click this to be awesome person

Monday, 24 August 2009

Nikmatnya Ramadhan ^^ ~ Alhamdulillah

Salam Ramadhan, Alhamdulillah, sedar tak sedar dah masuk Ramadhan yang ke -3 erk? So, mcm mane ngan puasa kawan2 sume ni? Okeh tak? Hopefully okeh n lebih bersemangat erk? Iza setakat ni okeh lagi, dan besh sebabnye first & 2nd puasa tu kat rumah parents. Wlu pun agak keletihan mengemas rumah yang sentiasa bersepah tu, tp masih lagi dpt menjalani ibadah puasa. Alhamdulillah. Okeh, smlm Iza tak sempat berbuka dgn family, so mak Iza tapaukan bekalan makanan utk Iza n Hubby share mase buka puasa ptg smlm. Iza gerak dr Gombak lebih kurang kul 4.15ptg mcm tu. Sampai Putrajaya dalam kul 5.00, pastu naik umah terus collapsed sebabnye penat seharian berada di luar. Nak dijadikan cte Iza keluar g Rawang ngan kawan Iza sebabnye nak kena tukar tayar kete SLK Iza yang dah nazak tu. Hu3. So msg Hubby ckp dah sampai, lebih kurang kul 6.30ptg Hubby suh jemput die kat umah. Tp sebelum tu ade msg ngan die :

Iza : Ayg dah sampai umah k.
Hubby : Okeh, syg g rehat2 dlu k, nnt kul 6.30 amek abg kat umah k.
Iza : Okeh.
Hubby : Jangan lupe bawak telekung sekali k, kite terawih kat Masjid Baru (Masjid Besi)

Pastu Iza tido lah sekejap, kul 6.10pm tu Iza bangun n mandi terus siap2 nak amek Hubby g buka kat luar dengan berbekalkan makanan dari mak Iza tu. Tak sabar lak rasenye! First time berbuka ngan Hubby utk tahun ni. :) Then Hubby ajak singgah ofis die jap sebab die nak amek barang, so Iza pun tunggu la sambil mate terkebil2 mengantuk. Hu3. Then Hubby ajak buka puasa kat area2 masjid baru tu je. Kebetulan kat depan tu ade seat yang menghadap tasik. So kami berbuka kat situ aje, besh! Hembusan angin yang cukup menenangkan hati dan fikiran. Lepas buka je terus rushing nak solat Maghrib kat masjid baru tu. Agak kepenatan jugak la sebabnye masjid ni kan baru siap. So signage tak bp nak ade. Kena lah pandai2 cr tempat wudhuk wanita nye. Tempat wudhuk kat sebelah bawah, dewan solat lak sebelah atas. Open air tul, hu3. So tak sempat le Iza nak solat jamaah time maghrib tu sebabnye baru je naik atas imam dah bagi salam. Solat sendiri aje la. Huhuhu.

Tu yang kelihatan sedang rukuk tu adelah Hubby kesayanganku. Time ni baru pas solat maghrib, so jamaah ramai lah g berbuka kat dewan makan. Iza lak masih terasa kenyang sebab berbuka ngan makanan berat kan.

Sorry lah ye, pix ni agak kabur sebabnye tangan Iza shake sket, tak tau nape. Hu3. May be penat n tak cukup rest kot.

Setahu Iza Masjid ni diberi name Masjid Sultan Mizan, tp Iza suke panggil Masjid Besi coz ianya dibina daripada metal n besi klu tak silap. Lepas tu deco dlm masjid tu pun cantik di samping leh nampak pemandangan tasik n jambatan Putrajaya. Sungguh menenangkan! Syukran! Tulisan ayat2 Quran tu sebenarnye akan dipancarkan dengan pancaran laser, so nnt akan kelihatan lah ayat2 suci tu seolah2 timbul di muka cermin tu.
Alhamdulillah utk solat terawih, ramai jugak lah umat manusia kat Putrajaya ni yang dtg utk berjemaah di Masjid ni. Imam untuk solat terawih ni pun didatangkan khas dr Syria klu tak silap. No wonder la penghayatan di dalam bacaan semasa solat cukup syahdu dan menyentuh jiwa. Rindunye nak rasa jiwa tenang mcm tu.
Tengok! Cantik kan? Ni pemandangan dari ruang solat Masjid tu. Pastu tepian kiri dan kanan masjid tu ade ruang kolam. So unik! :) Terpana Iza sebentar melihat keindahan dan keunikan rumah-NYA ni. So kawan2 sekalian, ape kate yang mane menginap di Putrajaya or sekitar dgnnye pegilah untuk bersolat ke sane. Nak2 bulan Ramadhan ni kan.

Betapa gahnya ia dibina utk kite semua umat islam. Alangkah sia2 lah jika ianya dibina sekadar utk menjadi hiasan tanpa penghuni dan tetamu. same2 kite renungkan, terasa kerdilnya pabila kaki menjejaki rumah Allah. Terase hianya pabila dahi bersujud mencecah lantai ini. Tbe2 hati dipalut kesedihan dan kesayuan kerana masih bernyawa ketika itu untk menikmati segala nikmat yang diberi oleh-NYA. Moga2 kite semua masih diberi nikmat dan barakah dr-NYA. Wallahu'alam. Salam Ramadhan Al-Mubarak!

^i|z|z|a|h_n|h|k|m^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails