Wednesday, 19 August 2009

Ready For OB Test?

Tadi Iza baru je pas lunch ngan Hubby (tp Hubby tak makan pun, just TENGOK Iza makan aje...jaga badan kot! Hik!) Then cepat2 la rush drive balik opis. Nasib baik la PPJ ngan KBS tak jauh mane. Dah le mase Iza nak kuar dr ofis td tu awal bbrp minit, leh plak terserempak ngan Dato' KSU. Mampus! Dlm hati dah dok pk dah, ape la yang aku nak ckp klu jap kena soal siasat ni? Dah le tak perasan langsung bila kala KSU ade kat belakang aku tengah berjalan nak naik lift. Kan lift KBS ade cermin, so Iza nampak ape yang berlaku kat belakang Iza tu. Yang lift nak turun ke basement parking ni pun lambat ya amat! Dah separuh nafas ni, fuh! Nasib baik mase pintu lift nak terbukak tu tbe2 ade somebody tegur Dato' KSU n mereka berborak. Pd kesempatan itu lah Iza menyelinap masuk ke dalam lift n cepat2 tekan button lift tu.
Fuh! Alhamdulillah, selamat sket. Then nasib baik mase balik dr lunch td line pun clear, so senang la sket hati Iza ni. Klu tak nnt mcm pencuri je kena nyorok2 kan badan. Okeh, sebenarnye bukan tu topik utama. Nak cte pasal TEST esok ni. Mcm mane erk? Risau la, dah le subject ni Iza tak bp faham sgt. Tak totally la org kate. Lect. ajar dah la laju mcm naik ERL Putrajaya tu. Mane sempat nak kejor. Pastu bile balik belajars endiri, lagi bertambah tak faham. Mlm td pun overnite sampai kul 2pg sebab study OB ni la. Tu pun study 1 bab je, yang lagi 3 bab tu? Sape nak tlg study kan? Adoi!

Mcm mane plak klu test esok tu susunan meja nya macam pix kat atas ni? Jauh2 lak tu, dah mcm nak FINAL EXAM! Pd hal test aje. Aduh! Nape lah my lect. ni exam oriented sgt? Help me!!!!!! Dah le esok nye test ni ade 4 topik n setiap topik tu akan ade soalan. So, kena jawab satu aje drpd 4 soalan. Memang la senang klu soalan tu objektif! Main dadu je la klu objektif. Ni essay... Dalam BI lak tu, ape la yang Iza nak merepek panjang2 dlm BI tu??? Klu BM leh lagi goreng2, ni sampai 20m satu soalan essay? Uwaaaaaa!!! Takutnye!!!!!!!! Belum masuk lagi soalan case & theory. Fuh! Fuh! Kesemuanya ade 4 topic tau mcm kat bawah ni :

Topic 1 - Introduction to the Field Organizational Behavior (OB) : dalam chapter ni ade lah belajar pasal definition OB, Why Study OB, Practical Use of OB Study by Manager, Trends/Emerging Issues in OB & Knowledge Management. Sekali pandang mcm senang tp sebenarnye, mcm terlalu ringkas la nota yg ade. Nnt klu soalan tanye mcm2, tp jawapan yg ade sket mcm mane??? Takkan Iza nak pandang je soalan tu kan?

Topic 2 - Individual Behavior & Learning : yang ni mcm boleh blah sket la. Tp tu pun sket je lah kan. First2 topic Iza leh lagi, masuk topic2 belakang tu mcm dah tak cukup idea nnt. Belajar pasal MARS Model (Motivation+Ability+Role perception+Situational factors) of Individual Behavior * Performance, Theories of Learning (Behavior Modification, Learning Through Feedback, Learning Through Experience & social Learning)

Topic 3 - Perception in Organization : yang ni mcm leh score, tp MACAM je la. Yang betul2 tak tahu lagi. Hu3. Sebab yang ni dulu time Iza kat poli Iza ade belajar cume lain sket la. Belajar pasal Importance of Accurate Perception, Perceptual Process, Error in PErceptual Process & Improving Perception) Iza ingat Iza nak study betul2 lah yang chapter ni. Tp klu soalan utk chapter ni belit2 dan menyebabkan otak Iza pun terbelit nak jawab susah gak kan? Haiii... Ntah la.. Tak tahu la yang mane satu...pilihan kalbu...

Topic 4 - Personality. Wah! sekali baca topic mcm besh je kan? Tp sebenarnye panjang berjela la hai di dalam topic ni. Mcm2 ade, pasal blood type individual la. PAsal itu la, pasal ini la. Pasal Relationship between Personality & situation, Big 5 Personality Dimension & Others Personality Traits. Rase2 mcm tak bp nak mampu jawab soalan dari topic ni le.

So nampak gayanye Iza kena lah bekerja keras dari saat ini. Ni baru 1st sem tau Iza.... Esok sem2 seterusnye mcm mane la erk? Belum amek paper calculation lagi. Ngeri nye!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hu3. Cabaran hidup betul la. Ni Iza nak kena turun g rehearsal utk majlis esok. Tbe2 lak name naik jadi gadis dulang, pe hal? Hm... Nak taknak g la, kang kate merajuk lak kan? So, korang doa2kan la Iza ni leh score for 1st test ni erk? Okeh! Ma'a Salamatt (Good Bye).

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails