click this to be awesome person

Saturday, 31 January 2009

Jom Buat Bunga Reben

Salam kawan2, so how korang nye weekend? Hope everything okies erk... Iza ari ni Alhamdulillah semakin pulih, wlu pun masih ade tersisa demam & sakit2 badan dr kesan inject tu tp Iza kena kuatkan semangat kan?? Hah... Actually ari ni baru Iza kuar rumah, itu pun pegi hantar & teman mak Iza beli barang2 hantaran untuk kakak Iza. So Iza dah sehat sket boleh lah drive kan, then lupe pulak yang SLK Iza kat Hubby. So Iza belasah bawak UNSER ayah Iza je... Redah je.. Pegi beli barang nak buat hantaran tu pun kat area Selayang je... Jom follow & join Iza buat bunga reben ni jom... Actually benda alah ni mak Iza yang beriye2 suruh Iza buat sebab nnt mase nak pegi rombongan sebelah pengantin lelaki (bkl abg ipar) kat Kelantan, banyak kete yang berkonvoi ke sana. So kena lah letak bunga reben ni kat antena kete yang berkonvoi tu kan? Tujuannye spy senang la nak cam kete fmly yang konvoi takut2 klu tersesat ke ape ke kan...

Okies, first step mesti la korang kena sediakan reben plastik tau... Bukan reben jenis kain, color terpulang pd diri masing2 la... Memandangakn tema wedding kakak Iza oren so Iza amek color oren.

Then mesti ade dawai halus ni untuk korang ikat pada bahagian tengah2 reben td, atau boleh korang gunekan untuk lilitkan pada bahagian antena kete nnt. X lah senang tertanggal klu bawak kete laju2 nnt. Before this gune double sided senang tanggal aje kan.

Lipatkan hujung reben kebahagian dalam spt pix di atas lebih kurang 1/2 ke 1 inch. Ikut pd kesesuaian atau kehendak masing2 samada nak bunga reben besar atau kecil.

Ulang langkah seperti di atas berulang kali sehingga korang dpt satu lipatan yang agak tebal, selalunye cukup sehingga 8-10 lipatan sahaja coz takut kalau tebal2 nnt susah nak membentuk jadi bunga.
Hasil lipatan akan berbentuk lebih kurang spt pix di atas... Hati2 memegang & sila memegang reben yang telah dilipat dgn kemas sebab takut nnt klu terlucut dr pegangan, habis le korang kena ulang balik semula dr awal. He3.
Then lipat kan mejadi dua dan akan berbentuk bahagian kecil spt ini. Situasi ni lebih mencabar sebab reben ni kan plastik, so licin kan klu dah jd tebal2 bagai mcm ni... Kenalah lebih berhati2 mengendalikannya... Tp klu dah professional cam Iza ni xpe kot... Huahuahua... (sila jgn bc klu korang meluat yerk..ngeh3!!!)
Mase untuk gunting menggunting ni, korang amek gunting yg tajam dan gunting bahagian luar reben tu dgn potongan serong ke arah luar k... Bukan dalam, nnt lain lak jadi nye... Then jgn potong terlalu banyak hingga menyebabkan reben ni terurai dr yg asal... Klu dah terpotong jugak, korang buat je baru... Pe susah...
Hah, bile dah potong serong cam td tu korang amek le dawai halus tadi then ikat ketat2 & kemas pd bahagian tengah reben ni... So, reben tu akan menjadi seperti pix di atas...
Senang je, just follow the flow. Then korang kuarkan le kelopak reben yang belipat2 dr dalam tu satu2 keluar. Tarik slow & urut pelan2 bagi nampak kemas... Then adjust2 le sket bg nampak murni & kembangnye bunge reben korang tu...
Hah, amacam? Ni Iza punye yang baru siap 8... Yang tengah2 tu besar kan??? Saje Iza buat besar special untuk kete ayah Iza... Almaklumla, ayah & mak pengantin kena le lain dr yg lain kan??? He3... So, itu aje la... Tp after buat bunga reben ni, Iza buat gubahan hantaran lak untuk kakak Iza... Jom tengok next entry jom... Tp just 3-4 je baru siap coz Iza sakit pinggang yang amat sgt... Rase mcm nak patah pun ade, mane taknye duduk aje pastu bongkok2 buat keje... Pastu terus rase mcm nak demam balik... Adoiyaii...
^izzah_nhkm^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails