Sunday, 8 February 2009

UUMKL or UiTM

Salam korang, actually Iza tengah keliru pasal nak further study ni. Dah lame sebenarnye benda ni bersarang kat benak fikiran ni. At first memang Iza dah decide untuk further BBA (Bachelor Business Admin) kat UUM kampus KL. Tp bile org sekeliling (terutamanya pegawai & kawan2 kat ofis) suggest further kat UiTM, Iza jadi dah berubah hati... Bukan ape, Iza bukan x suke ngan UiTM... Cume mcm kurang selesa le sebab banyak faktor yang Iza kena korbankan. Bukan bermaksud Iza further kat UUMKL x perlu pengorbanan, at least perkara tu Iza boleh handle dgn setakat jarak & mase berulang alik from Putrajaya to KL. Antara yang Iza leh compare kan UUMKL ngan UiTM...
UUMKL
  • Iza boleh buat assumption for subjek2 or modul2 yang dah Iza amek mase study Dip. & Cert kat Politeknik dulu.
  • Tempoh study Iza boleh kurangkan secara x lansung (insya'Allah if x de carry module)
  • Bahan rujukan & buku rujukan senang Iza nak dpt coz dah ade kawan yg belajar kat UUM Sintok (so senang nak refer dgn die klu ade pape masalah)
  • X perlu nak tambah bahasa ketiga (cth mcm japanese, arabic, mandarin & etc)
  • MUET Iza pun pass untuk masuk program BBA kat UUMKL
  • Tp kadar untuk satu jam kredit agak mahal la which is RM 120 (If satu semester Iza amek 3 subjek & ade 3 jam kredit untuk setiap satu??? Cecah jugak le dekat2 nak RM 1k...)
  • Waktu kelas if iza pilih hari bekerja, kelas start 6pm till 12pm (penat sket la tp kelas 2minggu sekali sebulan, mean selang seli lah..)
  • Ade trisemester, so pengambilan senang sket. Now pengambilan untuk Mac 2009 ni.

UiTM Shah Alam

  • Iza x boleh nak buat assumption coz modul2 Dip. mase Iza study kat Politeknik x same, wlu pun sbnrnye lebih kurang aje. (tu yg Iza menci sgt tu)
  • So klu x leh nak gugurkan subjek yg dah pernah belajar, maka akan panjang le tempoh study Iza paling hingga ke 5 tahun silap2 lebih dr tu.
  • Iza malas nak ulang alik Shah Alam sebab jalan hiway from Putrajaya ni kurang mesra & kete x banyak lalu klu malam2. Sebab Iza dah ade pengalaman ulang alik Shah Alam - Putrajaya mase part time Dip. kat Politeknik Shah Alam (ade lah pengalaman yg x bp nak best malam2)
  • Nak kena amek bahasa ketiga & perlu lah lulus kan. Bahasa yang sedia ada (BM & BI) pun Iza x menguasai secara menyeluruh, ini kan nak tambah lagi bahasa lain. Memang le berguna untuk mase akan dtg & bg kelebihan tp ntah la... Iza memang x nak... :(
  • Pengambilan / kemasukan untuk BBA part time or PJJ x jelas, maksud Iza kdg2 Iza selalu x dpt info yang betul tentang intake tu. Tahu2 je dah terlepas. Pastu nak tunggu intake kali kedua punye le lame jugak. Iza ni klu dah lame2 sgt nnt mood nak study pun dah makin pudar. Tu yg Iza x nak tu, sementara Iza tgh ade mood nak further ni baik Iza teruskan.

Tu lah antara faktor2 & sebab2 nya. Tp Iza dah tanye kat lecturer2 Iza yang kat PSAS & PSA. So far sume setuju & galakkan Iza amek kat UUMKL. Tp tu lah, bile sampai kat ofis nnt mule lah Iza rase mcm berbelah bg. Tp klu korang2 sume ade pape suggest sile le ye. Jgn malu2... Iza amat menghargainya. Tq...

^izzah_nhkm^

2 comments:

  1. akak,
    zaza dr uitm.
    kadang2 uitm ni complicated sket.
    biasa la, xde Unversiti yg perfect pon kt msia ni.
    tp yg istemewanya, ia mmg mementingkan hak2 org melayu.
    penggunaan bahasa inggeris di uitm mmg x dpt di sangkal lagi. tu yg buat uitm sgt special =)
    pasal 3rd lang, xde yg susah. senang aja. Tak mungkin akan failed, unless kalau u mmg xbuat asgnment lgsung. N tak score time test.
    plg senang nak score dlm 3rd lang ni, amek french.

    its just my opinion akak. apapun, its all up to you.
    gud luck =)

    ReplyDelete
  2. :: oo erk??
    :: ehmm..
    :: btw thanks for info k zaza..
    :: :)
    :: so apreciate that..

    ^i|z|z|a|h_n|h|k|m^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails