Thursday, 5 March 2009

Day 2 : Konvoi Ke Kelantan Darul Naim

Keesokkan harinya tu, pagi2 lagi kat Homestay yang kiteorg stay tu tbe2 tak ade air lak. Nasib baik le sekejap. Klu lame mau mcm2 bau ade mase pegi kenduri nnt. Hu3. so after beberapa jam masing2 bersiap tu, kuar le beramai2 mcm rombongan cik kiah untuk sarapan aje. Tp kecoh mcm nak pegi melawat muzium negara seyhh! Hu3. So ayah Iza sekali lagi menjadi leader untuk pagi tersebut. Ayah Iza pun main singgah je kat gerai tepi jalan area2 pasir puteh tu. Bukan tahu kat situ sedap ke tak, tp nasib baik not bad la masakannya.

Saat ni baru nak order2 air & makanan. Memang kena serbu le gerai ni. Orang tempatan kat situ mcm pelik je tengok kiteorg. Yelah, makan kat gerai tp masing2 dress up mcm nak pegi mane je. He3.


Ni die group2 yang lupe anak bini bile time makan, kecuali yang tengah2 tu le sebab die tak kahwin lagi. Yang baju merah tu le Abg Ngah Iza a.k.a abg sepupu, adek kepada Kak Long yang die dari Pekan Nenas, Johor tu. Baru sampai subuh pagi tu le.Cian die penat drive.

Cube tengok muke ganas dak Faris ni. Mcm ape je, time nasib baik tangan die tak terus capai camera Iza. Klu tak harus Iza babap die. Yang sebelah sane tu isteri Abg Ngah Iza & anak die Damia Maisara, then yg kecik comey lote tu Alya yang bersuara besar...

Mak aiii!!! Minayk sekilo kat area zone-T Iza le. Tengok lah dak Faris tu, x habis2 mengerjakan hp Iza yang semakin uzur tu. Keje die le, klu setakat jatuh tu dah banyak kali dah. Tak larat nak larang dah. after makan tu pegi jalan2 kat pasar tani Pasir Puteh jap, tp Iza x snap pix pun. Then terus balik homestay untuk packing barang untuk ke Kota Bharu & g kenduri lepas zohor.

Hah tu die makcik2 Iza yang tengah sibuk dgn barang2 kemas mereka. Tak sah kan klu pegi kenduri kahwin tak pakai barang kemas ni sume. sampai Iza pun turut terbabit same, mane taknya. Klu tak nnt mak Iza bising 24jam.

Saje bergambar kenang-kenangan di hadapan Homestay Tok Janggut ni bersama kete Pojie (abah kepada dak Faris). Nampak gak reben oren tu erk? X sia2 Iza buat. Hu3.

Time ni tgh setting2 ape yang patut, Tp yang tak beshnye tu ade perkara yang tak diingin berlaku. Damia (anak Abg Ngah Iza) meragam, melalak tak tentu pasal. Ingat ke melalak biasa budak2 kecik. Rupe2nya ade "benda" lain kcu die. NNt Iza story erk.

Siap bersantai kat bawah payung lagi. Mak Iza dan adik & kakak2 iparnya. Panas gile time ni, sampai rase nak bukak baju terjun dalam kolam yang ade kat depan Homestay ni. Rentung arse dah kulit Iza ni hah.

Sesampainya kat kawasan kampung abg ipar Iza. Tp kteorg sampai dulu dr pengantin. Sebabnya pengantin x balik lagi dr umah mak andam. So tunggu le beramai2 kat tepian sawah ni.

Tengah setting2 diri memasing, terutama dak Faris yang lorat gile time ni. Gatal pulak nak naik stroller. Adoiyaiii... Die dah buat perangai dah.

Abg Long Iza tengah kesengalan terkejal kat situ, Pojie selaku camera man pada hari tersebut. Tp masing2 dah terpisat-pisat kepanasan.

Memandangkan pengantin otw sampai ke tempat berkenaan, Iza pun ajak le mereka2 ni bergambar2 bersama Iza. Dah mcm Iza lak yang jd pengantin. Ha3. Harus la, adek pengantin kan? Kebetulan pulak, baju yang Iza dpt mase hantaran tunang ari tu color same dgn tema belah lelaki. Ape lagi, hantar le tailor cepat2. :p

Tak dapat la nak snap ketujuh2 buah kereta bernombor plat Wilayah sebanya semua parking jauh2. Yang pasti Toyota Unser 2 buah, Honda CRV, Honda City, Proton Waja, Iswara & Wira. Totally 7, nasib baik Iza tak bawak Nissan Grand Livina **huahuahua, berangan lebey :p**

Budak ni betul2 buat perangai mengada2 pd hari tersebut, sungguh pemalasnye!!! Hu3, actually die kan tak bp sehat. So bg la chance kat die nak mengade2 & menggedik2 dlm stroller ni jap.

Finally pengantin sampai jugak akhirnya, dah nak naik basah baju masing2. Hu3. Pastu kat area cni x sambut dgn kompang mcm yangbiasa2 tu. Yela, lain negeri lain adatnya.

Klu sebelah abg ipar Iza, just berarak & selawat atas nabi ramai2. Pastu jalan sampai masuk ke rumah pengantin.

Pelbagai generasi, dari yang mude remaja belum akil baligh sampai le yang dah beranak bercucu. Hu3. Semestinya bukan Iza erk...

My cousin Razman & abg iparnye (abg long), abg long ni kontraktor or supplier air cond ni. Brand air cond yang disupply adlh acson. Beliau jugalah yang telah memberi harga istimewa untuk ayah Iza membeli & memasang air cond yang disupply nye. **wahh..promote ni**

Bacaan doa oleh wakil dari pihak lelaki, panjang sungguh doa yang telah dibacakan. Bagus2... Mudah2an makbul segala doa tersebut. Amiinn..

Pasangan pengantin : Kelantan Darul Naim vs Selangor Darul Ehsan. Dah mcm game bola baru2 ni je. Yang penting Selangor menang. Hu3.

My Mum yang agak kepenatan dek kerana perjalanan yang agak jauh & memenatkan. Ape pun, pengorbanannya sungguh besar untuk dibalas.

Tak ketinggalan acar renjis merenjis, Iza ingat belah pantai timur tak de renjis merenjis ni. Hu3. Sangkaan ku meleset sama sekali.

Tu die, En. Kamarun kite menepung tawar. siap baling sampai ke belakang tu. Sabau aje la. Adik Iza terpaksa menjadi pengapit pengantin secara bidang terjun. Hu3.

Abg Long tak ketinggalan merenjis & menepung tawar. Umur Abg Long tahun ni dah masuk 30 tahun dah. He3.

Kesian pengantin sampai tertunduk semata2 nak elak dr kena renjis air mawar oleh Kak Long Iza ni.

Acara seterusnya adalah makan sebab masing2 dah kelaparan menunggu pengantin yang kelewatan tiba.

Pabila dak Faris sudah mule bosan duduk dalam stroller. tengok tu die sedang berusaha melepaskan diri die dr dalam stroller tu. Dah le lutut die luke, suke sangat berlari2. Pastu jatuh sendiri. Then bile Iza nak letak handyplus tu kan, boleh die nangis pastu die ckp "tanak, akutt!!" haha... Agaknya die ngeri & gerun kot tengok lutut bertampal2. Kelakau betul la....

Ade mcm pasangan bahagia x? Ha3. Ade gak le sedara mara sebelah lelaki ingat cousin Iza ni tunang Iza. Dah le wearing baju same kan. saje je posing2 ngan die, bukan selalu amek pix same pun. Sebelum tu siap kena ngorat lagi, org sebelah sane ingat Iza ni budak baru lepas SPM. Sabau aje la...

My Parents bersama-sama anak2 perempuannya. Sorang dah lepas, sorang lagi tengah otw untuk melepaskan diri. Cedey lah pulak....

Klu dilihat betul2 dlm pix ni, memang kurang sorang ahli keluarga Iza. Yes!!! Abg Iza tak ade sebab die tak ikut, die ade exam kat U die at Melaka.

Dalam pix ni pun ramai yang tak ade sebab masing2 dah masuk kete dah. Ni pun Iza suruh amek last minute. Xpe2, camera pengantin mesti ade nye.


Dah bersiap2 nak balik dah, singgah Homestay amek barang2 sume then terus gerak pegi Kota Bharu. Time to shoppa2. Syukenye!!!! :)

^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails