Wednesday, 26 August 2009

Mengantuk X Bertahap! ^^



Assalamualaikum. Sabah al-nur ya jamaah!(slmt pagi semua!) Kayfa halukum? (apa khabar semua?) Al-yawn yawn al-arabia (hari ini hari rabu). Sedikit selingan bahasa arab yang ringkas. Hu3. Uwaaaaaaa! Sebenarnye Iza sedang menghadapi rasa MENGANTUK yang teramat sgt ni kawan2. Cm mane ye? Dah pagi2 masuk ofis je terus bos mintak arrange meeting dgn bahagian IT. Iza tak warm-up ape2 pun lagi sambil terkebil2 dan terbedik2 la Iza buat keje dengan slow motion giler lah ni. Sampai officer tegur "aii Iza, org lain pun puasa jugak" gulp! ni bukan masalah puasa ke tak puasa la encik officer, tp sebab masalah smlm telah terjebak ke down-town Cheras bersama Hubby. Hu3. Padan muke Iza, pastu pagi ni mengidap penyakit ngantuk. Sape mau tolong ini mcm?


Mcm ni, smlm Iza ade kelas CTU553-Ethnic Relation. Kelas tu pulak memang start malam la sejak dr asalnya ia bermula, dan waktu bulan puasa pun tak boleh diubah dan diganjak. Maka kami yang student2 PLK ni menurut aje lah ape yang telah ditetapkan (ikhlas bulan2 puasa ni). Nak dijadikan cerita smlm Iza memang rushing sgt sebabnye balik dr keje tu terus g bazar dgn Hubby. Niat di hati tak nak lame2 la kat bazar yang panas dah penuh sesak dgn org2 kerajaan tu, tp niat sekadar niat aje la. Mane tak nya, klu sampai jalan pun dah jammed, parking pun dah sampai double-tripple parking kat tepi jalan memang tak boleh nak cepat dah. Baru ku sedar yang penduduk Putrajaya ni ramai rupe2nye ye. Yelah, bazar Ramadhan kat Putrajaya ade satu aje, pastu besar lak tu mane tak jadi tumpuan warga kerajaan kan...
Tp hampeh je kebanyakan peniaga banyak mengaut keuntungan daripada kebajikan pengguna. Sebab ape erk Iza ckp mcm ni? Sebabnye mak Iza pun meniaga jugak, tp tak de lah sampai nak kaut keuntungan yang melampau sampai lupe pada kebajikan pengguna. Mak Iza pernah kate, kite kalau nak meniaga ni biarlah senonoh sket. Klu tak senonoh tang rupe barang2 yang kite meniaga tu, biar senonoh tang rase, klu nak lagi bagus biar senonoh tang kedua2nya. Ini tak, dah lah rupe tak leh blah pastu rase langsung out! Kan buat aniaya pembeli mcm tu. Dahla bulan puasa, buat org2 menyumpah aje. Pastu harga nak TOP aje. Pk2 lah sket, bukan semua org yang dtg membeli tu senang dr segi kewangan mereka. Org kate biarlah berpatutan, klu harga memahal tp SEDAP tak terkata memang la okeh, tp klu HAMPEH???? Sape nak jawab? Okeh la, settle bab bazar Ramadhan. Lepas je berhempas pulas menghabiskan separuh tenaga kat situ terus hantar Hubby kat ofis sebab Hubby keje malam. Then Iza lak rush balik umah, sampai2 je terus letak barang2 n mandi2 sume. Siap je mandi terus pakai baju nak g kelas, tp sebelum tu ade lah tanye pendapat Hubby :


Iza : Syg, boleh tak klu pas buka dlm 7.30 baru ayg gerak g kelas?


Hubby : Hmm.. Sempat ke?


Iza : Ntah, rase mcm tak sempat.


Hubby : Kelas start kul bape?


Iza : Selalu kelas start kul 8.10 - 8.15 mcm tu lah. Tp klu ayg gerak pas buka, tup tap tup tap sampai 8.30-8.45 then kelas kul 9.30 habis, ayg masuk kelas sejam aje la. Boleh ke?


Hubby : Terpulang lah syg, tak pun syg buka je dlm kete


Iza : (mcm sedih je kena buka sorang2 dlm kete..isk..isk..)


Hubby : Nak buat cm ner kan, belajar kena la banyak berkorban....................................................................................................


Pastu kan korang, Iza dengan selambe nye telah mengambil keputusan utk gerak ke kelas selepas buke. Itu pun berbuka dlm keadaan yang tak brp menenangkan, org kate makan tak feel lah. Hu3. Mcm masuk pertandingan makan ni, lagi 5 minit sebelum buka dah siap2 ngan beg, buku nak ke kelas. Pastu dok depan tv sambil terhidang nasi tomato, kurma & air soya sementara tggu masuk waktu berbuka. Nyum..Nyum.. Agak2 dah kenyang n sendat2 bulat sket my tummy tu kelam kabut lah bergegas ke parking kete bawah umah. Pastu set time, klu skrg kul 7.40 sampai Shah Alam kul bp erk? Arghh!! Abaikan, yang penting Iza ade semangat nak g kelas. Hu3. Sepanjang perjalanan tu jalan clear giler beb!!!!!!!!!!! Ha3.
Tbe2 terasa mcm bawak BMW lak, hehehe... Speeding to 140km/h. Giler kentang! Klu terbalik tu memang pasan la ngan Iza. Dah la SLK Iza tu ringan mcm Iza gak. Ahaiiii~ Sambil2 drive dgn kelajuan yang impak maksima tu boleh lagi sms ngan classmate ni tanye kelas kat mane. Adoii!!! Sila jangan nak tiru2 ye aksi sms sambil memandu, Iza ni dah biasa sebabnye tak yang tengok key pad hp pun Iza leh taip! (tbe2 riak, hish!). Sampai depan pintu UiTM ngam2 kul 8.05mlm. Pergh!!! (sebenarnye td Iza dah taip panjang2 tp leh plak network bengong! sabar je la..hu3. Dah kena taip balik panjang2 td. Arghh!!!!!!! Nnt le Iza type balik ye.. hu3)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails