bau yg agak2 leh menggugat iman korang.
  4. Masukkan ayam, lada hitam, kemudian masukkan kicap & sos cili.
  5. Tunggu sehingga ayam sebati bersama bahan2 tadi, kemudian masukkan kentang & cili hijau td. Pastu siap sedia utk dimakan.

Pastu semalam ade bagi kat Hubby sket utk die buat lauk dinner, tp ntah die makan ntah tak. Katenye dah kenyang. Ape lah yg die makan kat luar sebelum balik umah tu yerk?? Hmm... Okeh, ari ni rase mcm nak wat ikan goreng berlada lak la.. Hu3. Nyum3... Sambil2 memasak tu, leh la improve lagi gaya & teknik masakan. Perlu ke? :p

^i|z|z|a|h_n|h|k|m^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails