Tuesday, 16 June 2009

Wedding Ceremony ~ Hubby Cousin's

Assalamualaikum, adoi... Hari ni Iza tak bp sehat la. Sob! Sob! Smlm lagi dah mule rase semacam je badan ni tp masih gagahkan lagi buat mcm tak de pape, malas nak layan. Tp pg td bangun2 pg je makin teruk lak batuk + selesema ni. Jgn kena penyakit bukan2 dah la, mintak sgt dijauhkan dr Iza. Hu3. Okeh, nak story sket pasal Iza g wedding sepupu kepada My Hubby somewhere at Taiping. Kiteorg (Iza, Hubby & Ina) gerak dr Putrajaya lebih kurang kul 4.30ptg on Friday tu.

Iza amek 1/2 day then terus je g amek Hubby kat opish die, g pasar tani beli makanan sket & balik umah. Memandangkan Ina (adik Hubby) x bp sehat so kiteorg lepak2 jap kat umah pastu siap2 terus gerak ke Taiping. Otw nak masuk hiway tu Hubby mcm tak larat nak drive, so Iza yg drive sampai kat Ladang Bikam then berhenti sebab Hubby nak sambung drive lak. We all sampai kat Taiping lebih kurang kul 8.30pm lah, tp menyinggah kat Tesco Taiping tu coz nak beli hadiah untuk pengantin.

Settle je beli nak mintak Customer Service wrapping kan hadiah tu, boleh berjam2 die nak balut hadiah tu. Ape? Tak pernah balut hadiah ke sebelum ni? Aduh! Iza memang dah buat muke ketat dah kat kaunter tu, Hubby plak awal2 dah malas amek port. Iza pk nak je sound budak yg wrapping tu tp dlm hati ckp "sabar..sabar..." Aduh! Dah la balutan tak kemas pastu comot nak mamps!!!! Eiii!!! Geram je rase hati ni tau, rase nak je masuk dlm kaunter tu rampas hadiah n wrapping tu biar Iza balut sendiri. Huh! Then g food court makan, siap makan terus je ke rumah pengantin. Tp dlm perjalanan tu hati ni memang tak tenang la. Ye la, mane taknye hampir keseluruhan keluarga besar Hubby ade bertandang kat situ. Yela, kate kenduri mestilah ramai kan. iza dah mule gundah gulana dibuatnye, jgn kate malu n segan lebih dr tu lah rase.

Hubby & Ina lak asyik menyakat Iza je dr dalam kete. Aduh! Pastu sampai je, before turun kete tu mcm2 Iza baca utk tenangkan rase gugup tu. Sampai2 je baru habis kenduri doa selamat n tahlil if tak silap. Memang timing baik punye kan, hah time tu la cepat2 ikut montot Ina masuk dlm umah ikut pintu belakang. Then salam le ngan makcik2 Hubby sume. Aduh! Dahla pakai baju keje mestilah bersambang bagai Iza time tu kan.

Settle je makan2 sume tu lepak2 jap, Hubby ntah hilang ke mane. Biase la sekali sekala balik kg kan.. Mestilah die lupe daratan jap. He3. Then malam tu malam berinai tau, tp adat kat perak ni malam berinai pengantin seorang je. So sepupu Hubby ni lelaki, die sesorang je la dok atas pelamin tu & sedara mara menepung tawar. Tak silap Saiful (pengantin lelaki) ni muda setahun dr My Hubby. Die keje as an Engineer kat MSE Pasir Gudang, Johor & wife die pun keje tempat yg same.
Dah settle je acara sume tu, terus je gerak balik ke Pokok Asam (Rumah Mak Chaq a.k.a Makcik Hubby). Kteorg (Hubby, Iza, Ina & Aida) gerak dulu, then parents Hubby gerak lambat sebab masih ade keje yg nak dibuat. Eh! Iza dok sane pun bukan dok lepak je tau, tlg gak buat goodies bag tau! (tbe2 touching erk?). Sampai je kat umah Mak Chaq mcm biase la kena peluk cium bagai, (malu ar sebab tak mandi lagi) hu3. Then masuk bilik mandi2 n solat terus je pengsan atas katil. Tp Iza ni klu tdo umah org atau mane2 tempat baru yg Iza x biase lagi Iza akan tutup bahagian mate ngan towel kecik tau. Hi3.
Then tbe2 mcm tersedar ade org tarik towel tu (mase tu baru je nak lena la), then bukak2 mate nengok Hubby rupenye. Ade die ajak makan & minum2 kat hall tu, aduh! Harus le Iza taknak sebabnye Iza penat satu hal, n then Iza malas nak bangun la. Pastu...Iza mcm mamai2 sket, bangun2 je esok pg tu tengok jam kul 7. Huh! Penat giler okeh, tdo agak lena la wlu pun ade gangguan dr Adek (Aida) sebabnye die tido buas giler. Habis kaki2 die naik atas badan Iza. Hu3.

Pas bangun pg tu terus je mandi2 n siap terus ke dapur. Ingat nak tolong Mak Chaq ape yg patut. tp Mak Chaq kate takpe, parents Hubby dha g beli bfast dah. Adoi! Malu den. Ahaks! Kul 11.00 pg tu siap pakai baju nak g kenduri sume n terus je gerak g Simpang (rumah pengantin). Gambar di atas adelah hasil candid oleh My Hubby.
Saat ketibaan rombongan dr Kota Tinggi & pasangan pengantin. Beshnye tengok org kahwin erk? He3. Takut pun ade. Mcm mane la Iza nye turn n Hubby nnt erk? Tak dpt nak bayangkan. Hu3. Candid pix lagi ~ Iza & Ina ~
Sepanjang majlis berlangsung. Mcm2 aksi ade, yang bersilat tu adelah adik kepada pengantin lelaki. Muke die Iza agak familiar la, rase2 mcm ade pernah nampak kat Poli tp tak sure Poli Shah Alam or Tg. Malim. Tp Ina kate die dulu Poli Ipoh. Hu3.
This time mase malam memotong kek & sesi bergambar ngan keluarga. Sorry lah ye sebab Iza hanye memakai cenggitu sebabnye baju kurung bawak satu sahaja. Hu3. Tp okeh lah asalkan sopan kan? :p Tengok lah perbezaan kulit kami, ketara giler dak Iza ni gelap kan? kan? Ke pengantin nye make-up yg tebal? Ha3. Zarina ni sebaya ngan Ina, dah la umur sebaya 25thn then nape pun same cume depan je lain : Zarina / Azlina. Hu3. So far Zarina ni agak peramah jugak la, easy going for me. :)

Malam tu ade sesi karaoke, so ape lagi Hubby pun tak melepas kan peluang untuk menyumbang kan lagu2 fav. die. Malam tu Iza agak moody sket sebab rase perut tak selesa sgt. Salah makan agaknya. Then lame2 mcm dah okeh sket, then duet ngan Hubby satu lagu. Gambar kat atas tu gambar ngan family Hubby & sedara mara die. Tp gambar Hubby Iza telah tepek ngan LOVE besar tu. Hi3. Selesai majlis tu kiteorg terus je gerak balik Putrajaya sebabnye Iza kena register UiTM kul 9.00 pg. Memang le penat kan?
Korang mesti pening kan? Ha3. Iza dah tak tersusun dah pix2 ni. Yg beshnye banner pengantin ni amatlah sweet. Klu korang perasan muke pengantin perempuan (zarina) lebih kurang je ngan muke Ina (adik Hubby) kan? Mule2 tu Hubby ckp benda yg same tp Iza menidakkannye, tp bile lame2 tengok memang ade iras nye pun. Hu3. Then we all gerak dr Taiping kul 12.00 tgh malam, Hubby yg drive. Mule2 Iza agak risau jugak sebab Hubby penat & takut die ngantuk then Iza offer bg Iza drive tp die suh Iza tdo lak.
Then sampai kat Ulu Bernam tu tbe2 Iza tersedar tengok2 sebelah Hubby pun tdo gak. Aduh! Kesian lak, then Iza nak sambung drive tp Hubby tak bg. After 20 min tu Iza ckp kat Hubby Iza nak drive gak, Hubby pun agaknye dah penat n tak larat nak layan kot die bg je la. Mase tengah drive kat hiway tu mcm takut gak sebabnye sunyi je n kete jarang2 lalu. Hubby n Ina pulak tido. Dalam hati ade gak baca2 something ayat2 Quran.
Then sampai Putrajaya kul 3.30pagi. Terus naik umah Hubby n tido umah Hubby. Then suh Ina naik dulu sebab die tak sehat kan, Iza n Hubby bawak naik barang2 dlm kete. Masuk je umah terus je punggah2 barang n baju kotor masuk dlm mesin. Then iron baju nak g register esoknye. Pastu tido hanya 3 sahaja. Then after balik register tu Iza ngan Hubby g Mid Valley beli barang2 hantaran sket. Nnt Iza update okeh. :)

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails